Ειδήσεις

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι καταγγελίες Κρεμαστινού μετά από μήνυση του SILVER ALERT

Tη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον ποινικό κολασμό αρμοδίων του ΕΟΠΠΥ, που φέρονται μετά από καταγγελίες του Βουλευτή Δωδεκανήσου, καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, να θέτουν «πλαφόν» ηλικίας (!) για τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων ή συσκευών σε ασθενείς, ζήτησε με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπης Κοτζαμάνη, ο Εθελοντικός Οργανισμός “Γραμμή Ζωής” (Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης & Βοήθειας στο Σπίτι – Silver Alert).
Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Silver Alert κ.  Γεράσιμος Κουρούκλης ενημερώθηκε για τα καταγγελλόμενα από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου και εξεμάνη, αφού διαπιστώνεται ότι επιτροπές γιατρών αποφασίζουν να μη χορηγούν ακριβά φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι!
Ηδη, σχετικές καταγγελίες πολιτών έχουν φθάσει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κρεμαστινό, ο οποίος με επείγον έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς ζήτησε να πάψουν άμεσα να ισχύουν αυτές οι αποφάσεις.
Οπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κρεμαστινός, «εφόσον η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη, σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines), η στέρηση του δικαιώματος στη ζωή αντίκειται όχι μόνο στους Ιπποκρατικούς και θρησκευτικούς νόμους, αλλά αποτελεί ευθέως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το διαπράττει».
Και συνεχίζει, «η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής δεν ανήκει στους ανθρώπους. Είναι αποκλειστικό προνόμιο της φύσης. Παρακαλώ, όπως άμεσα αντιδράσετε στην απαράδεκτη αυτή τακτική».
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν πως ο Οργανισμός δεν έχει λάβει καμία απόφαση περιορισμού των παροχών σύμφωνα με την ηλικία, διευκρινίζοντας ότι οι επιτροπές γιατρών αξιολογούν τα στοιχεία του ασθενούς και αποφασίζουν αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια.
Ειδικά για τα φάρμακα, σημείωσαν πως συνοδεύονται από το φύλλο οδηγιών όπου εκεί αναγράφονται οι περιπτώσεις αντενδείξεων.
Θυμίζουμε ότι την 19η Νοεμβρίου η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της από τον Υπουργό Υγείας για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφαλίστων και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε υπερηλίκους.
Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Στη μηνυτήρια αναφορά του Silver Alert αναφέρονται τα εξής:
Θέμα: Αναφορά αξιόποινων πράξεων
Στις 15 Νοεμβρίου 2014 πληροφορηθήκαμε από τα Κοινωνικά Δίκτυα, ότι ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Καθηγητής κύριος Δημήτριος Κρεμαστινός, απέστειλε επείγουσα επιστολή στους επικεφαλής των φορέων υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας κύριο Μάκη Βορίδη, σχετικά με το θέμα της μη χορήγησης ακριβών φαρμάκων και συσκευών σε υπερηλίκους ασθενείς.
Η εφημερίδα της Ρόδου «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», στην έκδοσή της της 12ης Νοεμβρίου 2014 δημοσίευσε επίσης την επιστολή του κυρίου Κρεμαστινού.

Ο κύριος Δημήτρης Κρεμαστινός δηλαδή καταγγέλλει ευθέως στον Υπουργό Υγείας κύριο Μάκη Βορίδη ότι Επιτροπές γιατρών αποφασίζουν να μη χορηγούν ακριβά φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι!
Οι ηλικιωμένοι, χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νιώθουν ασφάλεια που μόνο η πολιτεία μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους. Για να μπορούν να ζουν.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Η ηλικία και η ανάγκη υποστήριξης δεν μπορούν ποτέ να είναι η αφορμή για επιβολή περιορισμών, αφαίρεσης ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρχών ελευθερίας του ατόμου που ορίζονται από ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύουν πάντα το απαράβατο δικαίωμά τους, να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.
Οι συμπεριφορές κακοποίησης κατά των ηλικιωμένων αποτελούν ποινικό αδίκημα και δεν θα πρέπει να μένουν κρυφές. Οφείλουν όλοι οι άνθρωποι και η πολιτεία να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει, δείχνοντας υπομονή και πίστη, ακούγοντάς τους και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία τους και όχι να τους θεωρεί πολίτες τελευταίας κατηγορίας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, χωρίς να τους εκμεταλλεύονται ή και να παραμελούνται και να ζουν με ασφάλεια.
Δεν αρκεί όμως αυτό αν δεν γίνει συνείδηση στον καθένα μας ότι για να ευημερούμε και να προοδεύουμε χρειάζεται ενίσχυση της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών και ότι οι άνθρωποι μακράς εμπειρίας, μακράς δημιουργίας και προσφοράς πρέπει όχι μόνο να βοηθούνται αλλά και να τιμώνται ανάλογα.
Είναι ζήτημα ηθικής, πολιτισμού και ανθρωπιάς.
Προ των καταγγελλομένων από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Καθηγητή κύριο Δημήτριο Κρεμαστινό η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ως ο μόνος Εθελοντικός Οργανισμός στην Ελλάδα που ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα των ηλικιωμένων και που παράλληλα δίνει καθημερινό αγώνα κατά της κακοποίησης, κακομεταχείρισης και παραμέλησης των ηλικιωμένων, δεν μπορεί να μένει αμέτοχος.
Επειδή, κατ’ άρθρο 2 του Συντάγματος «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας», περαιτέρω στο άρθρο 4 καθιερώνεται η γενική αρχή της ισότητας η οποία διέπει το σύνολο του Ελληνικού Δικαιϊκου Συστήματος.

Επειδή, κατ’ άρθρο 5 του Συντάγματος καθιερώνεται το δικαίωμα στην προσωπικότητα και την προστασία αυτού από κάθε παράνομη προσβολή και διακριτική μεταχείριση, περαιτέρω στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου θεμελιώνεται το δικαίωμα προστασίας της υγείας και της γενετικής ταυτότητας.
Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί την υπέρτατη αξία κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, στην οποία χορηγεί προστασία από οποιαδήποτε προσβολή. Ειδικότερα το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της υγείας κρίνεται άξιο προστασίας για κάθε άτομο το οποίο βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, ασχέτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
Επειδή κατ’ άρθρο 25 του Συντάγματος ορίζεται ότι «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους» .
Επειδή, Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε προ εγκληματικής ενέργειας κατά συρροή, που θα το χαρακτηρίζαμε ως το Ελληνικό “ΝΤΑΧΑΟΥ”,
Επειδή, η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος αλλά είναι αποκλειστικό προνόμιο της φύσης,
Επειδή, επίορκοι ιατροί αλλά και λοιποί κρατικοί υπάλληλοι, που είναι μέλη των ειδικών αυτών επιτροπών, είναι απαράδεκτο και δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ανάλογα με την ηλικία του.

Επειδή, τέτοιου είδους αποφάσεις χαρακτηρίζονται παράλληλα ως κακοποίηση και κακομεταχείριση ηλικιωμένων, ενδεχομένως να έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Επειδή στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες  του κ.    Κρεμαστινού, στοιχειοθετούνται  ποινικές ευθύνες δια  τα άτομα που τέλεσαν αυτές  τις    εγκληματικές συμπεριφορές σε βαθμό κακουργήματος και ενδεχομένως να πληρώνεται και η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας κατά συρροή.
Επειδή, δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση του κυρίου Υπουργού Υγείας, αλλά σε τέτοια σοβαρά θέματα επιβάλλεται η παρέμβαση της δικαιοσύνης και η απόδοση ευθυνών,
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
1. Να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Καθηγητή κύριο Δημήτριο Κρεμαστινό, και τις καταγγελίες πολιτών προς την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,
2. Να ερευνηθεί μέσω των καταγγελιών των πολιτών αν οι αποφάσεις των επιτροπών γιατρών να μη χορηγούν κατάλληλα (ακριβά) φάρμακα ή συσκευές με το αιτιολογικό ότι οι ασθενείς είναι υπερήλικοι, έχουν επιφέρει τον θάνατο σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους ηλικιωμένους ασθενείς,
Την άσκηση ποινικής δίωξης σε περίπτωση που προκύψουν αξιόποινα αδικήματα σε σχέση με τις ανωτέρω αναφερόμενες καταγγελίες,
Δηλώνουμε δε παράσταση πολιτικής αγωγής για την στήριξη της κατηγορίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου