Ρεπορτάζ

Κατασκευή μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στα νησιά από την 2η ΥΠΕ

Στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου στα νησιά, προχωρά η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προμήθειας που παρουσιάζεται κάθε χρόνο και κυρίως τους θερινούς μήνες που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της τουριστικής κίνησης, σύμωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί δυσλειτουργίες από την έλλειψη ιατρικού οξυγόνου σε νοσοκομεία, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας της Δωδεκανήσου, ενώ το ετήσιο κόστος προμήθειας ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ (!).
Το θέμα της προμήθειας ιατρικού οξυγόνου για τις μονάδες υγείας της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί ένα από τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Υπουργείο Υγείας. Οι δυσκολίες προκύπτουν από δυο βασικές αιτίες, είτε από την καθυστέρηση υλοποίησης των διαγωνισμών από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας,  είτε, όχι σπάνια, λόγω των απαγορευτικών απόπλου των πλοίων. Οι κίνδυνοι στην ζωή των ασθενών που προκύπτουν από την πιθανή έλλειψη οξυγόνου σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, δεν χρειάζονται σχόλια.
Το μονοπωλιακό καθεστώς  που ισχύει, επιτείνει ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες με τις εταιρείες συνεχώς να ζητούν περισσότερα χρήματα ανά κυβικό μέτρο ιατρικού οξυγόνου, κυρίως λόγου του αυξημένου μεταφορικού κόστους προς τα νησιά μας. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου το μεταφορικό κόστος οξυγόνου ξεπέρασε δεκαπλάσια το κόστος του οξυγόνου, όπως για παράδειγμα πριν ένα περίπου χρόνο, με το νοσοκομείο της Καλύμνου.
Το ετήσιο κόστος προμήθειας με ιατρικό οξυγόνο των νησιωτικών μονάδων ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Και μάλιστα χωρίς να διασφαλίζει τον συνεχή και απρόσκοπτο εφοδιασμό τους.
Οι διάφοροι σχεδιασμοί, τουλάχιστον από το 2012,  του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που λόγω των νησιών αντιμετωπίζει πιο έντονα από τις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες το πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας βιώσιμης μακροχρόνιας λύσης που θα εξασφαλίσει την αυτάρκη και ανελλιπή παραγωγή ιατρικού οξυγόνου, επιτόπου στις μονάδες,  με τον πλέον οικονομικό και συμφέροντα τρόπο.
Επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιες υγειονομικές μονάδες προχώρησαν στην αγορά και εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, πέραν του βασικού κεντρικού σχεδιασμού,  με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν διάφορα προβλήματα κατά την παραγωγική λειτουργία αυτών των συστημάτων, το Υπουργείο Υγείας και η επιτροπή προμηθειών υγείας (ΕΠΥ) προχώρησαν στην σύνταξη ενιαίων προδιαγραφών των συστημάτων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου που πρέπει να διέπουν την αγορά και εγκατάστασή τους σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας μας και οι οποίες διασφαλίζουν την ποιότητα, την καθαρότητα, σωστή διαστασιοποίηση και την εφεδρική κάλυψη.
Για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας,  εξετάζονται διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Ένας από αυτούς είναι και πρόταση που κατάθεσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (2η ΥΠΕ),  στο πρόγραμμα «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ» , η οποία καλύπτει τις ανάγκες των νησιών Ρόδου, Μυτιλήνης, Λέρου και Σάμου. Επίσης οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουν εντάξει στα Περιφερειακά προγράμματα κονδύλια για αυτές τις δράσεις, και τέλος εξετάζεται και η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, το έργο για την αυτάρκη και ανελλιπή κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό οξυγόνο των μονάδων υγείας του Αιγαίου, θα προχωρήσει άμεσα διότι θα ελαττώσει πάνω από 50% την ετήσια δαπάνη και θα εξασφαλίσει τον συνεχή και απρόσκοπτο εφοδιασμό αλλά και την απαιτούμενη ποιότητα των μονάδων της νησιωτικής Ελλάδας.
Στους πίνακες, που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική»  διαφαίνονται οι αυξημένες ανάγκες των Νοσοκομείων της Δωδεκανήσου για ιατρικό οξυγόνο, και η κατασκευή μονάδων παραγωγής όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα αλλά θα συντελέσει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω των καθυστερήσεων στις μεταφορές.

2

1

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου