Τοπικές Ειδήσεις

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου: Ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός!

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου είναι ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του ακριτικού αυτού νησιού και απευθύνεται στους κατοίκους του.

ρόκειται για μια εθνικής σημασίας εθελοντική πρωτοβουλία, μία διοργάνωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου και κυρίως μια μεγάλη γιορτή επιστήμης, προσφοράς νέας γνώσης και χαράς στο κοινό του νησιού -κάθε ηλικίας και γνωστικού επιπέδου- και όχι μόνο. Τι είναι λοιπόν ο γρίφος; Είναι οτιδήποτε βελτιώνει τη σκέψη μας και μας εμπνέει να γίνουμε δημιουργικοί.

Γιατί όμως Φεστιβάλ Γρίφων; Από το Μουσείο Γρίφων που υπάρχει στο νησί. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων. Το Μουσείο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως (πολλοί από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και κατασκευές).

Η ιδέα οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μέχρι σήμερα ενασχόλησή της στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Συμμετέχει στη διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα (επιστημονικά φεστιβάλ, βραδιά του ερευνητή, κ.α.) πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Για το σημαντικό αυτό έργο της έχει βραβευθεί.

Με την Ελένη Γραμματικοπούλου έχουν συνεργασθεί σε δύο φεστιβάλ στην Αθήνα και με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκε την πρότασή της για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ στο Καστελλόριζο. Ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη τιμή και χαρά που ένα τόσο μεγάλο γεγονός – σε διεθνή κλίμακα- θα πάρει σάρκα και οστά στον τόπο καταγωγής του.

Και οι δύο πιστεύουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, Θεσσαλονίκη και οι άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά οι ακριτικές περιοχές που οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τους δίνουμε ελπίδα.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, θεατρικά παιγνίδια, πρωτότυπα δρώμενα, διαδραστικά πειράματα, κ.ά. από αξιόλογους επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών φορέων της χώρας, πιστεύουμε πως θα ενθουσιάσουν το κοινό, κάθε ηλικίας, που θα τις παρακολουθήσει και κυρίως θα συμμετάσχει ενεργά.

Η θεματική του ΦΓ θα επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς:
Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM |Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη

Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το οποίο αποτελεί την κύρια δράση του Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών).Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τον Δήμο Μεγίστης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Επιπρόσθετα έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Ιδρύματος Ευγενίδου και άλλων επιστημονικών/εκπαιδευτικών φορέων.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι άλλωστε τυχαία. Ορίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (24- 26/9), όταν πια τα σχολεία θα λειτουργούν και οι ντόπιοι δε θα είναι απασχολημένοι με τον τουρισμό. Έτσι, παιδιά και ενήλικες θα το απολαύσουν και κυρίως θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό. Είναι μια εποχή που διευκολύνει την παρουσία όλης της επιστημονικής κοινότητας.

Περισσότεροι από 50 επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν –αφιλοκερδώς– στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την επιστήμη και το νησί μας!

Αναφέρονται συνοπτικά οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στο 3ήμερο φεστιβάλ:
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ερευνητές του σε συνεργασία με ερευνητές από το Ενυδρείο Κρήτης θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ινστιτούτο Παστέρ– παρουσιάσεις με αντικείμενο τη βιολογία (ιοί, μικρόβια, κ.α) και την προστασία της δημόσιας υγείας

Κοσμάς Γαζέας, αστροφυσικός (Λέκτορας στο Τμήμα Αστροφυσικής ΕΚΠΑ). Θα μιλήσει για το σύμπαν και με 2 φοιτητές του θα παρουσιάσουν τη διαδραστική του έκθεση Planets In Your Hand.

Πειράματα φυσικής και χημείας – από τον Δημήτρη Κονιδιτσιώτη. Δημιουργό του ‘Science is fun”.Με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Ίδρυμα Ευγενίδου/ Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας
Μία διαδραστική παράσταση με μαθηματικά τεχνάσματα (διάρκεια 90΄, για παιδιά 10+ και για ενήλικες, σύνολο συμμετεχόντων: απεριόριστο).
Ένα εργαστήριο Χημείας (1 ή 2 sessions, διάρκεια 90΄, απευθύνεται σε παιδιά 6-13 ετών, σύνολο συμμετεχόντων: 12 παιδιά ανά session).

Μαθήματα ρομποτικής/stem από τη Διερευνητική Μάθηση η οποία τα τελευταία χρόνια βραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής

Κυνήγι Θησαυρού –από το “Πλήρωμα 94″, μία ομάδα από την Πάτρα με εμπειρία στη διοργάνωση παιχνιδιών πλοήγησης. Θα οργανώσουν μία σειρά εναλλακτικών δράσεων” Κρυμμένων Θησαυρών” απόλυτα ταυτισμένων με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις θεματικές του προγράμματος και για όλες τις ηλικίες. Η φύση των γρίφων (απλοί, σύνθετοι, επιστημονικοί, θεματικοί κλπ) μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στο πρόγραμμά τους.

Stand up Science – από την ομάδα των ταλαντούχων νέων επιστημόνων Science Reactors. Παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων με τρόπο χιουμοριστικό (ρομποτική, πληροφορική, υγεία, αστροφυσική, κ.α.) που αγγίζουν την καθημερινότητά μας.

Μουσικο-θεατρικό εργαστήριο γραφής και Καραγκιόζη από την ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη και τον Χρήστο Στανίση, καλλιτέχνη Θεάτρου Σκιών.

Παράσταση Καραγκιόζη: “Ο Καραγκιόζης και ο γρίφος τοu ’21 στο Καστελλόριζο”

Αφήγηση παραμυθιών από τους ίδιους τους συγγραφείς: Μισέλ Κιόσογλου και Χρήστο Καλαντζόγλου

Δράσεις από τον Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων:
Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων.
Παρουσίαση των γρίφων μέσα από απλές ομιλίες (“Δούρειος Γρίφος”, “Αρχιμήδους Οστομάχιον”), bonus μια σφαιρική διάλεξη με 300 slides για το Καστελλοριζο (ιστορία, μνημεία, πανίδα, χλωρίδα, κτλ).
Ξενάγηση στο βουνό όπου έχει πάρα πολλά μονοπάτια

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου: Θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων.

Ο Μιχάλης Τούλουζας (πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων, Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων) θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με δείγματα των βραβευμένων γρίφων του.

Ο Μιχάλης Περάκης (μαθηματικός, με τη μεγαλύτερη συλλογή αστρονομικών εργαλείων στην Ελλάδα) θα διοργανώσει μια μοναδική «βραδιά αστροπαρατήρησης», όπως μόνο ό ίδιος ξέρει να παρουσιάζει.

Διοργάνωση συναυλίας:
Από τη στρατιωτική μπάντα Ρόδου με μουσικά κομμάτια με τον γνώριμο χαρακτηριστικό της ήχο στην έναρξη του φεστιβάλ.
Από μουσικά σύνολα με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική της περιοχής στο κλείσιμο του φεστιβάλ.

Πηγή Culturenow.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου