Ρεπορτάζ

Ακυρώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3,6 εκ. ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά!

Πρόστιμα συνολικού ύψους 3.605.755,9 ευρώ, που είχαν επιβληθεί με διαδοχικές πράξεις της φορολογικής αρχής για τις ίδιες διαπιστώσεις και με την ίδια ιστορική βάση, σε βάρος των εκπροσώπων γνωστής ομόρρυθμης εργολαβικής εταιρείας της Ρόδου, που ενεπλάκη σε μια απίθανη υπόθεση χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, ακύρωσε με τρείς αποφάσεις, που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά!
Πιο συγκεκριμένα το Ζ’ Τριμελές Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (μεταβατική έδρα Ρόδου) με την πρώτη απόφαση του ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου ΚΒΣ του προϊσταμένου της ΔΟΥ Ρόδου, που εκδόθηκε το έτος 2010, σε βάρος της ομόρρυθμης εταιρείας, που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη.
Κατόπιν εντολής, το έτος 2002 το ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου διενήργησε έρευνα στην εταιρεία που είχε ως αντικείμενο εργασιών οικοδομικές εργασίες.
Τον Αύγουστο του 2003 συντάχθηκε έκθεση από την οποία προέκυψε ότι η εταιρεία υπέπεσε, μεταξύ άλλων, σε 101 παραβάσεις για τη λήψη και καταχώρηση στα τηρούμενα βιβλία της ισάριθμων πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ρόδου εξέδωσε το Νοέμβριο του 2003 πράξη επιβολής προστίμου και συγκεκριμένα 7 πρόστιμα συνολικού ύψους 859.034,95 ευρώ, 45 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.154.596,15 ευρώ και 45 πρόστιμα συνολικού ύψους 17.608,22 ευρώ.
Η  πράξη αυτή κατά το μέρος που αφορά τα συγκεκριμένα πρόστιμα ακυρώθηκε με οριστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου το έτος 2009 καθώς κρίθηκε ότι ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού του επιβλητέου προστίμου αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και το Κοινοτικό δίκαιο αρχή της αναλογικότητας. Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως και παράλληλα ακολούθησε η έκδοση νέας πράξης προστίμου συνολικού ύψους 2.040.001,11 ευρώ το 2010 για την ίδια αιτία ενώ εκκρεμούσε η εξέταση της.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι ενώ το Ελληνικό Δημόσιο είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, πράγμα που δεν εκώλυε την εκτέλεση της πρωτοδίκου αποφάσεως, προέβη στην έκδοση κατά επανάληψη της διαδικασίας της πράξης επιβολής προστίμου το 2010.
Περαιτέρω με τελεσίδικη απόφαση του Διοικτικού Εφετείου Πειραιά κρίθηκε ότι η φορολογική αρχή νομίμως είχε προσδιορίσει με την αρχική το έτος 2003 πράξη επιβολής προστίμου ΚΒΣ, το ύψος των επιβλητέων προστίμων, γενόμενης δεκτής της σχετικής έφεσης του Δημοσίου.
Με την ίδια απόφαση αφού έγινε δεκτή η ασκηθείσα κατ’ αυτής προσφυγή λόγω νομικής πλημμέλειας (μη τήρηση του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης ακρόασης), ακυρώθηκε η συγκεκριμένη πράξη και αναπέμφθηκε η υπόθεση στη διοίκηση για να ενεργήσει τα νόμιμα.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν κινήθηκε η ορθή διαδικασία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το πρόστιμο.
Η δεύτερη απόφαση αφορά ανάλογο έλεγχο το έτος 2003 από τον οποίο προέκυψε ότι η ίδια εταιρεία υπέπεσε σε 94 παραβάσεις για τη λήψη και καταχώρηση στα τηρούμενα βιβλία της ισάριθμων πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας 618.093,94 ευρώ.
Εκδόθηκε το έτος 2003 πράξη προστίμου για τη λήψη και καταχώρηση των εικονικών τιμολογίων.
Και η πράξη αυτή ακυρώθηκε το 2010 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και η φορολογική αρχή ενώ άσκησε έφεση κατά της αποφάσεως εξέδωσε και νέα πράξη επιβολής προστίμου μετά από νέο έλεγχο και προσδιόρισε το πρόστιμο στο ποσό του 1.236.187,88 ευρώ.
Η τελευταία πράξη ακυρώνεται με την δεύτερη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, για τους ίδιους ως άνω λόγους.
Με την τρίτη απόφαση του το δικαστήριο επιλήφθηκε ανάλογου προστίμου για άλλη πράξη επιβολής προστίμου, που εκδόθηκε το έτος 2003 και αφορούσε 26 παραβάσεις για τη λήψη και καταχώρηση στα βιβλία της εταιρείας εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας 164.784,82 ευρώ.
Αφού ακυρώθηκε και η πράξη αυτή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου και ενώ ασκήθηκε έφεση, εκδόθηκε το 2010 και νέο πρόστιμο για τις ίδιες διαπιστώσεις μετά από νέο έλεγχο και επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 329.567 ευρώ. Και το πρόστιμο αυτό ακυρώθηκε.
Σημειώνεται ότι ο ένας εταίρος της εταιρείας έχει καταδικαστεί αμετακλήτως σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με βάση τις ως άνω διαπιστώσεις και ο γιός του, σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών.
Αμφότεροι, όπως δήλωσε χθες στη «δημοκρατική» ο νομικός τους συμπαραστάτης κ. Μιχαηλίδης, θα ασκήσουν αίτηση για την αναψηλάφηση των ποινικών τους υποθέσεων.
Η εταιρεία τους ενεπλάκη σε μια απίθανη υπόθεση φοροδιαφυγής με αποστολή και παραλαβή εικονικών τιμολογίων μέσα από ένα πλέγμα ανύπαρκτων κατασκευαστικών εταιρειών που «λειτουργούσαν» εκτός Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου