Ειδήσεις

Ενα αποκαλυπτικό έντυπο debate μεταξύ των κ.κ. Κ. Σαρρή και Φ. Κωστόπουλου

416 δικηγόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες για την εκλογή προέδρου και 10μελούς διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, που διεξάγονται σήμερα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Η θητεία του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου αρχίζει στις 16 Μαρτίου 2014 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Υποψήφιοι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο επιλογής των 10 μελών του διοικητικού συμβουλίου, είναι οι κ.κ. Αναστάσιος Διάκος, Αντώνιος Ζερβός, Θωμαής Καλατζή, Μαρία Καραολάνη, Βασίλειος Καταβενάκης, Στέλιος Κιουρτζής, Γεώργιος Μαυρομάτης, Βίκτωρ Μας, Καλλιόπη Παπαπαύλου-Βαρδέλη, Ιωάννης Πάππου, Βασίλειος Περίδης, Ιωάννης Σκλάβος, Γ. Ρουμελιώτης, Ελλη Βελιάδη, Λευτέρης Πάσσος, Τάσος Ντάλιας, Γιώργος Ακάκιος, Γιάννης Παπαϊωάννου, Καλ. Μουστακάκη – Διακονή, Χάρης Διακοσάββας, Βάσια Παπαγεωργίου, Ευανθία Μπόνη και Μαρία Κορακάκη.
Οι κ.κ. Κώστας Σαρρής και Φώτης Κωστόπουλος θα αναμετρηθούν για τη θέση του προέδρου.
Οι δύο υποψήφιοι απαντούν σε 4 κοινές ερωτήσεις της “δημοκρατικής” σε ένα έντυπο “debate”.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ
• Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να είστε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου;
Η διάθεση προσφοράς στους συναδέλφους και στην κοινωνία γενικότερα, η δε προσφορά αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε στενά πλαίσια.

Είναι προσφορά π.χ η ύπαρξη και η λειτουργία θεσμών που εξυπηρετούν τους συναδέλφους, είναι η καθιέρωση μέτρων που στηρίζουν τους νέους συναδέλφους, είναι η φροντίδα για τη διαρκή επιστημονική ενημέρωση των συναδέλφων είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης η οποία θα πρέπει να αποβλέπει στην αξιόπιστη, ουσιαστική και ταχεία απονομή της, είναι η διαφύλαξη και ενημέρωση του κτηματολογίου, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι η ανάδειξη προβλημάτων της κοινωνίας και τόσα άλλα. Μπορώ όμως να εξάρω τη διατήρηση του κλίματος αγάπης και σύμπνοιας η οποία εκ των πραγμάτων έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας με την πίστη και τη βεβαιότητα ότι είμαστε μέλη μιας οικογένειας ομονοημένης με κοινό στόχο την παροχή όσο το δυνατό καλύτερων νομικών υπηρεσιών. Διακατέχομαι πάντοτε από μια ανησυχία για το αύριο και επαγρυπνώ και φροντίζω για το σήμερα.

• Ποιους στόχους έχετε θέσει για τη θητεία που ξεκινά και ποιες οι δεσμεύσεις προς τους δικηγόρους και ειδικά τους νέους συναδέλφους σας;
Οι στόχοι έχουν δύο παραμέτρους, η μία είναι σε τοπικό επίπεδο για τον Σύλλογο μας και η άλλη είναι σε επίπεδο Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου και εκεί έχουμε μία συνεχή, γόνιμη και αποφασιστική συμβολή. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι η ψήφιση του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων με τον οποίον διατηρούνται οι βασικές δομές της δικηγορίας, δηλαδή η ιδιότητα του δικηγόρου ως ισότιμου άμισθου δημοσίου λειτουργού στην απονομή της δικαιοσύνης, η διατήρηση των νομίμων αμοιβών με την ποινή απαραδέκτου και η διατήρηση των συλλόγων ως νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτοδιαχειριζομένων, οφείλεται στη δική μας πρωτοβουλία και έτσι διατηρήσαμε τα σπουδαιότερα κεκτημένα.

Σήμερα εκκρεμούν και άλλα σοβαρά θέματα, όπως η ρύθμιση των οφειλομένων από τους συναδέλφους ασφαλιστικών εισφορών, η ρύθμιση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων δια της απάλειψης του απαραδέκτου της συζήτησης των αγωγών και των εγγραφών προσημειώσεων υποθήκης, η ρύθμιση των νοσηλείων, η επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης του δικηγόρου, του αγοραστή στις σχετικές συμβάσεις και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα μπορούν να αναδειχθούν μέσα από μια γενική συνέλευση.

Σε τοπικό επίπεδο παραμένει πάντοτε ως κύριος στόχος η πραγματική ισότιμη συμμετοχή του δικηγόρου στην απονομή της δικαιοσύνης, ο σεβασμός του ρόλου του και η άμεση αντίδραση σε αλαζονικές συμπεριφορές απ’ όπου και αν προέρχονται, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, μάλιστα πολλές από τις προτάσεις που για τον σκοπό αυτό είχαμε κάμει στο Συνέδριο των Δικονομολόγων στη Ρόδο, έγιναν αποδεκτές. Η εξύψωση της επιστημονικής κατάρτισης των συναδέλφων με συνέδρια, διαλέξεις και σεμινάρια και η ύπαρξη μιας εμπλουτισμένης βιβλιοθήκης απαραίτητο εργαλείο για όλους τους συναδέλφους. Η συνέχιση της έκδοσης της Δωδεκανησιακής Νομολογίας και η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων. Η στήριξη της μητέρας συναδέλφου και γενικά των νέων γονέων, η ηθική βράβευση των παιδιών των συναδέλφων που επιτυγχάνουν στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι και γενικά η ύπαρξη του οφειλομένου μεταξύ μας σεβασμού και εκτίμησης.

Για τους νέους συναδέλφους οι οποίοι αποτελούν την προοπτική και το μέλλον του Συλλόγου, η στήριξη είναι συνεχής και ειλικρινής, αποτελεί στάση ζωής και όνειρο μου είναι να γίνουν πολύ καλύτεροι από μας, διότι το αξίζουν. Όταν θα αποχωρήσω από την δικηγορία θα έχω εκπληρώσει το όνειρό μου, οι νέοι συνάδελφοι να είναι πολύ καλύτεροι από μας. Γνωρίζω τα προβλήματα τους, διότι τα ζω, τα κατανοώ και θα πράξω ό,τι μπορώ για την επίλυση τους Η ίδρυση λογαριασμού ενισχύσεως νέων συναδέλφων πέραν του νεοσήμου και η επέκταση του στην πρώτη δεκαετία αντί της σήμερον πενταετίας αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Άλλωστε αυτό οι νέοι το γνωρίζουν όχι λεκτικά αλλά πραγματικά και το έχω αποδείξει σε κάθε ευκαιρία.

• Τι θα πρέπει να γίνει στην υπόθεση της μεταφοράς των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης; Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να εγκατασταθούν και γιατί;
Αν για κάποιο θέμα έχω παλέψει τόσο πολύ αυτό είναι το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου. Το πρόβλημα δεν είναι ποιος είναι πλέον ο πιο κατάλληλος χώρος, αλλά ποιος είναι ο πλέον εφικτός στόχος. Διότι θα γνωρίζετε ότι αρχικά η συζήτηση ξεκίνησε από την Σχολή Χωροφυλακής και νυν Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην εξεύρεση οικοπέδου και στην ανέγερση νέου κτιρίου και περαιτέρω μετατοπίστηκε στο κτήριο της ΡΟΔΑ (Νηρέας) και στο παρακείμενο οικόπεδο της Μεραρχίας και νυν παιδικού σταθμού.

Επί εποχής μου, λόγω πολεοδομικού σχεδιασμού, προβλεπόταν η επέκτασή του στα κτίρια της Αστυνομίας και της ΠΥΡ., υπηρεσίες οι οποίες μεταφέροντο εκτός του κέντρου μόνο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα, στη συνέχεια προσπαθήσαμε, βλέποντας ότι η αρχική πρόβλεψη του πολεοδομικού σχεδιασμού δεν πραγματοποιείτο, την επέκταση των Δικαστηρίων στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών και στο παρακείμενο οικόπεδο του, όμως αυτό κατέστη ανέφικτο λόγω της άρνησης των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τελικά καταλήξαμε ομόφωνα στην μεταφορά των Δικαστηρίων στο νεοκλασικό τμήμα του παλαιού Νοσοκομείου της Ρόδου, λύση για την οποίαν ήτο και είναι σύμφωνη η Δημοτική Αρχή με δύο αποφάσεις της και φυσικά τα λόγια ή οι υποσχέσεις ενός απερχόμενου Δημάρχου μόνο σύγχυση επιφέρουν και δεν συντελούν στην επίλυση του προβλήματος. Όταν μάλιστα γνωρίζει ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές μελέτες και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δεσμευτικές, αφού η χρήση ήδη έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε καταφθάνουν στη Ρόδο στις 27 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και του διευθύνοντος συμβούλου της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ». Επομένως δεν τίθεται ζήτημα επιλογής κατάλληλου χώρου, αλλά της εφαρμογής της εφικτής λύσης και η λύση του Νοσοκομείου είναι ιδανική, αφού εκεί θα συγκεντρωθούν πλην των Δικαστηρίων περιλαμβανομένων και Διοικητικών και το Κτηματολόγιο και επιπλέον θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης.

• Για ποια ζητήματα του κλάδου πρέπει να δοθεί μάχη με το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται επιτάχυνση;
Στα όσα ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνονται τα ουσιώδη ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι για την τοποθέτηση μόνιμου κτηματολογικού δικαστή, αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επανειλημμένα έχει στηρίξει το αίτημά μας αυτό, παρά ταύτα απορρίπτεται συνεχώς από τον Άρειο Πάγο.

Όμως το Υπουργείο οφείλει να πληρώσει άμεσα όλες τις οργανικές θέσεις των Δικαστών τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο και να διαφυλάξει το Κτηματολόγιο Ρόδου υπό την δικαιοδοσία του, θέμα για το οποίο ο Σύλλογος μας αγωνίζεται πεισματικά μέχρι σήμερα. Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσω είναι ότι ο Σύλλογος απαιτεί μια συνεχή και αέναη δράση, γνώση και εμπειρία, αλλά και άμεσα αντανακλαστικά διότι τίποτα δεν λειτουργεί από μόνο του, αν κάποιοι δεν δρουν και δεν επαγρυπνούν καθημερινά. Η μόνη ανταμοιβή είναι η ηθική ανταμοιβή της εκπλήρωσης ενός καθήκοντος προσφοράς και η αγάπη και η εκτίμηση των συναδέλφων, τα οποία για μένα είναι το μεγάλο απόκτημά μου.

Με ειλικρίνεια θα πω ότι η περασμένη τριετία ήταν η δυσκολότερη όλων, διότι υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος καταργήσεως της δικηγορίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στην ιστορική της διαδρομή. Λυτρώθηκα με την ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων, όπου στην πρωτοβουλία αυτή είχα την πλέον αποφασιστική συμβολή. Θα λυτρωθώ επίσης όταν δω να ψηφίζονται τα μέτρα που οραματίζομαι για τους νέους συναδέλφους και επίσης όταν δω στην πράξη την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου, όπως έχω αναφέρει παραπάνω, για να φύγω με την συνείδησή μου ήσυχη ότι εκπλήρωσα το χρέος μου απέναντι στην Κοινωνία και τους Συναδέλφους μου, τόσο ως δικηγόρος όσο και σαν άνθρωπος. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
• Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να είστε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου;
Η υποψηφιότητά μου εκδηλώθηκε μετά από ώριμη σκέψη και την παρότρυνση πολλών συναδέλφων μου, γιατί κρίναμε ότι χρειάζεται ανανέωση στην Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

• Ποιους στόχους έχετε θέσει για τη θητεία που ξεκινά και ποιες οι δεσμεύσεις προς τους δικηγόρους και ειδικά τους νέους συναδέλφους σας;
Οι στόχοι και δεσμεύσεις μου, εκφράσθηκαν με σαφήνεια και πληρότητα στην ομιλία μου προς τους συνάδελφους στις 13/2 στον Δικηγορικό Σύλλογο.
Επιγραμματικά θα μπορούσα να τονίσω την ανάγκη αναβάθμισης της παρουσίας των Δικηγόρων τόσο στον φυσικό μας Δικαστηριακό χώρο όσο και στην κοινωνία γενικότερα, την συμπαράσταση προς τους νέους Δικηγόρους μέσω της καθιέρωσης μόνιμων επιμορφωτικών σεμιναρίων, συναφής είναι και η βοήθεια και αλληλεγγύη προς τις μητέρες Δικηγόρους, την ανάγκη επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστηρίων για το οποίο κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση να επεκταθούν στην παρακείμενη Λέσχη Αξιωματικών, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, αλλά και άλλα ειδικότερα θέματα που απασχολούν τους Δικηγόρους όπως είναι η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, αφού λόγω της κρίσης υπάρχει σε μεγάλο βαθμό υποαπασχόληση.

Είναι μια σειρά θεμάτων για τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε μεθοδικά, επίμονα και με δυναμισμό, γιατί οι διεκδικήσεις χρειάζονται προτάσεις αλλά και δυναμική παρουσία, η οποία σήμερα λείπει από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

• Τι θα πρέπει να γίνει στην υπόθεση της μεταφοράς των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης; Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για να εγκατασταθούν και γιατί;
Όπως σας ανέφερα παραπάνω, θεωρώ λειτουργικότερη την επέκταση των Δικαστηρίων στο παρακείμενο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών.

Πέραν του ό,τι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η μεταφορά των Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων στο Παλιό Νοσοκομείο, έχει ναυαγήσει, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει καν παραχωρηθεί το κτίριο από το υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακόμα και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, συγκρινόμενες οι δύο επιλογές, αυτή της επέκτασης στο παρακείμενο κτίριο της Λέσχης αξιωματικών είναι πιο λειτουργική, ενώ η λύση του Παλιού Νοσοκομείου έχει το πρόβλημα της απόστασης, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο θα παρέμενε στο Εφετείο.

• Για ποια ζητήματα του κλάδου πρέπει να δοθεί μάχη με το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται επιτάχυνση;
Το θέμα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί μια μακροχρόνια παθογένεια του Δικαστικού μας συστήματος.
Η αντιμετώπισή του θέλει στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις, ενώ η πλήρης μηχανογράφηση των Δικαστηρίων και η διασύνδεση μεταξύ τους, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατικότητας που σήμερα χαρακτηρίζει την δικαιοσύνη.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Π.χ δικάζεται μια υπόθεση σ’ένα Δικαστήριο και υπάρχει ανάγκη απόδειξης κάποιων στοιχείων (π.χ εάν κάποιος έχει πτώχευση) τα οποία τηρούνται από τις δικαστικές υπηρεσίες.
Ο διάδικος για να αποδείξει αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα ζητήσει με αίτηση και να τα προσκομίσει, απασχολώντας υπάλληλους οι οποίοι διαθέτουν χιλιάδες εργατώρες για την έρευνα και χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού, ενώ εάν υπήρχε μηχανοργάνωση με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσε ο δικαστής να τα έχει, χωρίς να απασχοληθεί κανείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου