Ειδήσεις

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων

Πραγματοποιήθηκε, το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Ροδίων στην Τοπική Κοινότητα Ασκληπιείου, το Σάββατο 21/22 Ιουλίου 2018, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρόδου (Γραφείο Αποδήμων Ροδίων της Διεύθυνσης Τουρισμού), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Tμήμα Τουρισμού, Πολιτισμού Δωδεκανήσου), η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου , ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασκληπιείου, σε συνεργασία με τους Παρροδιακούς Συλλόγους Αποδήμων Ροδίων, την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου και άλλους φορείς, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την πρώτη ημέρα του «ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ» την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης, ενώ απέστειλε τον χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ.Μαριέτα Παπαβασιλείου- Βακιάνη. Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ.Τέρης Χατζηϊωάννου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος σε θέματα απόδημων Ροδίων της διασποράς Κωνσταντίνος Τρέχας, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιντζηλάκη, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Ελένη Σκούρτου, ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Γιώργος Παπαντωνάκης, Ο Στρατηγός της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ. Γρηγόριος Ρουμάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιειού κ. Μαρία Παπαβασιλείου, η Πρόεδρος και τα μέλη του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασκληπιείου κ. Μαρία Ν. Παπαβασιλείου, πολλοί ομογενείς και πολλοί κάτοικοι των Τοπικών και Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ρόδου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρόδου ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο. Σας υποδεχόμαστε στην «Όμορφη και παράξενη πατρίδα μας», στη γη, των προγόνων σας, στον τόπο καταγωγής σας. Στο τόπο με τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την ιστορία, την Ορθοδοξία, ως σύνολο ιδεών και συστατικών στοιχείων του τρόπου ζωής του Νεοέλληνα. Αυτά μας ενώνουν με τις ρίζες μας, με τον τόπο μας. Σήμερα ο πέραν από τα οριοθετημένα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας, Ελληνισμός οφείλει και πάλι να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της ελληνικής ταυτότητας, στην προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, στην ανάπτυξη, την πρόοδο. Η πατρίδα σας περιμένει και στο πλαίσιο αυτό, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε κάθε τι που θα συμβάλει, με τη δική σας εμπειρία, την γνώση, την επιστήμη στην οικονομική ανάπτυξη. Κήρυκες των δικών μας αξιών και ιδεωδών, απόστολοι στις άλλες σας πατρίδες, με την δική σας συμπόρευση, την συστράτευση με την πεποίθηση, τις σκέψεις και τις ενέργειές σας σταθερά στραμμένες προς την Ελλάδα ενωμένοι, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Για το καλό της πατρίδας μας.»
Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων, με πρώτο ομιλητή, τον κ. ΗΛΙΑ ΤΟΜΑΖΟ, Πρόεδρο Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής Απόλλων, και, θέμα: «Προτάσεις Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής ΑΠΟΛΛΩΝ για προβλήματα και προοπτικές Αποδήμων Ροδίων». Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ.ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα: «Οι γέφυρες του Ελληνισμού στον 21ο αιώνα». Kαι, η κ. ΑΣΠΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Παν/μίου Κρήτης, Επιστημονικώς Υπεύθυνης για το Έργο ΕΣΠΑ «Ελληνόγλωσση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια διαπολιτισμική εκπαίδευση στη διασπορά», με θέμα: «Οι δράσεις του ΕΔΙΑΜΜΕ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά». Στην δεύτερη ενότητα ακολούθησαν οι ομιλίες: του κ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΑΡΑΒΟΣΙΤΑ, Διδάσκων Ελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικού Πολιτισμού. Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Τορόντο, Τμήμα Γλωσσών Πανεπιστημίου Γιορκ, με θέμα: «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά. Η περίπτωση του Καναδά». Aκολούθησε ο κ. ΛΟΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, με θέμα| «Brain train, η μετανάστευση υψηλά εξειδικευμένων νέων και η ανάπτυξη της χώρας», και έκλεισε ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ, Εκπαιδευτικός στην Αυστραλία, με θέμα: «Από τα ΣΙΑΝΝΑ προς την Αδελαϊδα με τις Νύφες του BEGONA». Παρέμβαση έκανε η «Ροδιακή Λέσχη» με εκπροσώπους της τον κ.Μπαρμπούτη και τον κ.Μπόνη. Εξήχθησαν τα συμπεράσματα, τα οποία κωδικοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Ρόδου, προκειμένου να αποτελέσουν ένα οδηγό για την πρακτική τους εφαρμογή.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε το αντάμωμα μικρών και μεγάλων στο Ασκληπιειό με τη συναυλία του Βασίλη Καζούλη. Η εκδήλωση αυτή ήταν χορηγία του ομογενή Στηβ Πελαρδή, επιχειρηματία, πρώην Προέδρου της ομοσπονδίας παρροδιακών συλλόγων Αμερικής, ο οποίος ήταν παρόν και απηύθυνε χαιρετισμό για την εκδήλωση.
Την Κυριακή, στα πλαίσια του «Ανταμώματος στο Ασκληπιείο», έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασιλείας Κούρτη – Καζούλλη, με τίτλο «Mια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία: Ένας Ροδίτης μετανάστης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920», από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ελένη Σκούρτου και Γιώργο Παπαντωνάκη. Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τρέχα , στο οποίο συμμετείχαν: Πέτρος Λαουδίκος, Μαρία Καζούλλη, Σταμάτης, Μανόλης και Σταύρος Κούρτης, Γιάννης Κλαδάκης, Γιάννης Λεντάκης, Γιώργος Κούτρος, Κώστας Τσέκας, Λίτσα Τρέχα-Κούρτη.
Το «Αντάμωμα στο Ασκληπιειό» ολοκληρώθηκε με την γαστρονομική εκδήλωση της ΠΝΑΙ «Aegean Mamas know Best», με την Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση γύρω από τις δεκαέξι (16) προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Παρροδιακού Συλλόγου Αμερικής κ. Τομάζος τις οποίες υιοθέτησε και εμπλούτισε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος. Μεταξύ αυτών η δημιουργία Ομοσπονδίας Παρροδιακών Συλλόγων απανταχού της γης και η συμμετοχή νέων απόδημων Ροδίων σε αθλητικές διοργανώσεις στη Ρόδο, αλλά και σε οργανωμένες κατασκηνώσεις και προγράμματα φιλοξενίας για παιδιά ροδιακής καταγωγής έως δέκα πέντε ετών.
Ο δήμαρχος Ρόδου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης ζήτησε την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων εντός της Πόλεως Ρόδου, που θα χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες και χώροι φιλοξενίας. Ο κ. Χατζηδιάκος γνωστοποίησε τη στήριξη του Δήμου Ρόδου στην προσπάθεια των αποδήμων Ροδίων για την κατασκευή προτομής του ιδρυτή της Πόλεως Ρόδου Δωριέα, σε περίοπτη θέση.
Τέλος ο κ. Τομάζος ανακοίνωσε την χορηγία σε μορφή υποτροφίας, σε απόδημους της διασποράς ποσού της τάξεως των 200.000 δολαρίων. Στο κλείσιμο των εργασιών από κοινού η κ. Χατζηλαρζάρου και ο κ. Τρέχας ανακοίνωσαν τη λειτουργία του portal για τους απόδημους Ροδίου,www.rhodesdiaspora.com , ως «γέφυρα» επικοινωνίας με τη ροδίτικη διασπορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου