Ρεπορτάζ

Τέθηκαν «επί τάπητος» τα θέματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με την παρουσία της γενικής γραμματέως Ισότητας κας Φωτεινής Κούβελα και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας Δύο Φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑΜΕΑ και Εθελοντισμού κας Άννας Ζωάννου.
Ο κ. Χατζηδιάκος, αφού ευχαρίστησε την κα Κούβελα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Συναντηθήκαμε με την κα Κούβελα με την οποία συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον Δήμο Ρόδου. Μπορεί αυτά τα χρόνια να είχαμε πολλά προβλήματα σε διάφορους τομείς αλλά στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και γενικά στις δράσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, δεν είχαμε παράπονα ή ελλείψεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν μεν οργανωμένες δομές αλλά και πολλές εθελοντικές ομάδες, πράγμα που δείχνει ότι η τοπική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη σε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να εμπεδωθούν κυρίως μέσα από τα σχολεία ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά από τις μικρές ηλικίες. Οι δομές που υπάρχουν -όπως η δομή Στήριξης Γυναικών που στήθηκε δειλά – δειλά με απόλυτη μυστικότητα- κατάφερε να λειτουργήσει. Μετασχηματίστηκε, φιλοξένησε γυναίκες με μικρά παιδιά που είχαν ανάγκη και μάλιστα χρησιμοποιήσαμε αυτή την δομή και για φιλοξενία προσφύγων (γυναικών με μικρά παιδιά). Εκείνο που έχει σημασία είναι η λειτουργία του τομέα Συμβουλευτικής Στήριξης που έχει υποστηρίξει και συμβουλέψει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών που ακόμη και στην…. ‘κοσμοπολίτικη’ Ρόδο, είναι πράγματι αξιοσημείωτο το πόσα πολλά προβλήματα δημιουργούνται από τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Είτε είναι καταπίεση, είτε είναι bullying, είτε εξελίσσονται σε βιαιοπραγίες κ.λπ.»
Είπε ακόμη, ότι αυτές οι δομές στηρίζονταν από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα κι επειδή κλείνουν τους κύκλους τους, η Ε.Ε. εξετάζει άλλους τρόπους εξασφάλισης χρηματοδότησης. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι τόσο η αντιδήμαρχος όσο και οι υπηρεσίες κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους σε όλες τις δομές και μάλιστα στον Κοινωνικό Τομέα.

Η γραμματέας Ισότητας
Φ. Κούβελα
Αφού ευχαρίστησε τον κ. Χατζηδιάκο για την πρόσκληση, η γενική γραμματέας Ισότητας κα Φωτεινή Κούβελα είπε πως είναι πάντα ανοιχτή στις προσκλήσεις, επιδιώκοντας να έχει πάντα επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθώς τα θέματα της Ισότητας περνούν μέσα από την Τ.Α.
«Αν και παλαιότερα είχαμε αρκετά περισσότερες κατακτήσεις, στα χρόνια της κρίσης υπάρχει μία στασιμότητα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει την πορεία στα θέματα Ισότητας των Φύλων, διαπίστωσε αυτή την στασιμότητα. Υπάρχει μια αντίληψη ότι επειδή οι γυναίκες μπαίνουν δυναμικά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, να θεωρείται κυρίως από τη νέα γενιά που δεν έχει την εμπειρία, ότι η Ισότητα έχει κατακτηθεί. Στη νομοθεσία ναι, αλλά στην πράξη όμως δεν υπάρχει αυτό. Ένα παράδειγμα είναι η γυναικεία ανεργία που είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών (17% – 25%) παρ’ όλο που οι γυναίκες σπουδάζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα πανεπιστήμια και περισσότερες πτυχιούχους. Επίσης, οι γυναίκες λείπουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως π.χ. από την Βουλή, από την Τ.Α. τις Περιφέρειες, τους Δήμους (μόνον 4% οι γυναίκες δήμαρχοι) ενώ τα αποτελέσματα για συμμετοχή στις εκλογές είναι τραγικά: Η Γ.Γ. δεν είναι για να παλεύει μόνον για τα θέματα Ισότητας αλλά για να εφαρμόζονται στην πράξη οι νόμοι. Γι αυτό στοχεύουμε μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα 2016 – 2020 σε συγκεκριμένες δράσεις πάνω σε έξι θέματα: Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ.), Παιδεία, Υγεία, Βία και έμφυλη βία, Πολιτισμός – Αθλητισμός – ΜΜΕ και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με βάση αυτά έχουμε χαράξει την πορεία μας και αυτό που απαιτείται είναι οι συνεργασίες».
Η κα Κούβελα είπε ακόμη πως από το 2011 υπάρχει το Εθνικό Δίκτυο Δομών για γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας για υποστήριξη καθώς και οι ξενώνες φιλοξενίας όπου παρέχεται η δυνατότητα να διαμείνουν, καθώς και η τηλεφωνική γραμμή στήριξης. Ωστόσο, υπάρχει πλέον πρόβλημα με την χρηματοδότηση καθώς ενώ οι δράσεις στηρίχθηκαν από κονδύλια του ΕΣΠΑ, το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρχει μονιμότητα και να μην κλείνουν οι δομές διότι είναι απαραίτητες και φυσικά να μην απολυθούν οι απασχολούμενοι.
Αναφέρθηκε ακόμη στην περίφημη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» η οποία είναι σημαντική: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), προβλέπει τις δομές, έχει υπογραφεί από την χώρα μας το 2011 αλλά δεν έχει προχωρήσει. Εμείς έχουμε ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα θέματα της βίας κι ευελπιστούμε να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Μαρτίου, όπως μας είπαν».

Η εκπαιδευτική
ενημέρωση
Η κα Κούβελα μίλησε ακόμη για την ανάγκη να περιληφθεί επισήμως η σχετική ενημέρωση για τα προβλήματα της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής αγωγής κ.λπ. στα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία από τα δημοτικά ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να ενημερωθούν σωστά. «Εμείς θα το στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε μαζί με την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά ήταν ‘ταμπού’ είχαμε αντιδράσεις από πολλές πλευρές, αλλά τα παιδιά ήταν πιο ώριμα για να τα δεχτούν. Τα θέματα της Ισότητας δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ο καθένας να βάλει ένα λιθαράκι για να έχουμε μια κοινωνία με υγιείς σχέσεις για τη νέα γενιά. Δεν μπορεί το 51% του πληθυσμού της χώρας μας που είναι γυναίκες, να μην μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά. Εμείς έχουμε την θέληση και θεωρώ ότι και με την συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο Ρόδου μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε.
Τέλος, η αντιδήμαρχος, κα Άννα Ζωάννου εξέφρασε την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει θετικά αυτή η συνεργασία με την Γ.Γ. Ισότητας:
«Η Ρόδος βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο πανελλαδικά καθώς γίνεται πολύ καλή δουλειά εδώ μέσω των δομών. Τα νούμερα μαρτυρούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις γυναίκες που μας πλησιάζουν για να ενημερωθούν σε τέτοια θέματα αλλά και ζητούν στήριξη για τα προβλήματά τους».
Να σημειωθεί τέλος, πως το “παρών” έδωσαν και οι μαθητές από το 3ο Λύκειο με την καθηγήτριά τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσής τους προκειμένου από μικρές ηλικίες να μαθαίνουν για την έμφυλη βία.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και ερωτήσεις προς την κα Κούβελα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου