Ειδήσεις

Έρχονται ελληνοτουρκικά τουριστικά πακέτα στην κρουαζιέρα

Ένα νέο πεδίο συνεργασιών με επίκεντρο τον τουρισμό ανοίγεται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό φόρουμ.

“Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα” είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Οι αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στην αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο θαλάσσιος τουρισμός και δη ο κλάδος της κρουαζιέρας.

Ο ρόλος της κρουαζιέρας
“H κρουαζιέρα ιστορικά ήταν μία μορφή τουρισμού που ένωνε τις δύο χώρες με σημαντικά οφέλη για τις εθνικές οικονομίες” εξηγεί στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), καπ. Γιώργος Κουμπενάς.

Όπως λέει, “η ανάπτυξη πολλών τουριστικών προορισμών στη γείτονα χώρα, όπως για παράδειγμα το Κουσάντασι, οφείλεται κυρίως στην ελληνική κρουαζιέρα, ενώ αντίστοιχα πολλοί νησιωτικοί προορισμοί στη χώρα μας, όπως η Σύμη, η Χάλκη κ.α. στηρίζονται στο θαλάσσιο τουρισμό που προέρχεται από την Τουρκία”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γειτνίαση των δύο χωρών και η τάση πολλών τουριστών για συνδυασμό προορισμών ευνοούν τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού “προϊόντος”, κάτι το οποίο τόνισε και ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Mehmet Nuri Ersoy.

“Για τους  περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας που προέρχονται από μακρινούς προορισμούς, όπως Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Αυστραλία, η κρουαζιέρα στο Αιγαίο είναι συνυφασμένη με επισκέψεις τόσο σε ελληνικούς όσο και τούρκικους προορισμούς, λόγω της εγγύτητας αλλά και των σχέσεων μεταξύ των προορισμών, όπως έχουν διαμορφωθεί από τα βάθη της ιστορίας” σημειώνει ο κ. Κουμπενάς.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Κουμπενά, ότι “ο τρόπος διασκέδασης και οι προτιμήσεις σε φαγητό είναι παρόμοιες στους δύο λαούς” διευκολύνεται η διαμόρφωση κοινού τουριστικού πακέτου και ανάλογων υπηρεσιών.

Κοινή στρατηγική
Ωστόσο, σε πρώτη φάση, όπως λένε αρμόδιοι φορείς, πρέπει να διευθετηθούν μία σειρά από προβλήματα.

“Εκείνο που απαιτείται για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία στην κρουαζιέρα είναι να εξασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία εισόδου στις δύο χώρες” λέει ο κ. Κουμπενάς.

“Για παράδειγμα” εξηγεί “τo μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι η χρονοβόρος διαδικασία έκδοσης visa των Τούρκων επιβατών κρουαζιέρας που θέλουν να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά”.

Φυσικά, σήμερα εταιρείες και πολιτεία καλούνται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας απέναντι στην πανδημία. “Είναι κρίσιμη η δημιουργία και η τήρηση κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή αντιμετώπιση στον επιβάτη κρουαζιέρας.

Αυτό σημαίνει να μπορούν να λειτουργούν με ενιαίο τρόπο και χωρίς προβλήματα είτε ο επιβάτης εισέρχεται από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία προσφέροντας πάντα την καλύτερη δυνατή εμπειρία φιλοξενίας” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ.

Η επίδοση του 2021
Μάλιστα, ο κ. Κουμπενάς αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα “διαφαίνεται μία δυναμική και αύξηση της ζήτησης για τις προσεγγίσεις πλοίων από Τουρκία προς Ελλάδα και αντιστρόφως”. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια τα δρομολόγια που συνέδεαν τις δύο χώρες είχαν μειωθεί δραματικά.

Συνολικά ο κλάδος της κρουαζιέρας ανέκαμψε το τρέχον έτος σε σχέση με πέρυσι, προσεγγίζοντας σε ικανοποιητικό βαθμό την επίδοση του 2019, όταν είχαν σημειωθεί εξαιρετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και ειδικότερα στην κρουαζιέρα.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του homeporting και οι πολλαπλές προσεγγίσεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση εσόδων που θα φτάσει στο 50%-60% του 2019, σύμφωνα με επαΐοντες της κρουαζιέρας. Έτσι, τίθενται οι βάσεις για ένα σταθεροποιητικό 2022, με προοπτικές για σημαντική ανάπτυξη από το 2023 και μετά.

Πηγή capital.gr
 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου