Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, ο Ελληνας πρόεδρος συναντά τον Τούρκο ομόλογο του σε τουρκικό έδαφος. Η συζήτηση, που πραγματοποιείται σε μία περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, θα επικεντρωθεί στα ευρωτουρκικά
Στις 4 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Ντολμα Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολης με τον Ταγιπ Ερντογάν. Αν και δεν πρόκειται για επισημη συνάντηση των δυο προέδρων της Δημοκρατίας, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που ο Ελληνας πρόεδρος θα δει τον Τουρκο ομόλογό του σε τουρκικό εδαφος.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περι τη μια ώρα και οι πληροφορίες λένε οτι η ατζέντα θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς η συνάντηση γίνεται στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ιδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου ( ΟΣΕΠ).
Η συνάντηση έχει έναν ισχυρότατο συμβολισμό και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση να εκτονωθεί η ενταση που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Διότι με αφορμή τη μεγαλη τουρκική αεροναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος-η δεύτερη φάση της οποίας ξεκινά σήμερα-η Αγκυρα έχει εκδόσει σειρά από NAVTEX δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας τη διπλωματική και στατιωτική αντίδραση της Αθήνας.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Αλεξης Τσιπρας έλαβε την διαβεβαίωση από τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συνάντησε στο Πεκίνο ότι θα “εισέλθει σε διάλογο”.
news247.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε
















