Ειδήσεις

Η Siemens «χορηγός» της εισαγγελείας κατά της διαφθοράς με 4 εκατ. ευρώ

Την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» διαβίβασε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών αφού προηγήθηκαν πλήθος ερωτήσεων απο την αντιπολίτευση.

Πρόκεται για συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της γερμανικής εταιρίας που είχε συναφθεί μετά την αποκάλυψη των «μαύρων» ταμείων του γερμανικού κολοσσού και τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και Ελλήνων πολιτικών.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είχε χαρακτηριστεί ετεροβαρής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που είχε συσταθεί για το σκάνδαλο εκτιμούσε την ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στα δύο δις ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η προβλεπόμενη νέα επένδυση (θα έφερνε 700 νέες θέσεις εργασίας) που προβλέπει ο συμβιβασμός και η οποία όπως επισημαίνεται θα μπορούσε να είναι «η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου».

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η γερμανική εταιρία διέθεσε 4 εκατομμύρια ευρώ για τη προμήθεια ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών και για την υποστήριξη των δράσεων του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβίβασε στη Βουλή η Επιτροπή Εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών (ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος) η υλοποίησης της Συμφωνίας Συμβιβασμού έχει ως εξής:

Η SIEMENSε έχει διαγράψει συνολικά 73.761.549 υρώ ανεξόφλητες εισπρακτέες απαιτήσεις έναντι φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν ήδη καθοριστεί οι επιπλέον εισπρακτέες απαιτήσεις που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του συνολικού ποσού διαγραφής, ύψους 80 εκατομμύριων ευρώ.

Η SIEMENS κατέβαλε 90 εκατομμύρια ευρώ μέσω πέντε δράσεων (προμήθεια ανιχνευτικών μηχανημάτων στο υπουργείο Οικονομικών, προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, master κ.α).

Σε ότι αφορά την επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, η Επιτροπή Εποπτείας αποφάσισε ότι η εκπλήρωση της συμβατικής αυτής υποχρέωσης επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλοποίησης ύψους 157 εκατομμύριων ευρώ διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρίας στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Εποπτείας αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης η οποία θα μπορούσε να είναι μεταξύ άλλων και η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου