• Ο Δήμος Ρόδου πορεύεται στο μέλλον με βάρκα την ελπίδα

Σύσκεψη για την εξέλιξη των έργων πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Κακούλης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Μεσαιωνικής Πόλης και Τεχνικών Υπηρεσιών κ.κ. Θ. Κολιάδης και Κ. Χατζάκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε συνέντευξή τύπου μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξέφρασε την ευχή να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
«Εκτελούνται πολλά έργα με πόρους του ΕΣΠΑ. Αρκετά θα πρέπει να τελειώσουν τον Οκτώβριο και να γίνουν οι εκκαθαρίσεις των λογαριασμών μέχρι το Δεκέμβριο. Είναι πιθανό να δοθεί παράταση έξι μηνών. Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα εμείς θέλουμε να τελειώσουν το συντομότερο και να παραδοθούν τα περισσότερα έργα. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Υπάρχουν αρκετά έργα που υλοποιούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι ίσως τα πιο εμβληματικά. Εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική αργία κάποια έργα σταμάτησαν. Μετά την συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή, πιστεύω πως θα έχουμε εισροές πόρων από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει πως θα τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως σε μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στο μνημείο της Καλλιθέας.
Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως γίνεται αγώνας για να αντιμετωπιστούν και ζητήματα που αφορούν τις προμήθειες.
«Κάποιοι με κακίζουν γιατί πραγματοποιώ επισκέψεις στα χωριά. Το κοντέρ του υπηρεσιακού αυτοκινήτου έχει γράψει 32.000 χιλιόμετρα. Ποιος άλλος θα διάνυε αυτές τις αποστάσεις μέσα σε έξι μήνες; Από αυτές τις περιοδείες ακόμη και στα πανηγύρια αντλώ πληροφορίες. Έξω από τους ιερούς ναούς έρχονται οι πολίτες και μου αναφέρουν τα προβλήματα που μένουν άλυτα. Εκκρεμούν διαγωνισμοί για την προμήθεια διαφόρων υλικών για τις δημοτικές ενότητες», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή του Νεωρίου, στο δρόμο που οδηγεί στους Μύλους.
Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των σχεδιασμών για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Στη σύσκεψη σήμερα εξετάσαμε και προβλήματα που παρουσιάζουν διάφορες εργολαβίες. Επιβάλλεται οι ανάδοχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν θα πρέπει να χαθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα. Για όσα έργα κινδυνεύουν, θα εφαρμοσθούν όσα ορίζει ο νόμος».
Ο δήμαρχος τόνισε πως θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν για την υλοποίηση έργων από το νέο ΕΣΠΑ.
«Θα συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Στη συνέχεια θα ζητήσω να έχω μαζί με τους αρμόδιους αντιδημάρχους συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ετοιμασίες ώστε να υποβληθούν οι προτάσεις για την υλοποίηση έργων με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.
«Θα είναι ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Χατζημάρκο για τα έργα που θα υλοποιηθούν με προγραμματική σύμβαση ή διαβαθμιδική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μπορεί να είναι η συνέχεια του ποδηλατοδρομίου στην περιοχή «Κορακόνερο», το κολυμβητήριο στην Ιαλυσό και άλλα έργα», εξήγησε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της επισκευής του Εθνικού Θεάτρου.
«Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και να βρούμε πόρους για την υλοποίηση του έργου. Ζητήσαμε βοήθεια ακόμη και από το Ιδρυμα «Νιάρχος». Θα μπορούσε και για αυτό το έργο να συναφθεί μια διαβαθμιδική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θέλουμε να τελειώσει το έργο και να γίνει στολίδι πάλι το Εθνικό Θέατρο. Είναι και αυτό στις προτεραιότητές μας», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου και εξέφρασε την ευχή να ξεκαθαρίσει το πολιτικό- οικονομικό τοπίο για να προχωρήσουν και τα έργα.
«Θα πραγματοποιούνται τακτικά συσκέψεις για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα έργα», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εργασίες για την επισκευή χώρων στο παλαιό νοσοκομείο, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Αναμένουμε να δοθεί παράταση στην προγραμματική σύμβαση που έχει συναφθεί για το συγκεκριμένο έργο. Το θέμα θέλουμε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Είναι σημαντικό το έργο για το Δήμο».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην λειτουργία της νέας μαρίνας Ρόδου.
«Το ΑΦΜ της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» ήταν μεταξύ των 89 για τα οποία δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Υπήρχε οφειλή ύψους 900.000 ευρώ, που αφορούσε τα μισθώματα που θα πρέπει να καταβάλλονται. Ο Δήμος πληρώνει την εισφορά στον ΕΟΤ. Μέχρι πότε όμως θα έχει χρήματα για να καλύπτει την υποχρέωση; Επικοινώνησα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και συζητήσαμε. Προσπάθησα και εγώ να βοηθήσω για να προχωρήσουν κάποια ζητήματα, όπως η έγκριση της μελέτης για την πυρασφάλεια. Μου ζήτησαν μετά βοήθεια για την έκδοση άδειας για το πρατήριο καυσίμων. Η υποδομή έχει ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά Στις εγκαταστάσεις της νέας μαρίνας είναι δεμένα δέκα ιστιοφόρα. Παρακολουθούμε το έργο που είναι από τα πιο σημαντικά και θα πρέπει να τελειώσει», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επαιτεία, τις εκδιδόμενες και τους τσιγγάνους, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Ενημερώθηκα πως έχουν ασκηθεί τρεις ποινικές διώξεις. Σήμερα έμαθα πως οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που βρίσκονται κοντά στο δημοτικό κοιμητήριο (Άγιος Δημήτριος) έχουν ξεσηκωθεί εξαιτίας της δραστηριότητας των τσιγγάνων. Θα πρέπει να αποτρέπονται οι Ρομ αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το πλοίο της γραμμής. Να κάνει και ο εισαγγελέας παρέμβαση. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ