Τοπικές Ειδήσεις

Σε κατάσταση αναβρασμού ιατροί και φαρμακοποιοί – Tι συμβαίνει στη Pόδο

Σε αναβρασμό βρίσκονται ιατροί και φαρμακοποιοί μετά τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις ανακοινώσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία.
Η διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες τα οποία θα μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους και η επίταξη των ιατρών στην Αθήνα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αναταραχής με αποτέλεσμα να διαρραγούν οι σχέσεις των δύο φορέων με την κυβέρνηση.
Για «γέλια και για κλάματα» χαρακτηρίζει τη διαδικασία των τεστ κορωνοϊού από τους πολίτες στο σπίτι τους, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, καθώς, όπως λέει, αν τελικώς εφαρμοστούν τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση, τότε βρισκόμαστε προ ενός τεράστιου φιάσκου!
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα από το φαρμακείο, κάνοντας χρήση του ΑΜΚΑ του, δηλαδή τέσσερα τεστ το μήνα.
Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Ν. Φουτούλης, πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη διαδικασία, καθώς είναι πέρα από βέβαιο ότι η πλειονότητα των πολιτών, αν όχι στο σύνολό τους, δεν υπάρχει περίπτωση αν κι εφόσον το τεστ βγει θετικό να το δηλώσουν στον ΕΟΔΥ.
«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο πολίτης που θα βγει θετικός στο τεστ, θα το δηλώσει; Ειδικά εν μέσω της τουριστικής περιόδου; Όχι βέβαια. Αν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα θα το αποκρύψουν προκειμένου να μην απουσιάσουν από την εργασία τους, διότι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δούλεψαν από ελάχιστα έως καθόλου κατά την προηγούμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ασυμπτωματικοί ή όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα εργάζονται κανονικά διασπείροντας τον ιό και μετατρέποντας παράλληλα τον χώρο εργασίας τους σε υγειονομική βόμβα θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα του τουρισμού και αφετέρου δεν θα υπάρχει εικόνα της πραγματικής επιδημιολογικής κατάστασης άρα τα όποια μέτρα και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, θα γίνονται στα “τυφλά” και με πλασματικά στοιχεία», επισημαίνει ο κ. Ν. Φουτούλης ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιπλέον, αναφέρει ότι δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς τους οποίους έπιασε εξ απήνης η κυβέρνηση καθώς είχαν προηγηθεί μόνον αόριστες συζητήσεις με αναφορές στο μοντέλο της Κύπρου, που όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανακοίνωσε η ελληνική κυβένηση.
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά το μοντέλο της Κύπρου, οι πολίτες υποβάλλονται σε rapid test απευθυνόμενοι στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο, με την ανώτατη τιμή χρέωσης να καθορίζεται στα 20 ευρώ.
Στη συνέχεια, τα φαρμακεία καταχωρούν τα θετικά αποτελέσματα στο αρχείο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας και δίνονται οι απαραίτητες συστάσεις προς τον πολίτη για καραντίνα.
Στην Κύπρο, τα τεστ ταχείας διάγνωσης διενεργούνται αποκλειστικά από τους φαρμακοποιούς στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου, μετά από ραντεβού, με χρήση μάσκας, προσωπίδας, ρόμπας, και γαντιών μιας χρήσης ξεχωριστά για κάθε εξεταζόμενο άτομο.
«Εμείς είχαμε ενημερωθεί για ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό της Κύπρου το οποίο διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την πραγματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Αυτό που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με της Κύπρου και μπορεί να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό. Με απογοήτευσή μου διαπιστώνω ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο στο χειρισμό της κατάστασης, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε, λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι ελήφθη απόφαση για καραντίνα με 1.000 κρούσματα και 50 θανάτους και τώρα να αδιαφορούν αν τα κρούσματα αυτά γίνουν πολλαπλάσια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει απολύτως καμία λογική σε αυτές τις αποφάσεις. Πρέπει να μας πουν πότε έλεγαν ψέματα, τότε ή τώρα;», διερωτάται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Επιπλέον αναφέρει ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες και κρούει τον κώδωνα ότι αν δεν αλλάξει ρότα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε υπερπολλαπλάσια κρούσματα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η αντιπρόταση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου του οποίου ο κ. Ν. Φουτούλης είναι μέλος, περιλαμβάνει τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα δωρεάν τεστ αντιγόνου θα μπορούν να τα πραγματοποιούν οι πολίτες από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου οι πολίτες κάνοντας μάλιστα, οι ίδιοι την εξέταση και θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν με τον ΑΜΚΑ τους, από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.
Στάση αναμονής από
τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
«Στάση αναμονής» τηρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, με τον πρόεδρό του κ. Ηλία Τσέρκη να ξεκαθαρίζει στη «δ», ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη των ιδιωτικών γιατρών αφορά προς το παρόν μόνον τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική», δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς ακριβείς λεπτομέρειες και οδηγίες: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Η Ρόδος δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα προς το παρόν. Όσον αφορά στα προσωπικά τεστ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι. Αντί π.χ. να έχουμε αποτελέσματα χιλιάδων τεστ ανά εβδομάδα όπως τώρα, θα έχουμε δείγματα εκατομμυρίων. Αυτό είναι πολύ καλό αφού θα έχουμε πιο σωστή συνολική εικόνα. Μέχρι στιγμής αυτά αφορούν πολιτικές αποφάσεις για να αποτυπώσουν μια κατάσταση. μένει να δούμε την αξιοπιστία των τεστ αυτών και να μας δώσει η κυβέρνηση αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις (πώς θα γίνεται, πόσα τεστ αναλογούν στον καθένα, κ.λπ.) Περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Υπάρχει μια δυσαρέσκεια από τους μικροβιολόγους που εκφράζουν αντίθεση καθώς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ιατρική πράξη και αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα για τα αποτελέσματα της διάγνωσης, πού θα πρέπει να αναφέρονται τα αποτελέσματα εάν κάποιος είναι θετικός, πού θα απευθύνονται, πού θα απορρίπτονται τα μολυσματικά τεστ. Προς το παρόν για να κάνουμε κριτική και να λάβουμε αποφάσεις, θέλουμε ακριβείς λεπτομέρειες και οδηγίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου