Αθλητικά

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Αναδιάρθρωση κατηγοριών στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση, ως συνέχεια της αθλητικής μεταρρύθμισης, έκανε γνωστές ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού, Φωτεινής Πιπιλή, με αφορμή τις συγκλονιστικές καταγγελίες της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου και άλλων Ολυμπιονικών και πρωταθλητών.
Μεταξύ άλλων είπε:
«Προχωράμε ακάθεκτοι, με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας και εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί στην διαβούλευση η συνέχεια της αθλητικής μας μεταρρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έμοιαζαν γιγάντια, αλλά που με την συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων θα επιλυθούν.
Το νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα ανέβει στην διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για:
* Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ)
* Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.
* Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών.
* Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ».
* Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των ερασιτεχνικών σωματείων.
Τι έχουμε κάνει στους 18 μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση:
Δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι στους λίγους αλλά ισχυρούς των μόνιμων διοικήσεων των Ομοσπονδιών, να πάμε κόντρα σε ‘’κεκτημένα’’ δεκαετιών. Πάντα υπό την καθοδήγηση και την στήριξη του Πρωθυπουργού. Όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση, με το ν. 4639/2019, όπου θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες, δεχθήκαμε έντονη κριτική και πολλές πιέσεις ακόμα και από βουλευτές της παράταξής μας, που δεν γνώριζαν.
Ο Πρωθυπουργός, όμως, μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση.
Αν αφήναμε την κατάσταση ως είχε:
* δεν θα είχαμε τα όρια στις ηλικίες των διοικούντων.
* δεν θα είχαμε τα όρια στις θητείες των διοικούντων, οι ίδιες διοικήσεις, οι ‘’ισόβιες’’, θα διοικούσαν ως, τουλάχιστον, το 2028.Όμως, εμείς τολμήσαμε και τα αλλάξαμε. Και να θυμίσω ότι, εδώ σε αυτή την αίθουσα, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τελικά υπερψήφισε αυτές τις διατάξεις.
Όλα τα άλλα κόμματα, δεν τις στηρίξατε!
Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει:
– Βάλαμε όρια στις θητείες και τις ηλικίες των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών.
– Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί μόνο τρεις (3) φορές πρόεδρος αθλητικής Ομοσπονδίας και επιπλέον εφόσον έχει διατελέσει δύο (2) συνεχόμενες φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της Ομοσπονδίας, μπορεί να επανεκλεγεί αν έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια από την τελευταία θητεία.
– Ορίσαμε το 70ο έτος ως ανώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή σε οποιαδήποτε θέση Δ.Σ. αθλητικής Ομοσπονδίας.
– Ενισχύσαμε τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τους αθλητές και τους προπονητές.
– Κάνουμε το αυτονόητο, λειτουργώντας για πρώτη φορά Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
– Τα σωματεία όχι μόνο αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Αποκτούν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνουμε δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου