Για όλους και για όλα και κυρίως για την απόφασή του να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, μιλά σήμερα στην «δημοκρατική» ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Ο κ. Γιαννικουρής κατέρχεται στο στίβο της πολιτικής, ωστόσο η πορεία του και η δράση του αλλά και οι θεσμικοί ρόλοι που κατέχει, τον έχουν καταστήσει γνωστό στην κοινωνία της Δωδεκανήσου ως πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ» αλλά και ως πρόεδρο του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή
Κύριε Γιαννικουρή προσφάτως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά σας στο ψηφοδέλτιο του Νομού Δωδεκανήσου και ήσασταν μέσα στους οκτώ πρώτους που ανακοινώθηκαν πανελλαδικά. Τι σηματοδοτεί αυτό για σας;
Καταρχάς να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδιαίτερη τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου, να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Δωδεκάνησο. Αυτό για εμένα αποτελεί όχι μόνο πρόκληση αλλά μεγάλη ευθύνη και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιώσω τον πρόεδρο για την επιλογή του στο πρόσωπό μου και το βάρος και την εμπιστοσύνη που δείχνει στη νέα γενιά και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.
• Κατέρχεστε στο στίβο της πολιτικής, ωστόσο η πορεία σας και η δράση σας όλα αυτά τα χρόνια και οι θεσμικοί ρόλοι που κατέχετε, σας έχουν καταστήσει γνωστό στην κοινωνία της Δωδ/σου ως πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ» αλλά και ως πρόεδρο του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου όπου η δράση σας είναι μεγάλη ανιδιοτελής και εξαιρετική.
Πράγματι η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις θέσεις που υπηρετώ είναι μεγάλη και η αλήθεια είναι ότι αποκόμισα εμπειρία και γνώση σε μια σειρά από θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων που δραστηριοποιούμαι. Για μένα όλα αυτά αποτελούν μια παρακαταθήκη και ένα επιπλέον όπλο στον αγώνα που θα κληθώ να δώσω μέσα από τον στίβο της πολιτικής, εφόσον οι συμπατριώτες μου Δωδεκανήσιοι με τιμήσουν με τη ψήφο τους για να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όλα αυτά τα χρόνια η ανιδιοτέλεια, ο εθελοντισμός και η διάθεση για σκληρή δουλειά αποτελούν τις βασικές αξίες σε όλη μου τη δράση και με αυτές θα πορευτώ.
• Ως πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και μέσα από μια σειρά δράσεων στοχεύσατε σε συγκεκριμένα καίρια θέματα. Μιλήστε μας σχετικά.
Ασχοληθήκαμε με δύσκολα θέματα που αφορούν τα Δωδεκάνησα και όλοι μαζί τα αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις για τα νησιά μας. Επιδιώξαμε τη συνεργασία και στηρίξαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδείξαμε επιστημονικά θέματα, επιδιώξαμε την ενημέρωση και την επιμόρφωση των μελών του φορέα μας, με μια σειρά στοχευμένων επιμορφωτικών σεμιναρίων και δράσεων.
Στο τέλος του προηγούμενου μήνα καταθέσαμε πρόταση στο ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει πιλοτικό χαρακτήρα διότι είναι βιώσιμα, μεταφέρσιμα και χαρακτηριστικά είναι τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, την Χάλκη, την Σύμη, το Καστελόριζο και την Κάσο, που σήμερα βρίσκονται στην στενή ή την ευρύτερη περιφέρεια της Ρόδου. Τα νησιά αυτά, με την κατάλληλη ανάπτυξη νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων μέσω της αναβάθμισης του μοναδικού αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τους αποθέματος, δύνανται να προσανατολίσουν τοπικά εξειδικευμένα μέρη του τουριστικού ρεύματος της Ρόδου. Δημιουργείται, με αυτόν τον τρόπο, νέα τουριστική δραστηριότητα ή/και προστιθέμενη αξία στον τουρισμό αλλά και την τοπική οικονομία με αύξηση της παραμονής πέρα του ημερήσιου ή ολιγοήμερου τουρισμού.
Μεγάλη όμως δράση και προσφορά είχατε και ως πρόεδρος του τμήματος ΑΧΕΠΑ Ρόδου.
Το τμήμα ΑΧΕΠΑ Ρόδου αποτελείται από μια ομάδα ενεργών, δραστήριων και αποτελεσματικών συμπατριωτών μας. Το τμήμα έχει να επιδείξει ένα πολύ πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Το υλοποιημένο έργο μας αποτιμάται σε πλήθος δράσεων που καλύπτουν όλους τους άξονες δράσης της οργάνωσης και δωρεές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Σε όλη του τη διαδρομή το τμήμα στάθηκε διακριτικά ακούραστος υποστηρικτής σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα, σε συλλόγους εθελοντισμού, στις δομές του ευαίσθητου τομέα της υγείας, στην εθελοντική αιμοδοσία, στον αθλητισμό και τη νέα γενιά.
Ξεχωριστές ήταν οι δράσεις μας για την κάλυψη αναγκών στα μικρά ακριτικά νησιά μας αλλά και η υλική στήριξη τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ενώ συνεργαστήκαμε με την Εκκλησία, τον Ελληνικό Στρατό, και την Ελληνική Αστυνομία σε δράσεις που αφορούν τη φιλανθρωπία, τις επιστήμες, την εκπαίδευση και τα εθνικά θέματα.
Ο πρωθυπουργός, την προηγούμενη εβδομάδα, διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και μετέβη εσπευσμένα στην Αθήνα συγκαλώντας το ΚΥΣΕΑ. Πώς είδατε την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού; Σας ανησυχεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα;
Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται βάση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Κάτι τέτοιο δεν το είδαμε ούτε στο θέμα των Πρεσπών αλλά δεν το βλέπουμε και τώρα, όπου η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με τον Πορθητή να βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δεν γνωρίζουμε αν έχει τρυπήσει) και ο πρωθυπουργός να μην έχει συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση ως όφειλε. Κάτι αντίστοιχο δεν έπραξε, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία. Κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν η ατζέντα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. Παρά ταύτα συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος έχουν θέσει προ πολλού ζήτημα κυρώσεων από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία εφόσον επιμείνει σ΄αυτή τη στρατηγική. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τα εθνικά θέματα είναι ειδικού χειρισμού και δεν επιδέχονται προχειρότητα και άστοχες δηλώσεις.
Κύριε Γιαννικουρή οφείλουμε να αναφερθούμε και στην απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μια απόφαση της κυβέρνησης που έπληξε τα νησιά μας.
Είναι πολλά τα κακώς κείμενα τα οποία θα κληθούμε την επαύριον των εκλογών να αντιμετωπίσουμε. Καταρχάς οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν ήταν προνόμιο για τα νησιά μας αλλά κεκτημένο, ως ακόλουθο των προβλημάτων που απορρέουν από την νησιωτικότητα. Η κυβέρνηση Σαμαρά αυτό το μέτρο δεν το έδωσε αν και τότε ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους. Αυτή η κυβέρνηση το έδωσε χωρίς να ζητηθεί, χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο, ως δίκαιο μέτρο. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων που το επιβεβαιώνουν. Σχετικά τώρα με την αποδοτικότητα αυτού του μέτρου, τα έσοδα που αποκόμισε ο κρατικός κορβανάς είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη ζημία που επέφερε.
Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατία για την ανάπτυξη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας;
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει επανειλημμένα τον αρχικό βασικό άξονα επανεκκίνησης της οικονομίας ο οποίος έχει ως εξής: Μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τόνωση της επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη μέσω προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκκίνηση επενδύσεων που είναι βαλτωμένες (Ελληνικό Σκουριές, Γκολφ Αφάντου κ.α,) .
Δημιουργία προϋποθέσεων και κίνητρα μέσω των επενδύσεων και της ανάπτυξης για την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια αυτά της δεκαετούς κρίσης.
Αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Είμαστε μια χώρα γερασμένη όπου σε λίγα χρόνια, αν δεν λάβουμε μέτρα, 100 εργαζόμενοι θα συντηρούν 160 που δεν θα εργάζονται. Είναι από τις προτεραιότητες του προέδρου και το έχει εξαγγείλει άλλωστε με την οικονομική ενίσχυση των νέων ζευγαριών με επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
• Γνωρίζω ότι λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητας ως αρχιτέκτων μηχανικός, πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, επισκέπτεστε συχνά τα νησιά μας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματά τους των οποίων η επίλυση θα αποτελέσει και προτεραιότητά σας;
Κατ’ αρχάς διατηρώ ιδιωτικό τεχνικό γραφείο σχεδόν εικοσι χρόνια. Δραστηριοποιούμαι κυρίως στα Δωδεκάνησα αλλά και σε όλη την χώρα. Τα προβλήματα των νησιών στην επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι μια καθημερινότητα. Δεν υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην εκπαίδευση, σε πολλούς Δήμους μικρών νησιών οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες ώστε να μην μπορούν αποτελεσματικά να υλοποιούν έργα και να αξιοποιούν ευκαιρίες που προσφέρονται από τα ευρωπαϊκα προγράμματα.
Επίσης το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης παραμένει διαχρονικό και άλυτο. Μείζον πρόβλημα είναι η λειτουργία Hot Spot στην Κω και στη Λέρο και οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες προς τις τοπικές κοινωνίες, ως αποτέλεσμα της κακής πολιτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος από την κυβέρνηση. Ένας παράγοντας αποτρεπτικός για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και τις επενδύσεις. Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι τα κλειστά κέντρα κράτησης με αυστηρούς όρους, η αυστηρή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και οι γρήγορες διαδικασίες επαναπροώθησης.
Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περιοχή μας πολλές φορές τα τελευταία δυο χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η Δωδεκάνησος για την Νέα Δημοκρατία είναι προτεραίοτητα. Ένα γεγονονός που μας δίνει ελπίδα και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ