Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης λογιστή που ενεπλάκη σε τραπεζικό σκάνδαλο με δάνεια

Με την υπ’ αρίθμ. 35/20.1.2021 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αρίθμ. 61/2018 απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που αφορά στην πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης υποκαταστημάτων της Eθνικής και της Εμπορικής Tράπεζας για την οποία είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και οι 11 κατηγορούμενοι.
Το δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο επέβαλε συγκεκριμένα ποινή κάθειρξης 9 ετών στον λογιστή Σ. Σ. του A., που κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας και απλής συνέργειας σε απάτη μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή του κατά δύο έτη και 5 μήνες.
Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε ο Γ. K. του B., ενώ μετετράπη η κατηγορία εις βάρος των Σ. M. του Σ. και M. Λ. του I. σε πλημμέλημα και έπαυσε η δίωξη εις βάρος τους λόγω παραγραφής.
Ο λογιστής άσκησε αίτηση αναιρέσεως της καταδικαστικής ποινής στον Αρειο Πάγο ενώ είχε υποβάλει και αίτηση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, για την αντικατάσταση της κράτησής του με περιοριστικούς όρους λόγω αναίρεσης, η οποία ομοίως απορρίφθηκε.
Θυμίζουμε ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δανειολήπτες, έχουν καταδικαστεί από τον πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Θ. M. του Σ., Δ. Π. του Ν., Μ. Α. του Τ., Μ. Π. του Ν., Σ. – Σ. Φ. του A., Π. Χ. του Ν. και A. Κ. του R., υπήκοο Βουλγαρίας.
Οι ποινές των δανειοληπτών ανεστάλησαν επί 3ετία πλήν της τελευταίας, που μετετράπη σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αρχηγοί και συντονιστές θεωρούνται οι Σ. Σ., Γ. Κ. και Σ. Μ. και εκτελεστές οι υπόλοιποι που είχαν καθορισμένα κάθε φορά καθήκοντα, που εναλάσσονταν κατά περίπτωση (επιλογή καταλλήλων για τη διάπραξη των αδικημάτων προσώπων, υποβολή μέσω Διαδικτύου αναληθών φορολογικών δηλώσεων και υφαρπαγή εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος με αναληθές περιεχόμενο, κατάρτιση εξ υπαρχής πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών και εκκαθαριστικών σημειωμάτων – αποδείξεων πληρωμής, προσκόμιση των πλαστών και ψευδών δικαιολογητικών και βεβαιώσεων για την έγκριση των δανείων, λήψη δανείων από διαφορετικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να δυσχερανθεί η ανακάλυψη των παρανόμων πράξεών τους).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου