Ειδήσεις

«Ανω-κάτω» η Νέα Δημοκρατία εξαιτίας των επιλογών Χατζημάρκου – Πλήρες Ρεπορτάζ

Τριγμούς και εσωστρέφεια στην τοπική Νέα Δημοκρατία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής της νέας περιφερειακής παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, κ. Γ. Χατζημάρκο να προτίθεται να ανακοινώσει ως χωρική αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου το Σάββατο από τις Κυκλάδες τη δημοσιογράφο κ. Ρένα Διακίδη.

Μετά τις αντιδράσεις στις Κυκλάδες για την επιλογή του πρώην νομάρχη κ. Δημήτρη Μπάιλα, η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Χατζημάρκου, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία, πολλά στελέχη της οποίας, απειλούν πλέον ευθέως ότι θα συνταχθούν, ακόμη και ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι πληροφορίες για τη συμμετοχή της κ. Διακίδη στο συνδυασμό και σε θέση τιμητική, για την οποία δεν θα πρέπει να «ιδρώσει» για να συγκεντρώσει ψήφους, κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία το τελευταίο 15νθήμερο.

Η τοπική Νέα Δημοκρατία ήταν ενήμερη για τα σενάρια, που όμως είτε δεν πίστεψε διότι τα θεωρούσε ακραία, είτε τα αντιμετωπίζει με έκπληξη αντιδρώντας δυναμικά τώρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για να δεχτούν τα μέλη της κάποια άλλη απαίτηση του κ. Χατζημάρκου ως αντιστάθμισμα σε επικείμενη «υποχώρησή» του.

Ορισμένοι θεωρούν μάλιστα ότι ο κ. Χατζημάρκος δεν θέλει πράγματι ως χωρική αντιπεριφερειάρχη την κ. Διακίδη και επειδή γνωρίζει τις αντιδράσεις, δηλώνει ανεπισήμως την πρόθεσή του δήθεν αυτή, προκειμένου εν συνεχεία στα πλαίσια ενός πολιτικού deal με τη Νέα Δημοκρατία, είτε να επιβάλει άλλο πρόσωπο για το οποίο ανέμενε ομοίως αντιδράσεις στα πλαίσια μιας «σικέ» υποχώρησης, είτε να εξασφαλίσει τη στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου από την παράταξή του στο Δήμο Ρόδου, διατηρώντας το 43%, που τον στήριξε αρραγές, είτε και τα δύο!

Πιο συγκεκριμένα, η Συγγρού, συμπεριλαμβανομένου και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενημερώθηκε από τον κ. Χατζημάρκο ότι στα πλαίσια της διεύρυνσης που απαιτείται για να τύχει αποδοχής το εγχείρημα θα επιλέξει άτομο εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Η Συγγρού συναίνεσε και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν στήριξε με πάθος την επιλογή του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου ή Κυκλάδων.

Ο κ. Χατζημάρκος έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τη Συγγρού εμφανίστηκε στο στενό κύκλο φίλων και υποστηρικτών του έτοιμος να ανακοινώσει την 19η Φεβρουαρίου 2014, την κ. Διακίδη, ως χωρική αντιπεριφερειάρχη Δωδ/σου.

Η τελευταία γνωστοποίησε προ 5νθημέρου περίπου στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας «Πρόοδος» κ. Μ. Μαργιέλο ότι προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και ένεκα ασυμβίβαστου ζήτησε να παύσει από το Σάββατο να είναι εκδότης του έντυπου.

Οι πληροφορίες έγιναν γνωστές σε ευρύ κύκλο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που άρχισαν να οχλούν τον τ. Βουλευτή κ. Γιάννη Παππά, τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Τ. Μιχαήλου και την σημερινή πρόεδρο κ. Ν. Βενετοκλή ζητώντας τους να λάβουν άμεσα μέτρα.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται έτσι τυχαίο το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν προχθές τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών, από τον κ. Γ. Χατζημάρκο, αν κι αυτό ήταν στις προθέσεις του.

Η κ. Διακίδη έσπευσε ωστόσο λίγες ώρες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης να ανακοινώσει μέσω του ιστότοπου «rodosalarm» ότι θα είναι υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.

Όπως η ίδια είπε, η πρόταση από τον κ. Γ. Χατζημάρκο της έγινε πριν από λίγες μέρες και η ίδια απάντησε θετικά την 18η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον υποψήφιο περιφερειάρχη, γεγονός που ήταν και ο βασικός λόγος που δέχθηκε την πρότασή του.
Στην ανακοίνωση αυτή υπήρξαν αντιδράσεις από Νεοδημοκράτες, που θεωρούν την κ. Διακίδη την πλέον ακατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση, εξαιτίας της πολεμικής της στο κόμμα και τους εκπροσώπους της, της απειρίας της κ.α..

Ο κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος, σκέφτεται σοβαρά να κατέλθει με τον κ. Μαχαιρίδη ενώ το ίδιο ισχύει για τον κ. Ν. Καραμαρίτη. Ο κ. Κ. Ταρασλιάς εξεπλάγη, ενώ ο κ. Μ. Μπαριανάκης φέρεται να ανήγγειλε ότι δεν θα στηρίξει την προσπάθεια. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στο σύνολο σχεδόν των στελεχών της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου αλλά και στις τοπικές οργανώσεις Ρόδου και Καλυθιών.

Εντύπωση προκάλεσε ότι σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο κ. Δ. Τσοπανάκης, που πάντως μετά από συζητήσεις που είχε, πείστηκε ότι ο κ. Χατζημάρκος είχε τη συγκατάθεση της Συγγρού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Αντώνογλου ενημερώθηκε για την πρόθεση Χατζημάρκου από την κ. Διακίδη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι και το γεγονός ότι δύο στελέχη του κόμματος επικοινώνησαν προσωπικά με τον κ. Παπαμιμίκο για να του εκθέσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ έχει συνταχθεί και σχετικό non paper.

Ο κ. Χατζημάρκος σε συζητήσεις εμφανίστηκε υπέρμαχος της επιλογής του τονίζοντας ότι δημοσκοπικά έχει αποδειχτεί ότι μόνο μια αντιμνημονιακή υποψηφιότητα στο υπερκομματικό σχήμα θα μπορεί να έχει τύχη στο δεύτερο γύρο των εκλογών για το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Η Νέα Δημοκρατία τοπικά συμμερίζεται την άποψη αλλά διαφωνεί κάθετα στο πρόσωπο, αντιπροτείνοντας μάλιστα τον κ. Σωτήρη Παμπάκα ή την κ. Ευαγγελία Παναή. Το καλύτερο σενάριο, που προωθείται στη Συγγρού, είναι πάντως η επιλογή του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου.

H Nέα Δημοκρατία δεν έχει καμία αντίρρηση να είναι υποψήφια η κ. Διακίδη με ψήφο εκλογής στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.
Η αίσθηση που επικρατεί όμως είναι ότι στόχος του κ. Χατζημάρκου είναι, αφού κορυφωθούν οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση στο εσωτερικό του κόμματος, να παρουσιάσει ένα δεύτερο πρόσωπο, για το οποίο θα υπήρχαν ενδεχομένως παρόμοιες αντιδράσεις, εμφανιζόμενος ότι υποχωρεί, προκειμένου να τον επιβάλει ως «λύση» στο «πρόβλημα Διακίδη».

Από εκεί και πέρα πιθανολογείται ότι με τον ίδιο τρόπο θα επιδιώξει να επιβάλει υποψήφιο από την παράταξή του και στο Δήμο Ρόδου, πιέζοντας τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κ.κ. Χ. Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη.
Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, το γεγονός ότι ο κ. Χατζημάρκος προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο και στις εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, η πιθανολογούμενη επιλογή Μπάιλα είναι εύλογο να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, παρότι ο εν δυνάμει υποψήφιος περιφερειάρχης δεν είναι βέβαιο αν θα πάρει ή όχι επίσημη στήριξη από κάποιο κόμμα.

Μία από τις ισχυρές αντιδράσεις προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων Μιλτιάδης Πελοποννήσιος και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Φίλιππος Φόρτωμας κατέθεσαν εγγράφως στην 3η Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ και στα αρμόδια όργανα την αντίθεση των ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ του νομού με μία τέτοια πιθανή υποψηφιότητα τονίζοντας πως «με φθαρμένα υλικά τύπου Μπάιλα δεν χτίζεται η Νέα Ελλάδα και πως δεν γίνεται να τορπιλίζεται η δυναμική μιας υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με «Μπάιλες» κάθε είδους και μικροπολιτικά προσωπικά συμφέροντα κάποιων».

Αν και το σενάριο Μπάιλα δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί οι ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ έχουν ήδη δείξει κόκκινη κάρτα στον πρώην νομάρχη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου