Ειδήσεις

Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Tην ώρα που τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Αθήνα για να συζητήσουν με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Αμυνας την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αγκυρα προκαλεί και πάλι ανακοινώνοντας ότι δεσμεύει περιοχή του κεντρικού Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά στα τέλη Μαΐου και μέσα και τέλη Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο σταθμός της Σμύρνης της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Εύβοια, Σκύρο και Χίο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία «κλειδώνει» περιοχές του Αιγαίου – και μάλιστα με παράνομες ανακοινώσεις καθώς δεν έχει τη δικαιοδοσία να ενημερώσει τους ναυτιλλομένους σ’ αυτό το κομμάτι του Αιγαίου – όμως προκαλούν πολλά ερωτήματα οι ημέρες διεξαγωγής των ασκήσεων. Προγραμματίζονται για τις 27-30 Μαΐου, για τις 17-20 Ιουνίου και για τις 24-27 Ιουνίου. Δηλαδή, εν μέσω της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιον τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις συζητήσεις που κάνουν αυτές τις μέρες τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Υπενθυμίζεται ότι τα γνωστά ΜΟΕ Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 προέβλεπαν πως καλό θα ήταν οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αποφεύγουν ασκήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Συνεχείς παραβιάσεις

Παράλληλα δε οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από την τουρκική αεροπορία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Προχθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις (3 από τουρκικά F16 και 31 από τα κατασκοπευτικά CN-235), ενώ προχθές είχαμε άλλες 42.

Σήμερα πάντως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, κατά τη Σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα ενημερώσει τους ομολόγους τους για τη συνεχιζόμενη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Προεξοφλείται, μάλιστα, ότι ο Χριστοδούλου θα διαμηνύσει στον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ πως η Τουρκία πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις και τη συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη θωράκισή της σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα και από διεθνείς συνεργασίες απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας, που συντηρεί το εμπρηστικό κλίμα στην περιοχή με το γεωτρύπανο Fatih και το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ανώτατες διπλωματικές πηγές τονίζουν στα «ΝΕΑ», ότι έστω και αν η Αγκυρα δεν έχει – επί του παρόντος – την πρόθεση να προκαλέσει ένα «θερμό επεισόδιο» στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει από λάθος με δεδομένη την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Λευκωσία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διακλαδική στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ, με επίλεκτες δυνάμεις να φτάνουν στην Κύπρο και τα σενάρια να σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης χθες αναχώρησαν για τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου αεροσκάφη F-35 από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη τους άσκηση στο εξωτερικό, υπό την ονομασία «Lighting Dawn» στο Ακρωτήρι Λεμεσού.

Κοτζιάς 

Σε πολιτικό επίπεδο έντονη παραμένει η δυσαρέσκεια στην Κύπρο όσον αφορά τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Ευρώπης, Αλαν Ντάνκαν, που χαρακτήρισαν την κυπριακή ΑΟΖ ως αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχή, στην οποία δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούνται έρευνες και υιοθετήθηκαν από το Foreign Office.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Σεφέρης – Αβέρωφ. Η ρήξη», το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρθηκε στη στάση του Ντάνκαν στο Κραν Μοντανά, λέγοντας ότι ήταν ο «άνθρωπος που εμπόδισε να δοθεί λύσει στο Κυπριακό». Ο Κοτζιάς χαρακτήρισε τις βάσεις κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, σημειώνοντας: «Αν οι Βρετανοί τις θέλουνε, πρέπει να τους εξηγήσουμε εμείς ότι, για να τις έχουνε, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Η Κύπρος παρά τις τουρκικές ενέργειες συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Οπως είπε, τους επόμενους 24 μήνες προγραμματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ οκτώ γεωτρήσεις, έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πού θα γίνουν, ωστόσο ανέφερε ότι οι στόχοι είναι εντοπισμένοι.

. Πηγή tanea.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου