Συνεντεύξεις

Θ. Bασιλακόπουλος: «Παραμένει τεράστιο πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών»

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την επιδημιολογική εξέλιξη με βάση τα νέα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά. Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό, καθώς ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και φυσικά, πέρα από την μετάλλαξη της Όμικρον, παραμένει και η Δέλτα που ακόμη δίνει βαριά περιστατικά, νοσηλείες κ.λπ.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος – Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός, τονίζοντας πως «Το όριο ανάμεσα στην πανδημία και στην ενδημία δεν είναι σαφές. Δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο που τα ξεχωρίζει. Όταν θα γίνει ενδημικός ο ιός, δε σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί από την κοινωνία…»
• Κύριε Βασιλακόπουλε, να ξεκινήσουμε με την κατάσταση που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον που καθημερινά δίνει πολλές χιλιάδες κρούσματα. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση;
Είναι γεγονός πως είμαστε ακόμη στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον χωρίς όμως, να έχουμε ακόμη απαλλαγεί από το κύμα του στελέχους της Δέλτα. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς και όσοι χάνουν την ζωή τους, είναι κυρίως από την Δέλτα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών από την Όμικρον, είναι μονοψήφιος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνος αφού πρώτα σημειώνεται το κρούσμα και εκ των υστέρων έρχεται η νόσηση –που μπορεί να είναι σοβαρή και να φτάσει κάποιος είτε να διασωληνωθεί είτε να χάσει την ζωή του. Ως εκ τούτου θα δούμε τι θα γίνει με την Όμικρον, κυρίως από όσους είναι ανεμβολίαστοι, στους οποίους πρέπει να στραφεί η προσοχή μας προκειμένου να τους προστατέψουμε.
Από την άλλη, αν συγκρίνει κάποιος τα κρούσματα που είχαμε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με αυτή την περίοδο, ημέρα με την ημέρα, θα δει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση.
Έχουμε τουλάχιστον 5.000 – 10.000 κρούσματα ημερησίως, τις ίδιες ημέρες, λιγότερα. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αρχίζει πλέον να αποκλιμακώνεται κι έρχεται σαν αποτέλεσμα τόσο των μέτρων που έχουν ληφθεί, όσο και των εμβολιασμών (σε πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση). Με το μέτρο της υποχρεωτικότητας, επιτύχαμε γύρω στους 300.000 εμβολιασμούς –γεγονός θετικό και ενθαρρυντικό. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη, όλων –ιδίως των ευπαθών ομάδων, δηλαδή των ανθρώπων πάνω από 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν ολοκληρώσει τις δόσεις μέχρι και την τρίτη.
• Συνεπώς, μας λέτε ότι αφενός πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με όλες τις δόσεις και αφετέρου να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Τα περισσότερα μέτρα προστασίας, πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός: για παράδειγμα, το θέμα της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστιατόρια. Η μουσική σε ένα τέτοιο χώρο όπου υπάρχουν μόνο καθήμενοι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αντίθετα, η μουσική στα κλαμπ ή σε νυχτερινά κέντρα, προφανώς και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μεταδοτικότητα. Άρα λοιπόν, ακόμη κι εκεί θα μπορούσε να γίνει ένας διαχωρισμός: άλλο πράγμα η εστίαση και άλλο η νυχτερινή διασκέδαση.
• Το επίπεδο της ανοσίας πώς διαμορφώνεται τώρα στην χώρα;
Προχωράει σε πολύ καλά επίπεδα, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν ανοσοποιηθεί οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60. Ξέρετε ότι το 90% των θανάτων, έχει συμβεί σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και συνήθως ανεμβολίαστους. Δυστυχώς, υπάρχει ένας ‘σκληρός πυρήνας’ περί των 300.000 ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας, που δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα.
• Σε σχέση με τα διαγνωστικά τεστ, είναι τα self-test και rapid-tests έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αυτό τελικά, συμβάλλει στον εντοπισμό κρουσμάτων;
Προφανώς μας βοηθάει αφού γίνεται πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση. Όσοι βρίσκονται θετικοί περιορίζονται και μπορούν να ελεγχθούν. Να σας θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων υπήρξε ο φόβος ότι αυτό θα οδηγήσει σε υπερ-μετάδοση. Αντιθέτως, αυτό που έγινε, είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ιχνηλάτηση και τον καλύτερο εντοπισμό των κρουσμάτων στα παιδιά που δεν ήξεραν ότι νοσούν. Σας θυμίζω ότι βρήκαμε 25.000 παιδιά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων τα οποία περιορίστηκαν και εμπόδισαν την μεγάλη μετάδοση στην κοινωνία. Επιπροσθέτως, ο εντοπισμός όλων αυτών των κρουσμάτων στα σχολεία, οδήγησε στην ιχνηλάτηση των συγγενών και του περιβάλλοντος των παιδιών. Συνεπώς, οι έλεγχοι που φτάνουν μέχρι και τις 500.000 την ημέρα, φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αφού η Ελλάδα έχει το 5% σε τεστ ανάμεσα στις χώρες που κάνουν καλό τέστινγκ.
• Υπάρχουν επιστήμονες, που λένε ότι ίσως βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Πώς το σχολιάζετε και τι σημαίνει;
Το όριο ανάμεσα στην πανδημία και στην ενδημία δεν είναι σαφές. Δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο που τα ξεχωρίζει.
Όταν θα γίνει ενδημικός ο ιός, δε σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί από την κοινωνία. Θα εμφανίζεται, με άλλη περιοδικότητα. Κι επειδή αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού, το πιθανότερο είναι να εμφανίζεται τον χειμώνα και να έχει ύφεση το καλοκαίρι. Άρα λοιπόν, το πιθανότερο είναι να λειτουργεί όπως και η γρίπη.
• Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε προσεκτικοί ή να ζούμε σα να μην υπήρξε ποτέ πανδημία…
Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Θα σας αναφέρω ότι σε άλλα σημεία του πλανήτη όπως η Ιαπωνία, πάρα πολλοί άνθρωποι φορούν συνεχώς μάσκες διότι αυτό, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Θα δούμε πότε θα γίνει ο ιός πιο αδύναμος, πόσο θα ενισχυθεί η δική μας ανοσία, πόσο τα εμβόλιά μας θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε και με τις μάσκες!
• Σε σχέση με τις καινούργιες θεραπείες, ποια είναι τα τελευταία νέα;
Αναμένουμε μόνον το χάπι της Pfizer, που ελπίζουμε να λάβει έγκριση και του οποίου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα.
Αυτό, θα έπρεπε να λειτουργεί –κυρίως- εκεί που δεν υπάρχει πλήρης προστασία από το εμβόλιο. Δεν θα πρέπει να το βλέπουμε δηλαδή ως εναλλακτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Κανονικά απαιτείται συνολικός εμβολιασμός για να αποτραπεί η παρουσία του ιού από την κοινότητα, θα περιοριστεί έως και να εξαφανιστεί, και εκ των υστέρων αν αποτύχει σε κάποιους ανθρώπους το εμβόλιο (για διάφορους λόγους) να υπάρχει η προστασία με το χάπι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου