Ειδήσεις

Γ. Κορομηλάς, πρόεδρος Ι.Φ.Ο.Μ.: «Κορυφαίος πυλώνας ανάπτυξης είναι το φορολογικό σύστημα»

«Η οικονομία της Ελλάδας έχει αρκετές προοπτικές να πάει καλύτερα. Αρκεί όμως να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις. Eπιπλέον, στην προσπάθεια για την ανάταξή της θα βοηθήσει η εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος».
Αυτό επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου, από το τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο Rodos Palace, με θέμα «Διαχείριση κρίσης και προοπτικές ανάπτυξης».
Διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, αποτύπωσαν τη σημερινή κατάσταση και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
«Το Οικονομικό Επιμελητήριο ανοίγει τη συζήτηση για την κρίση γιατί μετά από έξι χρόνια η χώρα εξακολουθεί να είναι σε δύσκολη θέση. Παρατηρήσαμε πως εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία όλων. Πιστεύαμε πως η κρίση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει αν η διάρκειά της είναι μικρή σε χρόνο και οι συνέπειες είναι δίκαια κατανεμημένες στην κοινωνία. Πιστεύουμε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζεται όμως εθνική συνεννόηση για να προχωρήσουμε με γρήγορο βήμα στο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
«Πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό στην ημερίδα τιμήσαμε την μαθήτρια και τώρα σπουδάστρια πια κ. Κατερίνα Μισθού που άγγιξε με τις επιδόσεις της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις το άριστα. Την καλωσορίζουμε στην οικογένεια των οικονομολόγων. Ευχόμαστε το παράδειγμά της να το ακολουθήσουν και άλλοι νέοι», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Στις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς.
«Πυλώνας ανάπτυξης, κορυφαίος, είναι το φορολογικό σύστημα, γιατί θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ανάπτυξη να παραχθεί πλούτος και να γίνει δίκαιη αναδιανομή αυτού. Είχαμε μέχρι πριν λίγο καιρό ένα μοντέλο οικονομίας που βασιζόταν στις εισαγωγές προϊόντων. Υπήρχε και μεγάλος καταναλωτισμός που βασίζονταν στα δανεικά. Μέχρι και φοιτητο-δάνεια είχαμε για την κάλυψη των αναγκών. Η κατανάλωσή μας είχε ξεπεράσει τα όρια. Αν δεν υπήρχε η κρίση θα είχαμε 10.000 με 20.000 ανθρώπους να περιμένουν έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν το νέο μοντέλο iphone. Αυτά έγιναν γιατί κάποιοι μοίραζαν αφειδώς το χρήμα. Γίνονταν κοινωνική πολιτική με δανεικά. Στην ουσία η κοινωνική πολιτική δεν έγινε μόνο με δανεικά. Έγινε και με συρρίκνωση της φορολογικής βάσης. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών βαρών εντελώς σε προεκλογικές περιόδους;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς και συμπλήρωσε πως το ΙΟΦΟΜ ετοιμάζει μελέτη για το πόσο κόστισαν αυτά.
«Σε πέντε μήνες που θα είναι έτοιμη η μελέτη θα φανεί πόσο αυξήθηκε το δημόσιο χρέος από φορολογικές απαλλαγές που έγιναν σε προεκλογικές περιόδους. Έγιναν πάρα πολλές και δεν υπήρξε μέτρο.Το αφορολόγητο πήγε στα 12.000 ευρώ, ενώ έπρεπε να είναι στα 7.000 ευρώ. Κάποιοι με απαλλαγές πρόσθετες είχαν αφορολόγητο 20 με 25.000 ευρώ. Αναφέρθηκε ο ΕΝΦΙΑ και τα δεινά του. Κάποτε μας είχε πειράξει όταν πληρώναμε 50 ευρώ για το ΕΤΑΚ. Έγινε διεύρυνση αλλά ομαλή στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Όλα αυτά στέρησαν πόρους και έριξαν τα βάρη στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Έγινε και ισχυρή φορο-επιδρομή σε βάρος των φυσικών προσώπων. Δημιουργήθηκε ο Κώδικάς Φορολογίας Εισοδήματος που έχει υποστεί μέχρι τώρα… 84 αλλαγές. Από αυτές οι 67 βαπτίσθηκαν «φορολογικές μεταρρυθμίσεις». Είχαμε, δηλαδή, ανά έτος μιάμιση φορολογική μεταρρύθμιση. Για να φτάσουμε σε ένα κυκεώνα που δεν είχε τίποτε να προσφέρει. Το φορολογικό σύστημα είχε δεχθεί παρεμβάσεις γιατί εξυπηρετούσε συντεχνίες και μη. Το χρησιμοποίησαν για διάφορους σκοπούς. Φθάσαμε να το μπαλώσουμε και να αφήνουμε την ανάπτυξη στο τέλος», τόνισε ο κ. Γιώργος Κορομηλάς και πρόσθεσε πως το φορολογικό σύστημα επέβαλε τις μεγαλύτερες τιμωρίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ενίσχυσε τη φοροδιαφυγή.
«Με αυτό το σύστημα ενισχύθηκε και θέριεψε η φοροδιαφυγή. Φθάσαμε σε ένα σημείο, οι φοροφυγάδες και άλλοι, που εκμεταλλεύθηκαν το νόμο, να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έκλεισαν οι επιχειρήσεις που δεν φοροδιέφευγαν. Το φορολογικό σύστημα έδινε το άλλοθι για να δημιουργηθούν παραβατικές συμπεριφορές. Ακόμη και οι νομοταγείς παρασύρθηκαν. Ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια για να φτιάξουμε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δημιουργήσαμε ένα νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος. Δημοσιεύθηκε ένα απλό κείμενο. Έγιναν σε αυτό όμως πολλές παρεμβάσεις που δεν ήταν ουσίας, αλλά τσάτρα πάτρα. Για την εφαρμογή του συστήματος χρειαζόταν δευτερογενής νομοθεσία, δηλαδή απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι. Από διάφορα ερωτήματα βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια επαναφοράς του άρθρου 31 του ν. 2238/94, κάτι που δεν επιτρέπεται, γιατί ο νόμος είναι συγκεκριμένος και έχει περιοριστικό κατάλογο. Βλέπουμε δηλαδή ένα πισωγύρισμα. Η απλότητα όμως που πάει; Γιατί δημιουργήσαμε νέο σύστημα, αφού κρατάμε όλα τα παλιά αποτυχημένα μοντέλα; Τραγικό είναι που η διοίκηση για βασικά θέματα δεν έχει δώσει οδηγίες στους αρμόδιους φορείς.Πηγαίνουν οι φορολογούμενοι στις εφορίες και οι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να τους εξηγήσουν. Φτιάξαμε ένα κώδικα φορολογικών διαδικασιών που ήταν όνειρο όλων. Όμως σε αυτόν έβαλαν και κυρώσεις, που αν εφαρμοστούν δεν θα μείνει καμία επιχείρηση. Δημιουργήθηκε κάτι φαινομενικά απλό αλλά στην πράξη δύσχρηστο που θα απαιτήσει τόνους χαρτιού για να φτιαχτούν ερμηνευτικοί εγκύκλιοι. Χάσαμε δηλαδή το στοίχημα στην απλότητα. Στην σταθερότητα δεν το συζητάμε. Συμπληρώνουν πόσα θέλουν να πάρουν και φτιάχνουν τους συντελεστές που βολεύουν ανά έτος. Δεν βλέπουν πως αυτό το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα, αν δομηθεί καλά και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί. Αυτό το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως πυλώνας  ανάπτυξης και να μειώσει την παραβατική συμπεριφορά», τόνισε ο κ. Κορομηλάς.
«Που ακούστηκε στη χώρα να φορολογείται το εισόδημα βάσει της δραστηριότητας που κάνει ο καθένας και όχι με το συνολικό εισόδημα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα – βάση;
Δεν μιλάμε για δικαιοσύνη. Όταν χάνονται λεφτά από τους πολίτες αυτά δεν πέφτουν για να τροφοδοτήσουν την αλυσίδα που θα οδηγήσει στο να υπάρξουν περισσότερες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και να έχουν όλες το κομμάτι τους σε μια οικονομία που θα αρχίσει αναπτύσσεται. Για να επιτελέσει το ρόλο του το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σωστά από όλες τις απόψεις. Θα πρέπει να γίνει μεταρρύθμισή του στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Είναι ανάγκη να μείνει το απλό βασικό κείμενο και να εκδοθεί η δευτερογενής νομοθεσία . Είναι ανάγκη ακόμη να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Έτσι θα μένουν κέρδη που θα επενδύονται ξανά. Μπορούν να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση. Το θέμα είναι να θέλουν οι έχοντες την ευθύνη. Σε αυτή τη χώρα είναι πολλά που μπορούμε αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε», κατέληξε ο κ. Γιώργος Κορομηλάς.
Στον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε η ελληνική οικονομία να πάει καλύτερα αναφέρθηκε ο Οικονομολόγος Συγγραφέας κ. Αρίστος Δοξιάδης.
«Είναι αναγκαίες παρά ποτέ οι συνεργασίες. Επιβάλλεται ακόμη να υπάρχει διαφάνεια στο κράτος. Χρειαζόμαστε τόσο τα δημόσια όσο όμως και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ανοίξουν νέους δρόμους. Επίσης, είναι ανάγκη να μην ποινικοποιούνται οι αποτυχίες των επιχειρηματιών», δήλωσε ο κ. Δοξιάδης που παρέθεσε και πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που πήγαν μπροστά γιατί καινοτόμησαν.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει βιομηχανίες των χιλιάδων εργαζόμενων. Πρέπει να στηριχθούν οι υπάρχουσες», τόνισε οι κ. Δοξιάδης.
«Δεν είναι ουτοπικό το θέμα που σχετίζεται με τους υδρογονάνθρακες. Και σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία και η αντιμετώπιση να είναι ορθολογική. Να μην θεωρήσει κανείς πως έτσι θα λύσουμε όλα προβλήματα. Δεν θα πρέπει να δοθεί δηλαδή βάρος σε κάτι μπορεί να γίνει ολιγοπώλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος κ. Κων. Στούπας.
Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει καλύτερο τοπίο στην οικονομία αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Αναφερθήκαμε στο μεγάλο θέμα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας στην ημερίδα. Τιμήσαμε όμως και την Κατερίνα Μισθού γιατί επέλεξε να εισαχθεί σε οικονομική σχολή. Σε αυτές τις εποχές που κυριαρχεί η κατήφεια οι καλές προσπάθειες θα πρέπει να επιβραβεύονται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Χαράλαμπος Λουκαράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου