Ειδήσεις

Κλείνει στο τέλος του μήνα το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Ιερού Λόχου

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Οριστικό τέρμα θα τεθεί από το τέλος του μήνα στη λειτουργία του μεγάλου υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Ιερού Λόχου (ξενοδοχείο Πλάζα), της πόλεως Ρόδου. Η απόφαση της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος έχει ήδη ληφθεί και πολύ σύντομα οι συναλλασσόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα που θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Ειδικότερα, το κλείσιμο του μεγάλου υποκαταστήματος της Πειραιώς θα γίνει σε υλοποίηση της πολιτικής περιστολής των λειτουργικών δαπανών και σταδιακής μετάβασης στις online συναλλαγές και στις συναλλαγές μέσω ATM. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία για την εξυπηρέτηση του κοινού από το κατάστημα της οδού Ιερού Λόχου. Από τη Δευτέρα 02 Απριλίου, οι πελάτες της Πειραιώς θα εξυπηρετούνται μόνο από τα καταστήματα της πλατείας Χαρίτου (100 χουρμαδιές) και Εθνικής Αντιστάσεως. Το αντίστοιχο που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ρόδου δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται ως κατάστημα, καθώς οι τρεις τού υπάλληλοι εξυπηρετούν μόνο ανάγκες ταμείου.
Στην πράξη, πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που περιορίζει σε μόλις δύο τον αριθμό των κεντρικών καταστημάτων που διατηρεί σε λειτουργία στην πόλη της Ρόδου. Οι υπόλοιπες (Εθνική, Eurobank, Alpha) συνεχίζουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους από τρία σημεία. Βέβαια, ουδείς αποκλείει το κλείσιμο κι άλλων υποκαταστημάτων εντός του τρέχοντος έτους, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει και καταθέσει (προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) βραχυχρόνιο πλάνο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών τους. Αυτό περιλαμβάνει περιορισμό προσωπικού (μέσω εθελουσίας εξόδου), μείωση των καταστημάτων, υποστήριξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και εκ νέου διαχείριση των χαρτοφυλακίων που αφορούν τα χορηγηθέντα δάνεια.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εθελουσίας εξόδου που ακολουθήθηκε για το προσωπικό της τράπεζας Πειραιώς στη Ρόδο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μικρή ανταπόκριση από τους δικαιούχους, παρά τα γενναία οικονομικά κίνητρα που τους είχαν δοθεί. Φαίνεται πως η ελεύθερη αγορά τρόμαξε τα στελέχη που γνωρίζουν από τα «μέσα» την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και τα οδήγησε στο να επιλέξουν την παραμονή στις θέσεις που υπηρετούν.
Το σίγουρο είναι πως το νέο τραπεζικό σκηνικό θα λειτουργήσει σε βάρος όλων εκείνων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι γνωστές, ατελείωτες ουρές στα ταμεία και τα λοιπά γραφεία, σύντομα θα απαιτούν Σισύφεια υπομονή από τους συναλλασσόμενους που θα περιμένουν με τις ώρες για να εξυπηρετηθούν.

Ο «πόλεμος» των ΑΤΜ
Στην αγορά έχουν ξεχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη όλων των τραπεζών, αλλά και εταιρειών παροχής τραπεζικών προϊόντων προκειμένου να επιτύχουν συμφωνίες τοποθέτησης μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Το ζητούμενό τους είναι να έχουν παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία των τουριστικών κέντρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ακτίνα 500 μέτρων, στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης, έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργούν από τον επόμενο μήνα περισσότερα από 15 τέτοιου είδους μηχανήματα.
Η τοποθέτησή τους γίνεται στις βιτρίνες των καταστημάτων και οι καταστηματάρχες εισπράττουν ως ενοίκιο από 400 έως 600 ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια το ενοίκιο που διδόταν προς τους καταστηματάρχες δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ. Αυτό άλλαξε πέρυσι, όταν εταιρεία που ειδικεύεται στις διατραπεζικές συναλλαγές τοποθέτησε δικά της ΑΤΜ σε διάφορα σημεία και αμέσως πέτυχε υψηλή κερδοφορία. Οι τουρίστες πλήρωναν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν υψηλά κόμιστρα, καθώς τα μηχανήματα ρυθμίσθηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε η ελάχιστη συναλλαγή που εξυπηρετούν είναι η ανάληψη μετρητών ύψους 200 ευρώ.

Το κέρδος άνοιξε την όρεξη των εταιρειών και προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις τους, δεν διστάζουν πια να πληρώσουν υψηλό ενοίκιο για να κερδίσουν δύο τετραγωνικά μέτρα σε κεντρικό κατάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου