Ειδήσεις

Την αλληλεπίδραση Αρχιτεκτονικής και Παιδείας, πραγματεύεται το 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας

 

Συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών, ενόψει της έναρξης των εργασιών, το απόγευμα του Σαββάτου

Η προαγωγή και η εξέλιξη της Παιδείας στον τόπο μας, καθώς και η προάσπιση θεμελιωδών αξιών και αρχών, είναι ο στόχος του 1ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Παιδείας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον  Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Οι εργασίες του συνεδρίου που έχει τίτλο «Ρευστές Μεταμορφώσεις» ξεκινούν αύριο, Σάββατο, 22 Οκτωβρίου και ώρα 17:30, στο ξενοδοχείο Sheraton της Ρόδου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς της χώρας, σε όλους τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα γύρω από τον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και  σε ολόκληρη την κοινωνία, εγγυώνται οι ομιλητές  διεθνούς κύρους και εμβέλειας που συμμετέχουν σε αυτό, αναπτύσσοντας τις επιμέρους πτυχές του κεντρικού θέματος, που στόχο έχει να αναδείξει την αλληλεπίδραση και  να συνδέσει την Παιδεία και την Εκπαίδευση με την Αρχιτεκτονική, τις αρχές  και τις αξίες της.

Παράλληλα, το συνέδριο υποστηρίζεται από τα τοπικά παραρτήματα των Επιμελητηρίων, καθώς και από  ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών  φορέων, ενδεικτικών του επιπέδου του συνεδρίου και της σοβαρότητας τους θέματος που πραγματεύεται.

Ομιλητές είναι οι:

 

  • Τόνια Κατερίνη, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων)
  • Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick
  • Τάσος Μπίρης, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Διδάκτωρ τμήματος Αρχιτεκτόνων Δημοκρίτειου Πολυτεχνείου Θράκης
  • Δημήτρης Κόκκινος, Γενικός Επιβλέπων Αρχιτέκτων Νέων Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, Καθηγητής City University of New York
  • Νίκος Φιντικάκης, Μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA)
  • Έλενα Θεοδωροπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Koσμητόρισσα  της Σχολής  Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.)

 

Το συνέδριο στηρίζουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, η Λέσχη Lions Ρόδου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου, το ΚΕΚ Γεώργιος Γεννηματάς και το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου.

Στόχος των διοργανωτών είναι το συνέδριο να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια θεσμό αναγνωρίσιμο και έξω από τα σύνορα της χώρας μας..

 

Ενόψει της έναρξης του συνεδρίου, συνέντευξη Τύπου  δόθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε το περιεχόμενο και οι στόχοι της διοργάνωσης.

Εκ  μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Άγγελος Ανανίας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα δια βίου μάθησης ανέφερε πως  «τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η παιδεία είναι συνδεδεμένες σε πολλά επίπεδα»  ενώ τόνισε πως  «η καλλιέργεια της αισθητικής στην παιδεία πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που μέχρι τώρα έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, με υψηλότατου επιπέδου διοργανώσεις. Ανέφερε πως ο  Οκτώβριος έχει ανακηρυχτεί ως μήνας αρχιτεκτονικής, πολιτικής και τουρισμού και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το συνέδριο.  «Στόχος είναι οι τρεις αυτές έννοιες να συνδιαλέγονται μεταξύ τους μέσα από ένα διαδραστικό πλαίσιο με την τοπική κοινωνία και αυτό ο στόχος εξυπηρετείται μέσα από τις δράσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο από τον Σύλλογο και έχουν στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική σε όλες της τις εκφάνσεις» ανέφερε.

Στην συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και έλαβαν το λόγο και εκπρόσωποι των φορέων που στηρίζουν το συνέδριο, όπως ο Τέρης Χατζηιωάννου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου, Ιάκωβος Γρύλλης,  πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Νίκος Παπασταματίου, γενικός γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου,  Μάνος Κόκκινος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου,  Παναγιώτης Σακελλαρίου, εκπρόσωπος της λέσχης Lions και Νίκος Κωνσταντινίδης,  πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και των παροικιακών σωματείων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου