Τοπικές Ειδήσεις

Στο περιφερειακό συμβούλιο τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκλιπόντων Νεκτάριου Σαντορινιού και Δημήτρη Τσοπανάκη, ξεκίνησε την Δευτέρα, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε για τους εκλιπόντες αλλά και για τη συνεργασία που είχε με τις τοπικές αρχές, για μια σειρά από έργα που γίνονται στις Κυκλάδες, ενώ αναφέρθηκε και στο εγχείρημα Rhodes Co-Lab που έλαβε χώρα στην Ρόδο, την περασμένη εβδομάδα.
Στο πρώτο θέμα ‘Κατάθεση πρότασης στα πλαίσια της διαβούλευσης επί της ΕΜΠ (Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη) περιοχών Natura 2000’, ο κ. Χατζημάρκος, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή εκπονούνται σε δύο νησιά, Μύκονο και Σαντορίνη, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια –ένα πολύ δύσκολο θέμα. Κι αυτό καθυστέρησε εδώ και χρόνια, λόγω του γνωστού ‘πολιτικού κόστους’. Και δεν είναι δύο νησιά. Θα ακολουθήσουν όλα.
Η απόφασή μας, είναι για ΟΛΑ τα νησιά να έχουν ΕΠΣ. Προσωπικά δεν θα συμμετάσχω σε κανέναν διάλογο εάν δεν είναι δεσμευτικός ο οποιοσδήποτε επαναπροσδιορισμός» ενώ μίλησε για την παράμετρο φέρουσα ικανότητα –η οποία, πουθενά στον πλανήτη, δεν έχει μονοσήμαντα οριστεί τι είναι.
Ο κ. Μανώλης Γλυνός, δήλωσε πως η παράταξή του θα είναι αρωγός σε ό,τι είναι καλό για τον τόπο ενώ οι επικεφαλής της μειοψηφίας και πολλοί σύμβουλοι, συμφώνησαν πως απαιτείται ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος αφού το ζήτημα αφορά και σε ολόκληρες περιουσίες.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Πάνου Βενέρη ο οποίος τόνισε πως στη χώρα μας δημιουργούμε διάφορα πλαίσια με συνέπεια το ένα να έχει… πνίξει το άλλο: «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε το καθαυτό νομικό πλαίσιο που είναι τα ΕΠΣ. Τα ‘Natura’ θεμοθετήθηκαν από καθέδρας χωρίς κανέναν διάλογο κι από εκεί και πέρα… πνιγόμαστε!».
Κλείνοντας ο περιφερειάρχης, τόνισε πως η βάση για το ζήτημα, είναι η ολοκλήρωση του ΕΠΣ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομοφώνως –ενώ δεν αποκλείεται να έρθει προς συζήτηση και στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για να το συζητήσουν οι δήμαρχοι των νησιών.
Συζήτηση έγινε και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, δεδομένου ότι τα κονδύλια που διατίθενται για επενδύσεις είναι πολύ λίγα για την περιοχή μας, με συνέπεια να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν ελάχιστες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος που εισηγήθηκε το θέμα: ‘Αίτημα αύξησης των πόρων του Καθεστώτος Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022’:
«Άνοιξαν οι προσκλήσεις και για τουριστικές επιχειρήσεις. Υπήρξε ένας προϋπολογισμός για όλη την Ελλάδα 150 εκ. ευρώ με πολύ σφιχτές ημερομηνίες έως την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων, ενώ μόνον τα 75 εκ. ευρώ αφορούν σε επενδυτικά σχέδια. Ειδικά μόνον για την ΠΝΑι κατατέθηκαν 130 επενδυτικά σχέδια, τα διαθέσιμα που θα κατανείμει το ΥΠΑΝ είναι 11,5 εκ. ευρώ συνεπώς μόνον τρεις ή τέσσερις αιτήσεις θα εγκριθούν. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσά στον αναπτυξιακό νόμο.
Σε όλη την χώρα, κατατέθηκαν 562 με το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη να έχουν καταθέσει το 50% σε αριθμό επενδυτικών σχεδίων. Το αίτημα είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων –στα 600εκ. ευρώ…».
Και αυτό το ζήτημα εγκρίθηκε ομοφώνως.
Όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ομοφώνως ενώ η επόμενη συνεδρίαση, ορίσθηκε να γίνει προς το τέλος Μαρτίου, στην Ρόδο.
Επιπλέον, επειδή κάποια θέματα επείγουν και δεν χρειάζεται να περιμένουν τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου για αποφάσεις, θα γίνονται με τηλεδιασκέψεις ενώ θα διερευνηθεί εάν τον Απρίλιο, λόγω του Πάσχα, η συνεδρίαση θα γίνει επίσης με τηλεδιάσκεψη.

Εγκρίθηκαν τα σχέδια βόσκησης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου

Ομοφώνως ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, για όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, εντεταλμένος Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων & Δωδεκανήσου στην εισήγηση του θέματος: «Κάθε φορά που πάει να προχωρήσει το θέμα, αναγείρονται ζητήματα νομιμότητας κατά την διαγωνιστική διαδικασία με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις. Ευελπιστούμε πως αυτή, θα είναι η τελευταία σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων που θα υπογραφούν ανάμεσα στην ΠΝΑι και στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποκτήσουν τα νησιά μας, Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Έχει αλλάξει άρδην από την προηγούμενη προγραμματική σύμβαση και ο προϋπολογισμός, ενώ ενσωματώθηκαν οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αμέσως μετά την σχετική έγκριση, θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία».
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, τις οποίες έχει αναθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφέρειες της χώρας για την ‘Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης’.
Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ήταν κατηγορηματικός:
«Πρόκειται για νέες Προγραμματικές Συμβάσεις που έχει αναθέσει το υπουργείο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για μια αρμοδιότητα η οποία, ενώ δεν μας ανήκε, μας την παραχώρησε (τελικώς). Μας είπαν, επίσης ότι το κόστος των μελετών θα είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από τα τέλη βοσκής (!). Και από αυτά, μόνο η Περιφέρειά μας, δηλαδή το Νότιο Αιγαίο αδικείται, καθώς από αυτό… μειώθηκε το ποσό κατά 30-40% σε σχέση με αυτό που μας δίνουν. Δεν θα το τινάξουμε στον αέρα, έχει καθυστερήσει το έργο και πρέπει να τελειώνουμε με αυτό…».
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ
Η διαδικασία ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη όπου ο νόμος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
‘Η ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης συνιστά μείζονα προτεραιότητα του υπουργού με στόχο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να επέλθει ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού χάρτη της Ελλάδας στην κατεύθυνση ανάταξης της κτηνοτροφίας της πατρίδας μας.
Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων.
Για λόγους ενιαίας διαχείρισης της βοσκής, στα διαχειριστικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται και οι εκτάσεις του άρθρου 10 του νόμου 3208/2003 όπως ισχύει, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους το επιθυμούν και δηλώνουν την επιθυμία τους εγγράφως. Δύναται επίσης, να περιλαμβάνονται και εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας και βόσκονται από αγροτικά ζώα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναθέτει την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις Περιφέρειες της Χώρας με προγραμματική σύμβαση η οποία συνάπτεται με την οικεία Περιφέρεια.
Τα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούν οι Περιφέρειες, εγκρίνονται με απόφαση του συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από γνώμη της αρμόδιας Δασικής Αρχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας.
Σε περίπτωση αδυναμίας σύναψης σύμβασης ή λύσης των ανωτέρω συμβάσεων για οποιονδήποτε λόγο, την ευθύνη εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δύναται να αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η έγκριση των σχεδίων σε αυτή την περίπτωση γίνεται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από γνώμη της αρμόδιας Δασικής Αρχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας.
Η διάρκεια ισχύος των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ορίζεται σε 7 έτη μετά την έγκρισή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου