ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τουρισμός θα δώσει ώθηση για ανάπτυξη 2,8% το 2020

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΘΕΟΧΑΡΗΣ
«Ο του­ρι­σμός θα είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο θα στη­ρι­χθεί η προ­σπά­θεια για την επί­τευξη του φιλό­δο­ξου στόχου για 2,8% ανά­πτυ­ξης το νέο έτος». Αυτό τόνισε στο χαι­ρε­τι­σμό του στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Φιλο­ξε­νίας που πραγ­μα­το­ποιεί­ται και πάλι στο πλαίσιο της Xenia από το Ξενο­δο­χειακό Επι­με­λη­τή­ριο Ελλάδος ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης.

«Ο του­ρι­σμός στη­ρί­ζει το ισο­ζύ­γιό μας και την οικο­νο­μία. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι στο 9μηνο ήδη πιάσαμε τα έσοδα του προη­γού­με­νου έτους. Κι αν υπάρχει ένας τρόπος να απο­κρού­σουμε τις αρνη­τι­κές εκθέ­σεις κάποιων διεθνών οργα­νι­σμών ότι η ανά­πτυξή μας θα είναι μικρό­τερη από 2,8% το 2020, αυτός θα είναι μέσα από τις του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις. Πρέπει τώρα όλοι μας να βοη­θή­σουμε την κοινή προ­σπά­θεια για ένα νέο μοντέλο του­ρι­σμού» ανέφερε και προ­σέ­θεσε ότι «Οι δείκτες είναι θετικοί, αλλά δε σημαί­νει ότι δεν υπάρ­χουν προ­βλή­ματα».

Ο κ. Θεο­χά­ρης έδωσε την μεγάλη κοι­νω­νική διά­σταση της οικο­νο­μίας της φιλο­ξε­νίας. «Ο του­ρι­σμός ήταν το “μαξι­λάρι” στην κρίση. Οι ξενο­δό­χοι με τις επεν­δύ­σεις που έκαναν και οι υπό­λοι­ποι επαγ­γελ­μα­τίες του κλάδου έδωσαν μια “ανάσα” στον κόσμο, έδωσαν δου­λειές και “φως” για να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης. Ο του­ρι­σμός είναι ο μεγάλος παρά­γο­ντας που βοήθησε και δια­ψεύ­σαμε τις αρνη­τι­κές προσ­δο­κίες» σημεί­ωσε και ανα­φέρ­θηκε στη σημε­ρινή συγκυ­ρία «Οι προ­κλή­σεις είναι πολλές. Π.χ. η στροφή στην ψηφιακή τεχνο­λο­γία, να βρούμε νέα μοντέλα συνερ­γα­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης. Τα παλιά μοντέλα σχέσεων με την τοπική αυτο­διοί­κηση, το δημόσιο, δεν έχουν νόημα, αν τσ κρα­τή­σουμε είναι σε βάρος της συνο­λι­κής του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας».

Επι­πλέον τόνισε ότι «ο του­ρι­σμός city break θα στη­ρι­χθεί από το Υπουρ­γείο και στην Ελλάδα». «Βλέ­πουμε νέα είδη του­ρι­σμού να ανα­πτύσ­σο­νται. Το city break δεν είναι δυνατό στη χώρα μας. Όμως η Αθήνα έχει μετα­σχη­μα­τι­στεί τα τελευ­ταία χρόνια κι από κει που τη χρη­σι­μο­ποιού­σαν για το αερο­δρό­μιο της και πριν πάνε κάπου αλλού, πολύ σύντομα θα είναι μια πόλη που θα έρχο­νται αυτο­τε­λώς και όχι ένας δρόμος για ένα νησί. Τέτοιου είδους προ­σπά­θειες θα ενθαρ­ρυν­θούν από την πολι­τεία. Η κυβέρ­νηση θα σταθεί δίπλα σε όλες τις μεγάλες προ­σπά­θειες για να μπο­ρέ­σουμε να αγκα­λιά­σουμε όλες τις πλευρές του του­ρι­σμού. Σε αλλαγές όπως η προ­σβα­σι­μό­τητα, τα άτομα με ανα­πη­ρία θα είμαστε πλάι. Ο προ­σβά­σι­μος, ποιο­τι­κός και βιώ­σι­μος του­ρι­σμός είναι ένα δύσκολο εγχεί­ρημα που μόνο με συνερ­γα­σία θα πετύχει».

«Το επόμενο διά­στημα θα ανα­κοι­νώ­σουμε σειρά πρω­το­βου­λιών γι’ αυτά τα θέματα», απο­κά­λυψε.

Ο υπουρ­γός ανέφερε ακόμα ότι «Κάποια αβαντάζ συγκυ­ριακά π.χ. πτώση της λίρας, στα­θε­ρο­ποί­ηση της Αιγύ­πτου, μπο­ρούνε να προ­σπα­θή­σουμε να τα ανα­πλη­ρώ­σουμε. Έχουμε όμως ένα πλε­ο­νέ­κτημα και σε αυτό θα επεν­δύ­σουμε. Αυτό είναι η ταυ­τό­τητα. Έχουμε ποιό­τητα και αυθε­ντι­κό­τητα στην φιλο­ξε­νία». «Εμείς την εφεύ­ραμε τη φιλο­ξε­νία και την αγάπη για τον ξένο», κατέ­ληξε.

Γιώργος Αλε­ξά­κης

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.