Συνεντεύξεις

Κ. Κυρανάκης: «Πρέπει να πείσουμε την Ε.Ε. για τη νησιωτικότητα»

«Η Ελλάδα έχει δώσει μάχη προκειμένου να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Η σύγχρονη Ευρώπη για να προχωρήσει οφείλει να λάβει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες των χωρών. Σαφώς πρέπει να λάβει υπόψη της ακόμα πιο έντονα τις ιδιαιτερότητες των χωρών που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης και προσθέτει πως η νησιωτικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τα ίδια τα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Κυρανάκης, τονίζει:
«Η σύγχρονη Ευρώπη, που θέλουμε, πρέπει να συνδυάζει την δίκαιη κατανομή των ροών με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε χώρας αλλά και να διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή. Ασφάλεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρεται και στο θέμα της ΑΟΖ.
«Η θέση μας είναι η χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ με την μέθοδο της μέσης γραμμής, εξασφαλίζοντας το ενεργειακό, γεωπολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Ως νεολαία ΕΛΚ έχουμε καταθέσει ψήφισμα που υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο κ. Κυρανάκης.
Η συνέντευξη του κ. Κ. Κυρανάκη, αναλυτικά:

• Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που “αγγίζει” πολύ και την Ελλάδα;
Λένε, πως εάν δεν δεις κάτι δε μπορείς να έχεις άποψη για αυτό. Ούτε για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Πριν από λίγο καιρό με τη Νεολαία του ΕΛΚ πραγματοποιήσαμε εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης, ταξιδεύοντας στο σημείο στο οποίο βυθίζονται τα πλοιάρια που μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες, στα ανοικτά της θάλασσας του νησιού της Λαμπεδούζας. Δυο από τις προτάσεις που καταθέσαμε και αγγίζουν άμεσα την Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες του Νότου, είναι:
• Αναθεώρηση της Συνθήκης Dublin II, για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο σύστημα δίκαιης ανακατανομής των αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βασισμένο στον πληθυσμό, τις υποδομές και την οικονομία κάθε κράτους- μέλους.

• Η Frontex να αναβαθμιστεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με έμφαση τη Μεσόγειο, για να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα από παράνομους μετανάστες και να αποτρέπονται οι τραγωδίες που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο. Ηδη ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νεολαία έχουμε πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα επιδιώξω να κάνω και ως Ευρωβουλευτής.
• Θεωρείτε πως μέχρι τώρα η Ευρώπη αντιμετώπισε σωστά το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Όχι. Έχουμε ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών -με ό,τι σημαίνει αυτό για τις χώρες υποδοχής από τη μία-, και συγκλονιστικές τραγωδίες από την άλλη. Η σύγχρονη Ευρώπη που θέλουμε, πρέπει να συνδυάζει την δίκαιη κατανομή των ροών με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε χώρας αλλά και να διασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή. Ασφάλεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

• Ποιες είναι οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που πλήττει σε μεγάλο βαθμό και τους νέους;
Από τον Ιούνιο του 2013 έως και σήμερα η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, έχει επιδοθεί σε μια μαραθώνια καμπάνια για μια νέα πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Και ξέρετε, το νοιώθουμε στο πετσί μας, το βλέπουμε στις παρέες μας. Αλλά επιτρέψτε μου, είναι η πρώτη φορά, που ευρωπαϊκή νεολαία, καταθέτει ενιαία και συνολικά προτάσεις για τη λύση ενός προβλήματος.
Οι 3 βασικές προτάσεις της οργάνωσης είναι:
– Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους (κάτω των 30).
– Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα) και σε αρκετά άλλα μεμονωμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
– Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες – πολιτική ενός φορέα. Με 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μικρομεσαίες (99% όλων των εταιριών με έδρα την Ε.Ε.) και περίπου 25 εκατομμύρια ανέργους, η δυναμική του τομέα είναι προφανής. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συσταθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί

• Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών; Πώς μπορεί πραγματικά να γίνει πράξη η περίφημη νησιωτικότητα;
Η Ελλάδα έχει δώσει μάχη προκειμένου να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Είναι αυτό που λέγαμε παραπάνω. Ιδιαιτερότητες. Η σύγχρονη Ευρώπη για να προχωρήσει οφείλει να λάβει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες των χωρών. Σαφώς πρέπει να λάβει υπόψη της ακόμα πιο έντονα τις ιδιαιτερότητες των χωρών που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση. Και αυτές είναι οι χώρες του Νότου. Δε θα πρέπει όμως μόνο να περιμένουν την Ευρώπη. Ευρώπη είμαστε εμείς. Εχουμε ρόλο, φωνή και θέση να καταθέσουμε. Και επιχειρήματα. Θέλουμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε πως η νησιωτικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από τα ίδια τα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

• Ειδικά για τη φορολόγηση τι προτείνετε προκειμένου να καταφέρουν να ανασάνουν νέοι αλλά και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες;
Για τους νέους έχουμε θέσει ως πρόταγμα τη μηδενική γραφειοκρατία. Με 25 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μικρομεσαίες (99% όλων των εταιριών με έδρα την Ε.Ε.) και περίπου 25 εκατομμύρια ανέργους, η δυναμική του τομέα είναι προφανής. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργάσιμες για να συσταθεί και 3-5 εργάσιμες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί
Από την άλλη πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να προσληφθούν νέοι κάτω των 30 σε μεγάλες εταιρείες. Προσέξτε φορολογία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι.

• Ποιες είναι οι θέσεις σας για την ΑΟΖ, θέμα που απασχολεί και τα Δωδεκάνησα;
Η θέση μας είναι η χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ με την μέθοδο της μέσης γραμμής, εξασφαλίζοντας το ενεργειακό, γεωπολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.
Ως νεολαία ΕΛΚ έχουμε καταθέσει ψήφισμα που υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε.

• Πώς αποτιμάτε τη θητεία σας στη θέση του προέδρου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ποιοι είναι τώρα οι στόχοι σας για την Ευρωβουλή;
Για αυτό θα ήθελα να μιλήσουν οι άλλοι. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα πάντως. Για αν θυμηθώ την περίφημη φράση του πρωτεργάτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Jean Monnet, “δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου