Τοπικές Ειδήσεις

Στο αρχείο με διάταξη Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος η δικογραφία για το «Ηχος και Φως»

Στο αρχείο με διάταξη του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τέθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά παντός υπευθύνου της εταιρείας «Ηχος και Φως ΑΕ» μετά την υποβολή εγκλήσεως – μηνύσεως για την πολύκροτη υπόθεση της επένδυσης στον δημοτικό ανθόκηπο Ρίμινι, την οποία έχει υποβάλει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Η μήνυση – έγκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου εστράφη κατά των εκπροσώπων του επενδυτικού σχήματος, που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που διενήργησε η απελθούσα δημοτική αρχή και συγκεκριμένα κατά της «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΑΕ» και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης σχετικής με τις επιχορηγήσεις, κακουργηματικής ψευδούς δηλώσεως, υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως μετά χρήσεως και απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε αρμοδίως από επιτελείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είχε υποστηριχθεί ότι προέκυψαν μεταξύ άλλων τα εξής:
– Η μη σύννομη μεταβολή της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας που εγκρίθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
–Το μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας «ΗΧΟΣ & ΦΩΣ ΑΕ» κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης έρχεται σε αντίθεση με το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται από την διακήρυξη.
-Αδυναμία αδειοδότησης ψυχαγωγικού θεματικού πάρκου στο ακίνητο.
-Μη συμμόρφωση τόσο του προσυμφώνου όσο και της σύμβασης που υπεγράφη από τον Δήμο Ρόδου και τον επενδυτικό φορέα προς τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συνακόλουθα ως προς την διακήρυξη.
Ερευνα αφορούσε και τις τρεις αποφάσεις που ελήφθησαν για την παράταση του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης.
Στην δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε, μεταξύ άλλων, σε δύο ελεγκτές κατόπιν παραγγελίας της επίκουρης Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, προς τον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, η διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των καταγγελλόμενων αδικημάτων από τους τρείς Ροδίτες εκπροσώπους των εταιρειών «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΑΕ», και «ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ», καθώς και του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία «ΠΑΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΒΕ».
Από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της διενεργηθείσης προκαταρκτικής εξέτασης και ιδίως από την πορισματική αναφορά, σε συνδυασμό με αναφορά αρχειοθέτησης του επίκουρου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προέκυψαν τα ακόλουθα:
Οι ελεγχόμενοι υπό τις προαναφερόμενες ιδιότητές τους, υπέβαλαν ηλεκτρονικά την υπ’ αριθ. πρωτ. 23/26.01.2017 αίτηση υπαγωγής της υπό σύσταση εταιρείας «ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ ΑΕ» στις διατάξεις του ν.4399/2016, ώστε να εγκριθεί αίτημα επιχορήγησης ύψους 471.650,40 ευρώ, για την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία θεματικού Πάρκου Ηχοθεάματος ως εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής στον Δημοτικό Ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι» στο νησί της Ρόδου.
Κατά τη μηνυτήρια αναφορά του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, οι μηνυόμενοι επιχείρησαν τεχνηέντως να υπαχθούν παρανόμως στις διατάξεις του ν.4399/2016 και να λάβουν την εν θέματι κρατική επιχορήγηση, υποβάλλοντες σε γνώση τους ψευδή υπεύθυνη δήλωση με σκοπό να προσπορίσουν στις εκπροσωπούμενες από αυτούς εταιρείες περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, ειδικότερα ότι το επενδυτικό σχέδιο στο οποίο ήθελαν να υπαχθούν υπόκειτο στην κατηγορία «Δημιουργία Θεματικού Πάρκου Ηχοθεάματος», ενώ στην πραγματικότητα αφορούσε σε εκτέλεση έργων αναβάθμισης και λειτουργίας του δημοτικού ανθόκηπου, δηλαδή έργα διαφορετικά σε τύπο και ουσία, καθώς τέλος ότι η μη ολοκλήρωση των καταγγελθέντων αδικημάτων οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες του μηνυτή, των συνεργατών του και της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατάφεραν να αποτρέψουν το σχέδιο των μηνυομένων.
Αντίθετα, από την ανωτέρω πορισματική αναφορά του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής και τα επισυναπτόμενα σε αυτήν έγγραφα, αλλά και από την 24.08 2022 αυτοψία των ελεγκτών στον εσωτερικό χώρο του Δημοτικού Ανθόκηπου, προκύπτει ότι, πιστοποιήθηκαν οι εργασίες που έχουν τελεστεί και δόθηκαν στα ελεγκτικά όργανα λεπτομερείς απαντήσεις επί των ερευνώμενων ζητημάτων, ενώ διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ότι υπεβλήθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πληρούνται οι προϋποθέσεις με βάση τα έγγραφα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του έργου.
Κατ’ ακολουθία των προαναφερόμενων, όπως αναφέρεται στην διάταξη, δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις τελέσεως από τους νόμιμους εκπροσώπους των ανωτέρω, ελεγχόμενων εταιρειών, των αδικημάτων της απόπειρας απάτης που στρέφεται άμεσα σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου και η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, και της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκοπεύοντας να βλάψει, άλλον, με όφελος ή βλάβη που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ που φέρεται ότι τελέστηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2017 και εντεύθεν.
Για τους λόγους αυτούς τέθηκε στο αρχείο κατ’ άρθ. 35§4 Κ.Π.Δ., η δικογραφία.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο ποινικολόγος κ. Μιχάλης Καντιδενός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου