Ειδήσεις

Συνεχίζεται η κατάληψη του Πανεπιστημιακού κυλικείου

  • Παρά την εισαγγελική παραγγελία
    η αστυνομία δεν επεμβαίνει!

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Ρόδου έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη κατάληψη του κυλικείου αλλά και η αδράνεια της ΕΛΑΣ να επιληφθεί του θέματος παρά το γεγονός ότι υπήρξε προς τούτο και σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η κατάσταση φέρεται να έχει ξεφύγει πλέον κάθε ελέγχου αφού το κυλικείο του Πανεπιστημίου έχει μετατραπεί και σε νυχτερινό κέντρο για την πραγματοποίηση ολονύχτιων rave party, με τη συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την φοιτητική κοινότητα.
Αρμοδίως από τους καθηγητές εκφράζονται παράπονα για την παθητική στάση που κρατούν οι τοπικές αρχές στο πρόβλημα, ενώ δεν αποκλείουν να γίνεται ακόμη και διακίνηση ουσιών στον υπό κατάληψη χώρο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι υπήρξαν πρόσφατα φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου.
Τους φόβους για κλιμάκωση του φαινομένου εκφράζουν καθηγητές και για τον πρόσθετο λόγο ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας επανέρχονται οι παλαιότερες σχετικά με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το ακαδημαϊκό άσυλο πριν από την κατάργησή τους. Όπως ανέφερε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας, στο Πολυνομοσχέδιο το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
Το πανεπιστημιακό άσυλο είχε καταργηθεί το 2011 με τον νόμο – πλαίσιο της τότε Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Με τον νόμο – πλαίσιο ως νομική έννοια είχε καταργηθεί.
Το άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι νομοθετηθεί επισήμως το 1982 από τον πρώτο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τριάντα χρόνια μετά εξελίχθηκε σε μια από τις σύγχρονες παθογένειές τους.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα η διοίκηση του κάθε Πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία, όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο εισαγγελέας. Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των Πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.
Οι βανδαλισμοί, το χτίσιμο γραφείων για τον αποκλεισμό καθηγητών, οι καταλήψεις και η χρήση χώρων ως «καταφύγιο» από διάφορες ομάδες έχουν γίνει συνώνυμα με την έννοια του Πανεπιστημίου.
Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν γίνει ουκ ολίγες παραστάσεις στις αρχές αλλά και αναφορά η οποία δεν οδήγησε στην απομάκρυνση των καταληψιών.
Η κατάληψη του κυλικείου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Αρχικά ο χώρος καταλήφθηκε από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι  ζητούσαν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και είχαν να κάνουν με τη σίτιση και τη στέγασή τους.
Στη συνέχεια οι φοιτητές ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις μετά από διάλογο που είχαν με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια το κυλικείο  κατέλαβαν εξωσχολικοί που δήλωσαν στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ότι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως χώρο φιλοξενίας αστέγων.
Να σημειωθεί πως  κατάληψη στο συγκεκριμένο χώρο είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τότε οι καταληψίες ζητούσαν να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα που είχε ανακύψει με τη χορήγηση  αδειών  στον κ.  Νίκο Ρωμανό, ο οποίος  είναι έγκλειστος στις φυλακές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου