Υπεγράφη χτες, η σύμβαση αναβάθμισης του Βιολογικού Σταθμού της Ρόδου με την ανάδοχο εταιρεία «Άκτωρ». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου, με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας και την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, υπογραμμίστηκε η σημασία αυτού του έργου.
«Αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος στο νησί την οποία θεωρώ πως είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Το νησί έχει παλιές υποδομές και έχει ανάγκες. Όλα αυτά χρειάζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις και εδώ, είναι το στοιχείο στο οποίο η Ρόδος είναι αδικημένη. Η ΔΕΥΑΡ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση σε ολόκληρο το Αιγαίο και έχει μεγάλο έργο να κάνει, σε όλους τους τομείς. Ο Βιολογικός ξεκίνησε επί θητείας Μάνου Κόκκινου, εγκαινιάστηκε το 1998 και μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία παρέμβαση –πέραν των συντηρήσεων, καθαρισμών κ.λπ. Οι ανάγκες όμως αυξήθηκαν κατακόρυφα και αυτές οι υποδομές δεν επαρκούν πια. Γι αυτό ξεκίνησε μια μελέτη από το 2013, προχωρήσαμε και φτάσαμε εδώ να κάνουμε διαγωνισμό με τη νομοθεσία του 2016. Είμαστε όμως στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Ρόδου (Βιολογικού στο Βόδι) με πρ/μό 1,936 εκ. ευρώ από ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΡ –τα ανταποδοτικά τέλη» είπε ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ενώ ο επόμενος στόχος, όπως τόνισε είναι, να λυθεί το θέμα των Βιολογικών στα χωριά και του αποχετευτικού δικτύου στον Αρχάγγελο και στ’ Αφάντου. Το έργο θα παραδοθεί το επόμενο έτος.
Τοποθετούμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξ. Μανωλάκης είπε: «Με αυτά τα έργα δίνουμε μια πολύ καλή απάντηση στους συμπολίτες μας, που διερωτώνται πού πηγαίνουν τα χρήματα από τα τέλη που πληρώνουν. Πάνω από 10εκ. ευρώ, σχεδιάσαμε, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε ως ΔΕΥΑΡ και συνεχίζουμε. Η καθημερινότητα, μας έχει θέσει αντιμέτωπους με τις ανάγκες της σεζόν αλλά εμείς πρέπει να σχεδιάζουμε για το μέλλον. Ένας εξοπλισμός που έχει περάσει τόσες δεκαετίες, έχει υποστεί φθορά και κρίθηκε απαραίτητη η αναβάθμισή του. Καθημερινά δίνουμε μάχη για να φέρουμε έργα που το νησί έχει τόση ανάγκη» λέγοντας πως επόμενο βήμα είναι, πέραν της διαχείρισης του νερού, η διαχείριση των λυμάτων στο νησί.
Μιλώντας ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Άκτωρ» κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, είπε: «Ο Βιολογικός της Ρόδου είναι από τους μεγαλύτερους και από τους παλαιότερους. Έχει όλα τα στάδια επεξεργασίας. Δυστυχώς, η Πολιτεία έφτιαξε τους Βιολογικούς αλλά δεν έχει καταλάβει ότι απαιτούνται συντηρήσεις. Η ΔΕΥΑΡ έδωσε μεγάλη μάχη για να διατηρήσει τον Βιολογικό και είναι η κατάλληλη ώρα για να προχωρήσει στην επισκευή, αντικατάσταση μέρους κομματιού του εξοπλισμού που θα βοηθήσει στην καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία του» διαβεβαιώνοντας πως θα το παραδώσουν έγκαιρα –χωρίς φυσικά να σταματήσει ούτε μία μέρα η λειτουργία του Βιολογικού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ