Ρεπορτάζ

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο Μ. Ματαντός

Ελεύθερος αφέθηκε από τις δικαστικές αρχές ο Μιχάλης Ματαντός μετά την πολύωρη απολογία του αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση κ.κ. Γαβριήλ Μαλλής και Ι. Σταυρόπουλος δεν προχώρησαν στην προφυλάκιση του Μ. Ματαντού, ο οποιός θα πρέπει να καταβάλλει εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΜΙΕ και αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση του μαύρου χρήματος που στήθηκε γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αρνήθηκε τις κατηγορίες για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις οποίες βαρύνεται, ενώ υποστήριξε ότι όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των Γερμανών της Ferrostaal, οι οποίοι του απέκρυψαν τον πραγματικό σκοπό των καταβολών αυτών!
Σύμφωνα με του συνηγόρους του Αλ. Λυκουρέζος και Ν. Πατεράκη ο κ. Ματαντός, αρνήθηκε τις κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επανέλαβε ότι όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των Γερμανών στελεχών της ferrostaal, οι οποίοι απέκρυψαν τον πραγματικό σκοπό τους.

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της ανάκρισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τα οποία αφορούν στη διακίνηση μαύρου χρήματος, δίνει σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της απολογίας του, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και συνεχίζεται ακόμη, ο κατηγορούμενος Μιχαήλ Ματαντός, που έλκει την καταγωγή του από τα Δωδεκάνησα, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal που κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο κατηγορούμενος δια των συνηγόρων του κ.κ. Αλ. Λυκουρέζου και Ν. Πατεράκη έχει καταθέσει στους δυο ανακριτές κ.κ. Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλο απολογητικό υπόμνημα και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των ανακριτών.

Σύμφωνα με πληρηφορίες στην απολογία του ο Μ. Ματαντός, αρνείται τις κατηγορίες και φέρεται να υποστηρίζει πως όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των Γερμανών της Ferrostaal, χωρίς όμως ο ίδιος να γνωρίζει τους πραγματικούς σκοπούς τους, για ποιο λόγο δηλαδή καταβάλλονταν τα χρήματα! Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν κατονομάζει πολιτικά πρόσωπα αν και φέρεται να εισφέρει στοιχεία στην ανάκριση για διακίνηση χρήματος μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Επιπλέον, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal φέρεται να αντικρούσει τα όσα έχουν υποστηρίξει για τον ίδιο στις απολογίες τους οι Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ο Γιάννης Μπέλτσιος, πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας -που κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Δωδεκανήσου και διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο- φέρεται σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η δικαιοσύνη, να έχει διακίνησε στην Ελλάδα πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ για δωροδοκίες.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα με «ύποπτες πληρωμές» στην Ελλάδα που έχει δημοσιεύσει το περιοδικό «Spiegel» οι μίζες ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ!

«Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 η Ferrostaal διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με το διωκόμενο Ματαντό, ένα ανεξάρτητο εφοπλιστή που φέρονταν να ελέγχει οικονομικά την εταιρεία MIE, η οποία είχε έδρα τον Παναμά και είχε υποκατάστημα στην Ελλάδα με την επωνυμία ΜΙΕ Πειραιώς» αναφέρεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία του Μονάχου για τις δωροδοκίες της γερμανικής εταιρείας σε αξιωματούχους ανά το κόσμο με σκοπό την προώθηση των οπλικών της συστημάτων.

«Η ΜΙΕ ήταν δυνάμει συμβάσεων από το έτος 1987 ο επίσημος αντιπρόσωπος της Ferrostaal για τον τομέα των πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα. Βάση αποτελούσε μαι σύμβαση, η οποία εγγυόνταν στη ΜIE μηνιαίες πληρωμές. Επίσης υπήρχαν ακόμη δυο ουσιαστικά ταυτόσημες συμβάσεις, μια για την κατασκευή νέων υποβρυχίων καθώς και για την επισκευή παλαιών υποβρυχίων στην Ελλάδα» προσθέτουν οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί σε σχετικό πόρισμά τους.

Πάντως, η κατάθεσή που έδωσε στην εισαγγελία του Μονάχου ο Μ. Ματαντός ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον ρόλο Γιάννη Μπέλτσιου, άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Είχε αναφέρει για τον Γ. Μπέλτσιο ο κατηγορούμενος Μ. Ματαντός. «Εμάς της ΜΙΕ, μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε… Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά… Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήμα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».

Μετά την ολοκλήρωσης της απολογίας του κατηγορουμένου ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου αν δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος ή θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου