Τοπικές Ειδήσεις

Ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα που υφαρπάχθηκαν από το Δημόσιο στη Ρόδο!

Μετά τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, η κυβέρνηση άνοιξε τον φάκελο των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων. Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταπατητές να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας αντί τιμήματος.
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», εντάχθηκε ειδική διάταξη στο άρθρο 16 για την τακτοποίηση και ακινήτων που αγοράστηκαν από καλόπιστους τρίτους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες που φέρονται να τα έχουν υφαρπάξει από την ιδιοκτησία του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων – πλαστών αποφάσεων εκποίησης τους από το δημόσιο σε εφαρμογή του νόμου 719/77.
Σχετική επισήμανση έγινε μάλιστα χθες κατά την εξέταση 4 αγωγών του Ελληνικού Δημοσίου κατά 82 ατόμων και τραπεζών από τους συνηγόρους των εναγομένων που τόνισαν μεταξύ άλλων ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση καθώς υφίσταται μάλιστα και ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό της χώρας.
Επιπλέον επεσήμαναν ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση από τον Αρειο Πάγο που θα ξεκαθαρίζει το θέμα της καλοπιστίας των τρίτων, δηλαδή εκείνων που προέβησαν σε αγορές ακινήτων που είχαν μεν υφαρπαγεί από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ήταν αδύνατον να το ξέρουν καθώς βασίστηκαν για τις αγορές τους στα στοιχεία που είχαν από το κτηματολόγιο και τους τίτλους που τους παρουσίασαν εκείνοι που τα απέκτησαν δυνάμει των ανυπόστατων τίτλων.
Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο κατόπιν σχετικής επισήμανσης του δικηγόρου κ. Βασίλη Καταβενάκη, έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής του συνόλου των υποθέσεων που είχε να εξετάσει και τις προσδιόρισε για την 17η Νοεμβρίου 2022. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως η σχετική πρόβλεψη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα στην τακτοποίηση των κατεχόμενων και ανταλλάξιμων κτημάτων (καταπατημένα) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση ως το τέλος του Φλεβάρη σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στα ακίνητα που κατέχουν αυθαίρετα έναντι εύλογου τιμήματος.
Στο άρθρο 16 του σχεδίου που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας αναφέρονται τα εξής:
«Ειδικές ρυθμίσεις για καλόπιστους αγοραστές που στηρίζουν την κτήση εμπραγμάτου δικαιώματος σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών.
1. Ο αποκτήσας από επαχθή αιτία ακίνητο, που στηρίζει το δικαίωμά του σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών, οριστικών ή μεταγενέστερων των οριστικών), των οποίων η εγκυρότητα στη συνέχεια – μετά την κτήση του δικαιώματος – αμφισβητήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω άσκησης αγωγής η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει, δικαιούται να υποβάλει στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας αίτηση για την επίλυση της διαφοράς του διεκδικούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο ακινήτου, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την δημοσίευση του νόμου.
Την αίτηση αυτή συνοδευόμενη από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του Κτηματολογικού Γραφείου από τα οποία αποδεικνύεται η κτηματολογική εγγραφή oνόματι του αιτούντος καθώς και ο μεταγενέστερος της εγγραφής αυτής χρόνος άσκησης αγωγής του Δημοσίου, δικαιούται να υποβάλει ο τελευταίος τιτλούχος του ακινήτου.
2. Το οριζόμενο τίμημα για την οριστική επίλυση της διαφοράς ορίζεται στο πενήντα επί τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του γηπέδου του ακινήτου προσδιοριζόμενης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
3. Για την εξόφληση του τιμήματος της επίλυσης της διαφοράς εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 3,4,5 και 6 του άρθρου 8 του παρόντος.
4. Μετά την εξόφληση του ανακύπτοντος τιμήματος η προς τούτο σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ υποβάλλεται εγγράφως στην αρμόδια κατά τόπο Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας, η οποία αποστέλλει αντίγραφο αυτής μαζί με την απόφαση παραίτησης του Δημοσίου από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής στο Κτηματολογικό Γραφείο προς καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία αυτού».
Θυμίζουμε ότι χθες επρόκειτο να συζητηθούν δύο αγωγές που αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται στα Κοσκινού στα οποία έχουν ανεγερθεί και πωληθεί βίλες.
Το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται ειδικότερα κατά ιδιωτών και τραπεζών με τις οποίες ζητείται η αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του στα ακίνητα.
Στην πρώτη υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται κατά ιδιωτών που έχουν αγοράσει κατοικίες στην κτηματομερίδα 712 γαιών Κοσκινού που υφαρπάχθηκε με τη χρήση ανυπόστατης απόφασης εκποίησής της και ζητείται να επιστραφεί με τα υπερκείμενα στην ιδιοκτησία του.
Στην δεύτερη υπόθεση, που αφορά στη µερίδα ΚΜ 1028Α γαιών Κοσκινού το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται κατά του προϊσταµένου του Κτηµατολογίου Ρόδου, 14 κατοίκων ΗΠΑ, µιας ξενοδοχειακής εταιρείας που το αγόρασε από τους οµογενείς, δύο εργολάβων που το αγόρασαν, 18 κατοίκων Ρόδου που αγόρασαν ιδιοκτησίες σ΄αυτό (16 βίλες) αλλά και 5 τραπεζών που έχουν εγγράψει βάρη (προσηµειώσεις και υποθήκες) για λογαριασµό των τελευταίων.
Στην τρίτη αγωγή εναγόμενοι είναι ο προϊστάμενος του Κτηματολογίου Ρόδου, μια μεσίτρια και δύο κάτοικοι του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου