Συνεντεύξεις

Ν. Παπασταματίου , γραμματέας ΕΒΕΔ: «Να ψάξουμε να βρούμε τους πεμπτοφαλαγγίτες»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν βλέπω  φως στον ορίζοντα, αν δεν γίνουν μεγάλες και δραστικές κινήσεις. Θα πρέπει να εξυγιανθεί η αγορά και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.  Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μπορέσει η αγορά να αντιδράσει θετικά έχοντας κάποια ευχέρεια ρευστότητας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ»,  ο γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Παπασταματίου  για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει πως είναι δύσκολο να ξεφύγει η  Ελλάδα από την επιτήρηση.
«Υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία  αλλά οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή  δεν εφαρμόζονται ίσως γιατί υπάρχουν άλλες οδηγίες και εντολές», δηλώνει ο κ. Παπασταματίου.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Νίκος Παπασταματίου δηλώνει:
«Το κλιμάκιο της τρόικας έχει τόσα θέματα να εξετάσει. Η κατάργηση του ΦΠΑ θα ήταν ένα δευτερεύον θέμα. Θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τους πεμπτοφαλαγγίτες που υπάρχουν  και πιέζουν. Δεν θέλω να σκέφτομαι πως κάποιοι επιχειρούν να ξεπουλήσουν τα νησιά για να περισώσουν άλλα πράγματα».
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Παπασταματίου, αναλυτικά:

• Πως είναι η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου;
Η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα  πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας  και ανάσχεση  της δυναμικής του αγοραστικού κοινού. Οι πληροφορίες για τη ρύθμιση των οφειλών  σε εκατό δόσεις  είχε δημιουργήσει, πάντως, κλίμα αισιοδοξίας για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις. Όμως και η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι προσωρινό φάρμακο και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αυτό κατάλαβαν όσοι προσπάθησαν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
• Πληρώνονται οι οφειλές όμως σε εκατό δόσεις;
Κατ εφημισμόν είναι οι εκατό δόσεις.  Η τακτοποίηση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία γίνεται σε  72 δόσεις.  Σε  λίγο καιρό θα ξέρουμε πως θα τακτοποιούνται οι οφειλές των επιχειρηματιών προς  το ελληνικό δημόσιο.
• Μπορούν οι επιχειρηματίες να πληρώνουν τις δόσεις;
Όχι και αυτό αποτέλεσε την προσγείωση  στην πραγματικότητα. Στην αρχή,   λαμβάνοντας μικρά δάνεια και περικόπτοντας άλλες μεγάλες ανάγκες,   θα πληρώνουν. Στη συνέχεια αφού δεν θα υπάρχει ρευστότητα στην αγορά δεν θα έχουν δυνατότητες και δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.  Η νομοθετική  ρύθμιση θα έπρεπε να συνδυαστεί με  κανόνες και όρους για την επανάκαμψη της αγοράς.   Με αυτά τα δεδομένα και τετρακόσιες δόσεις να υπάρχουν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
• Η τουριστική σεζόν όμως πήγε καλά. Δεν πήγαν ανάλογα  καλά και τα έσοδα των επιχειρήσεων;
Η τουριστική σεζόν πήγε καλά.  Είχαμε όμως μόνο  ευημερία  στους αριθμούς. Δεν υπήρξε  στην πραγματικότητα θετικό αποτέλεσμα  σε ό,τι αφορά τις δαπάνες από τους τουρίστες. Είναι όμως τόσο μεγάλες οι υποχρεώσεις  που  δεν μπορούν πια να καλυφθούν από τα έσοδα του καλοκαιριού.
• Ήρθε ξανά στη δημοσιότητα  το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ποιος επιμένει για την κατάργησή τους τελικά, η κυβέρνηση ή   η τρόικα;
Το κλιμάκιο της τρόικας έχει τόσα θέματα να εξετάσει. Η κατάργηση του ΦΠΑ θα ήταν ένα δευτερεύον θέμα. Θα πρέπει να ψάξουμε πάντως να βρούμε τους πεμπτοφαλαγγίτες που υπάρχουν  και πιέζουν.
Σε δημοσίευμα του αθηναϊκού τύπου  αναφέρονταν πως  η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα γίνονταν   για να μην προχωρήσει το σχέδιο για νέες απολύσεις.  Δεν θέλω να πιστεύω πως έχουμε την εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με εκείνο που πήγε να εφαρμοσθεί στη δεκαετία του 60.  Δεν θέλω να σκέφτομαι πως κάποιοι επιχειρούν να ξεπουλήσουν τα νησιά για να περισώσουν άλλα πράγματα.

• Τι θα προκαλέσει στην αγορά η κατάργηση του  ειδικού καθεστώτος;
Μόνο ένας ανόητος δεν θα μπορούσε να  καταλάβει το συγκεκριμένο θέμα. Αναφερόμαστε στην  οικονομία των νησιών του Αιγαίου,  που έχει διαρθρωθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.  Να αφήσουν τα παραμύθια  περί λαθρεμπορίου και περί καταβολής ολιγότερων χρημάτων από τις επιχειρήσεις.  Οι νησιώτες πληρώνουν πολύ  πιο ακριβά τα προϊόντα. Αυτό όμως είναι ευθύνη άλλων και όχι των επιχειρηματιών. Όποιος σκεφθεί να αγγίξει τους μειωμένους συντελεστές, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου γιατί δεν έχει φανταστεί τη ζημιά, που θα προκληθεί στην  τοπική οικονομία.

• Θα διασωθεί ο επιμελητηριακός θεσμός,  γιατί τα μηνύματα που έρχονται από το κέντρο  είναι  αρνητικά;
Τα μηνύματα που έρχονται είναι πολύ άσχημα. Αποφάσεις ελήφθησαν  στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες. Εκεί ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ.  Γιάννης Πάππου.  Όσο και αν δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν, ο επιμελητηριακός θεσμός προσέφερε και προσφέρει πολλά  στην ελληνική αγορά.  Κράτησε όρθιους τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Κρατά σε λειτουργία  το εμπορικό μητρώο  χωρίς κόστος για τα υπουργεία Κρατά ψηλά  την επιχειρηματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που το ΕΒΕΔ  έκανε δύο αποστολές προς την Τουρκία. Δεν είναι  επίσης τυχαίο που το Εμπορικό και Βιομηχανικό  Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στο βαθμό που του επιτρέπεται,  παρεμβαίνει όπου μπορεί για όλα τα μεγάλα θέματα, όπως οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ και η ρύθμιση των οφειλών. Είναι θεσμός καταξιωμένος και αναγνωρισμένος.
•  Έχουν συναφθεί και προγραμματικές συμβάσεις με την περιφέρεια για την προβολή των νησιών;
Και αυτό είναι ένας ακόμη τρόπος για να σταθεί ο επιμελητηριακός θεσμός στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει πως ξέρει να κάνει καλά κάποια πράγματα, όπως η  προβολή των νησιών  στο εξωτερικό και στην  Ελλάδα.
• Ποια είναι τα ζητούμενα του επιχειρηματικού κόσμου από τη νέα δημοτική αρχή;
Θα πρέπει να  αντιμετωπιστούν θέματα που σχετίζονται με τη καθημερινότητα,  να παταχθεί το παρεμπόριο και να δοθεί έμφαση  στο κόστος των υπηρεσιών που προσφέρονται. Υπάρχει μεγάλο πεδίο και άφθονος χρόνος  για τη δημοτική αρχή  προκειμένου  να προσφέρει αυτά που πρέπει. Θα μπορέσει να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στο ύψος που αρμόζει για τη Ρόδο.
• Αισιοδοξείτε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Όχι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν βλέπω  φως στον ορίζοντα αν δεν γίνουν μεγάλες και δραστικές κινήσεις. Θα πρέπει να εξυγιανθεί η αγορά και να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μπορέσει η αγορά να αντιδράσει θετικά έχοντας κάποια ευχέρεια ρευστότητας. Λύση  θα μπορούσε να δώσει  το «κούρεμα»,  είτε η   ρύθμιση  του χρέους και  η εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
• Θα βγούμε από την  επιτήρηση;
Όχι, και όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο πλανάται. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό με τα δεδομένα που υπάρχουν. Αν συμβεί  αυτό  θα έχουμε άλλες 30 επιτροπές που θα μας ελέγχουν. Υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία  αλλά οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή  δεν εφαρμόζονται, ίσως γιατί υπάρχουν άλλες οδηγίες και εντολές.
• Θα επιδράσει  αρνητικά στην αγορά η  διεξαγωγή εκλογών;
Αν γίνουν οι εκλογές πριν από την έναρξη  της σεζόν θα υπάρξει επίδραση.  Τη ζημιά θα κάνουν τα ΜΜΕ.  Να κρατάμε μικρό καλάθι. Αν χρειαστεί,  να γίνουν εκλογές  για να μην υπάρχει  συνταγματική εκτροπή και να εκφραστεί η βούληση των πολιτών.
• Απέδωσαν οι δύο αποστολές του ΕΒΕΔ στην Τουρκία;
Ήταν σημαντικό που έγιναν δύο αποστολές στην γειτονική Τουρκία. Συμμετείχαν αρκετοί επιχειρηματίες από την Κω, τη Λέρο, την Πάτμο και τη Ρόδο.  Έγιναν συμφωνίες για συνεργασία μεταξύ των επιμελητηρίων και των επιχειρηματιών  της γειτονικής χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου