Ρεπορτάζ

Ασφαλιστικά μέτρα από τους απολυμένους της ΔΕΥΑΡ

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για τους απολυμένους των πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου.
Αυτό δήλωσε στην «δημοκρατική» ο νομικός τους εκπρόσωπος κ. Δήμος Μουτάφης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ήταν ‘μονόδρομος’ η ομόφωνη απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
«Η απόφαση για την απόλυσή τους, ήδη έχει εκτελεστεί και μετά την εκτέλεση αυτή, οι απολυμένοι θα προσφύγουν στο Μονομελές Πρωτοδικείο με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έτσι ώστε να πετύχουν την επαναφορά τους στις θέσεις εργασίας τους, προσωρινά, έως ότου κρίνει το αρμόδιο δικαστήριο για την νομιμότητα της εργασιακής τους σχέσης.
Ο Νόμος, τους δίνει και περιθώρια προστασίας και περιθώρια αντίδρασης απέναντι σε όλη αυτή την κακή εξέλιξη που είχε η εργασιακή τους σχέση –τα οποία και πρόκειται να ασκήσουν στο σύνολό τους».
Σε ερώτηση εάν επανέλθουν προσωρινά αλλά θα εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, ο κ. Μουτάφης δήλωσε: «Να ξεκινήσουμε από το ό,τι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα εργάζονται. Όλη αυτή η διαδικασία τελεί υπό την αίρεση ότι θα γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί μας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Εάν τα καταφέρουμε, φυσικά και θα επανέλθουν στις εργασίες τους και θα πληρώνονται».
Ωστόσο η δυσάρεστη αυτή απόφαση ήταν αναγκαία: «Ήταν μια απόφαση από την οποία τόσο η δημοτική αρχή Ρόδου όσο και το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ δεν μπορούσαν να παρεκκλίνουν.
Γι αυτό και κάποιες αντιδράσεις που εκφράστηκαν, ήταν άτοπες –από νομικής βάσεως.
Οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη επίγνωση του τι γίνεται. Οι ίδιοι είναι απόλυτα ενημερωμένοι για κάθε κίνηση γι αυτό και ανέμεναν την ομόφωνη απόφαση για την απόλυσή τους προκειμένου να ξεκινήσουν την δικαστική τους μάχη. Γιατί μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην διάταξη του Νόμου και στην Δικαιοσύνη που θα την εφαρμόσει. Δεν ζητούν επιείκεια. Ζητούν την εφαρμογή του Νόμου. Η συνεργασία μας με την δημοτική αρχή και με την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα».
Ερωτηθείς εάν θα μπορέσουν να προσφύγουν και σε άλλο βαθμό –πέραν του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων, δήλωσε: «Κοιτάξτε, σε περίπτωση αποτυχίας στον πρώτο βαθμό, φυσικά και υπάρχουν περιθώρια προσφυγής σε δεύτερο βαθμό. Μετά υπάρχει το Εφετείο, κατά την εξέλιξη της πολιτικής δικαιοσύνης. Εκεί όμως, θα σταματήσουμε.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν σκοπό να κυνηγήσουν την υπόθεση σε διοικητικά δικαστήρια. Η διάταξη Νόμου την οποία ζητούν είναι διάταξη ιδιωτικού δικαίου που κρίνεται από τα δικαστήρια της Ρόδου».
Ο κ. Μουτάφης πάντως, ξεκαθάρισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που κάνουμε τώρα. Εάν αρχίσουμε να ψάχνουμε τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο και δεν πρέπει να τον στερήσουμε από την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε τώρα: προσφεύγουμε, στηριζόμενοι σε ξεκάθαρες διατάξεις του Νόμου οι οποίες δίδουν το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους, να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας τους».
Θυμίζουμε (σχετικά έγραψε η «δ») ότι ελήφθη -την περασμένη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, για την απόλυση των 57 εργαζόμενων στην πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η νομική διαδικασία, από τώρα και στο εξής.
Στην συνεδρίαση ήταν παρών και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ζήτησε εκτενή ενημέρωση από τους δύο νομικούς, τον κ. Άκη Δημητριάδη (εκπροσωπώντας την πλευρά της δημοτικής αρχής) και τον κ. Δήμο Μουτάφη ως εκπρόσωπο των απολυμένων.
Σημαντικότατη παράμετρος πάντως, είναι το γεγονός (όπως τόνισε και ο κ. Καμπουράκης) πως «μετά από αυτή την απόφαση, η ΔΕΥΑΡ χάνει το 40% του προσωπικού της. Δεν μπορούμε έτσι απλά να τους διώξουμε.
Το δικαστήριο, οφείλει να μας βρει την λύση. Είναι δική του δουλειά να το κάνει αυτό» τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να παραμείνει το προσωπικό στην επιχείρηση, ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου