Ειδήσεις

Kατατέθηκε ο προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,9% και πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015

Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2,9% θα παρουσιάσει την χρονιά που έρχεται η ελληνική οικονομία, ενώ στα δημοσιονομικά θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σημείωσε ότι συνεχίζουν να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα, ενώ οι τράπεζες μπορούν πλέον να παράσχουν μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Την ίδια ώρα όμως οι κίνδυνοι κυρίως από την αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον παραμένουν μεγάλοι.
Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ότι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% εφέτος.
Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 1,5% και θα ανέλθει σε 1,8% ενώ θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.
Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου