Τοπικές Ειδήσεις

“Στη γωνία ο Ροδιακός λαός και οι ανάγκες του σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου”

Είναι ολοφάνερο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού, αλλά απεικονίζεται και «επί χάρτου» στο Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, πως με «Καποδίστρια»-«Καλλικράτη»-«Κλεισθένη», οι πολιτικές ηγεσίες έθαψαν με άνεση τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες και πρόκριναν αυτά που εξυπηρετούσαν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» το ΤΠ, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθούν να ταυτίσουν τον «πήχη» των απαιτήσεων του Ροδιακού λαού με τον μαρασμό των χωριών, με την ανοχή και τη συνήθεια να ζει στερούμενος βασικές υποδομές, όπως σχολικά κτήρια, βιολογικούς , αντιπλημμυρικά έργα, κατάλληλο νερό κ.α.

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή επιδιώκει να συνδεθεί πιο οργανικά ο όποιος σχεδιασμός με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων όπως π.χ. συμβάσεις με ιδιώτες για την διαχείριση των απορριμμάτων και την εκτέλεση των υπηρεσιών της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου, τουρισμός, συμπράξεις για την κατασκευή σχολείων κλπ. Εκεί γίνεται «τρικούβερτος» καυγάς με την αντιπολίτευση όχι όμως για τη στρατηγική της δημοτικής αρχής που σ’αυτήν ταυτίζονται , αλλά στις λεπτομέρειες που αναδεικνύονται μέσω αλληλοκατηγοριών για σκάνδαλα.

Ο Τάκης Πότσος, στην τοποθέτησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των σχολικών κτηρίων του νησιού, τα περισσότερα από τα οποία είναι παλιά με προβλήματα λειτουργικότητας. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν και αίθουσες ακατάλληλες, στις οποίες όμως γίνονται μαθήματα π.χ. στο ΚΑΖΟΥΛΕΙΟ 7 μαθητές της 1ης Γυμνασίου κάνουν μάθημα σε αίθουσα που ήταν γυμναστήριο χωρίς παράθυρα. Στο 13ο Δημοτικό σχολείο σε αίθουσα που ήταν χημείο , μετά έγινε αίθουσα μουσικής, τώρα κάνουν μάθημα κανονικά 17 παιδιά με παράθυρα που είναι ψηλά και με δυσκολία ανοίγουν ως ανακλινόμενα. Αυτά συμβαίνουν ακόμα και μέσα στην Πανδημία, όπως και τόσες άλλες περιπτώσεις σε παλιά σχολικά κτήρια όπου κάτω από απαράδεκτες συνθήκες πάνε να μάθουν τα παιδιά γράμματα στον 21ο αιώνα….

Για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Tο έτος 2007 πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος προσεισμικός έλεγχος και μόνο για 12 σχολικά κτήρια στο νησί που είχαν ανεγερθεί πριν το 1985. Τα υπόλοιπα κτήρια ουδέποτε ελέγχθηκαν, αλλά και αυτά που ελέγχθηκαν λόγω των ελλιπών προδιαγραφών που ίσχυαν πριν το 1985, θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί ξανά. Είναι τραγικό το γεγονός ότι καμιά δημοτική αρχή δεν έχει πραγματοποιήσει αυτόν τον έλεγχο, ενώ η σημερινή δημοτική αρχή τον εξήγγειλε από πέρσι αλλά ακόμη δεν τον έχει αρχίσει.

Από τη μια ο κρατικός κορβανάς, που γεμίζει με το ξεζούμισμα του λαού, ανοίγει διάπλατα για κάθε μορφής επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις, προνόμια, για να

ανεγείρονται, να επεκτείνονται, και να εκσυγχρονίζονται ξενοδοχεία της Ρόδου, προκειμένου να φτάσουν τις προδιαγραφές υπερπολυτελών τουριστικών καταλυμάτων συμπληρώνοντας το πακέτο δήμος και περιφέρεια με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζονται.

Από την άλλη δεν βρίσκονται λεφτά για τα σχολεία , προτιμούν να κάνουν τους «κράχτες» στους ιδιώτες για να τα χρηματοδοτήσουν, παρουσιάζοντάς τους στο τέλος ως «ευεργέτες» -γιατί έτσι θα τους ονομάσουν-, όσους-αν-και πότε αποφασίσουν να επενδύσουν περιμένοντας βέβαια ν’ αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους κέρδη. Αυτή είναι η πολιτική όλων των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και όλων των άλλων που υπηρετούν το εκμεταλλευτικό αστικό σύστημα.

Επίσης στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχουν οριοθετήσεις – διευθετήσεις – τοπογραφικές υδατορεμάτων του νησιού. Αυτές οι ελλείψεις είναι αιτίες που δεν μπορούν να προχωρήσουν έργα όπως η Γέφυρα Κρεμαστής, ο βιολογικός Κρεμαστής, τα αντιπλημμυρικά έργα στις δημοτικές κοινότητες που πλημμυρίζουν συνεχώς. Κοροϊδεύουν ότι δήθεν θα γίνουν, ενώ τα βασικά δεν έχουν ολοκληρωθεί και «σέρνονται» κυριολεκτικά για πολλά χρόνια. Προσπαθούν να φουσκώσουν επικοινωνιακά το ενδιαφέρον τους για την αντιπλημμυρική προστασία διαφημίζοντας με κάθε μέσον την αυτονόητη, βασική υποχρέωση καθαρισμού των ρεμάτων. Δεν αποκλείουν όμως τα πλημμυρικά φαινόμενα μόνο οι καθαρισμοί ρεμάτων. Άν ήταν έτσι, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστροφές κάθε χρόνο. Απλώς κρύβουν το γεγονός ότι έχουν σκύψει το κεφάλι στην βασική απαράβατη αρχή για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση «κόστος-όφελος» για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. Κι επειδή είναι «κόστος» για το κεφάλαιο δεν επιλέγονται για χρηματοδότηση.

Το Εθνικό Θέατρο αφημένο κι αυτό στα «αζήτητα», που ενώ υπάρχει μελέτη, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα η επισκευή του. Και σ’ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται για το 2021 τίποτα, μεταφέροντας το ποσό στο 2022.

Επίσης οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις και στις μελέτες, στα έργα , γενικότερα στις υπηρεσίες σε βάρος του Ροδιακού λαού. Η εντατικοποίηση στο προσωπικό έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αρκετοί υπάλληλοι θέλουν να εγκαταλείψουν, άλλοι έχουν φύγει ήδη, τις υπηρεσίες του δήμου και να μεταφερθούν αλλού.

Οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι εργαλεία – αλλά δεν είναι – για να μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τα οποία φταίει η αντιλαϊκή πολιτική από τις κυβερνήσεις που υλοποιούν εξειδικευμένα οι δήμοι και οι περιφέρειες. Θα μπορούσαν να είναι εργαλεία που να βελτιώνουν τη θέση, άρα και τον τρόπο διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές όπως είναι τα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, σχολικές υποδομές, υποδομές αθλητισμού – πολιτισμού.

Είναι ζήτημα του ίδιου του Ροδιακού λαού σε κάθε χωριό και πόλη, σε κάθε γειτονιά να προτάξει τις δικές του ανάγκες, να διεκδικήσει, κόντρα στην πολιτική που τον βάζει στη γωνία και τον εξαθλιώνει.

Ρόδος 21 Νοέμβρη 2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου