Τοπικές Ειδήσεις

“Οι πολιτικές της ΝΔ για την εργασία έφεραν σημαντικές μειώσεις, ανασφάλεια και χαλάρωση των συνθηκών εργασίας. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από το νησί της Ρόδου”

Αντιπροσωπεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νότιας Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Νεκτάριο Σαντορινιό και αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Συντονιστή ΝΕ, Δημήτρη Καραγιάννη και τον υπεύθυνο του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της ΝΕ, Βασίλη Καραγιάννη, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, τον Αντιπρόεδρο ΕΚΡ και Πρόεδρο Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Σταμούλη Αθανάσιο, τον Υπεύθυνο Τύπου ΕΚΡ και Πρόεδρο Σωματείου ΚΑΖΙΝΟ Ρόδου, κ. Φρατζολάκη Γεώργιο και τον Οργανωτικό Γραμματέα ΕΚΡ και Πρόεδρο Εργαζομένων ΔΕΗ, κ. Χαροκόπο Μιχαήλ, έχοντας σαν κεντρικό θέμα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εποχικά εργαζομένων.

Τα στοιχεία που οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και τον βουλευτή Δωδεκανήσου, ήταν αποκαλυπτικά: το 70% των εποχικά εργαζομένων του νησιού βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή σε αναστολή εργασίας, ενώ από τις 6.000 εργαζόμενους που δικαιούται το επίδομα ανεργίας των 400€, μόνο 1.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια που το αρμόδιο Υπουργείο έχει θέσει και το εισπράττουν με ορίζοντα μόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχιας.

Παράλληλα, τρομερές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή αυτών των ελάχιστων μέτρων στήριξης των εργαζομένων, καθώς δεν έχει πιστωθεί το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο \, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ και το επίδομα αναστολής εργασίας για το μήνα Ιούλιο, ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Με δεδομένο ότι και τα δυο αυτά επιδόματα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των μισθών που οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αβεβαιότητα που κατακλύζει τον κλάδο, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σημαντική, επίσης, ανησυχία εκφράστηκε για τους ελλιπείς ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας, παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και για τους μη ελέγχους στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, στην οποία η Κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να προχωρήσει,

σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αλλά και η παντελής αδιαφορία της για τις συνθήκες εργασίας των εποχικά εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, καταδεικνύει πλήρως το σχέδιό της για «χαλάρωση» των εργασιακών δικαιωμάτων που ακολουθεί πιστά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος, ούτως ή άλλως για φέτος ήταν αρκετά συρρικνωμένη και οι προβλέψεις για την από δω και πέρα διάρκειά της, δυσοίωνες, είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή το σύνολο των εποχικά εργαζομένων, ανεξαρτήτως ενσήμων, να ενταχθούν σε πλαίσιο στήριξης 6μηνης ανεργίας, αφού ακόμη και όσοι κατάφεραν να εργαστούν, δεν θα έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να ενταχθούν σε αυτό.

Είναι πλέον τραγικά αυταπόδεικτο, ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την εργασία, όχι μόνο δεν ανακούφισαν τον κλάδο των εποχικά εργαζομένων, αλλά επέφεραν σημαντικές μειώσεις, ανασφάλεια και χαλάρωση των συνθηκών εργασίας, σημείωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Χαρακτηριστικό το περιβόητο πρόγραμμα «Συν- Εργασία», το οποίο εκτός του ότι δεν είχε ευρεία εφαρμογή και δεν παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή του τμήματος του μισθού από το Κράτος, σήμανε περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Τα νησιά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση, που το χειμώνα θα πλήξει βάναυσα την συνοχή των τοπικών κοινωνιών. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους και να πάψει να κωφεύει στις προτάσεις των Σωματείων και της Αντιπολίτευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου