Τοπικές Ειδήσεις

Ρύθμιση για ακίνητα που υφαρπάχθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο με πλαστές αποφάσεις εκποίησής τους

Εν αναμονή της ανάρτησης του τελικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση χιλιάδων καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου τελεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου για την διαπίστωση ικανοποίησης ή μη του αιτήματος υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του, προβλέψεως και για τους καλόπιστους αγοραστές ακινήτων που στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχαν υφαρπαγεί με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους.

Το σκάνδαλο που ταλανίζει επί σειράν ετών το νησί και έχει προκαλέσει μείζονα όσα προβλήματα σε δεκάδες κατόχους δημοσίων ακινήτων οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου βαίνει, όπως όλα δείχνουν προς τακτοποίηση.
Βασική αρχή και θεμέλιος λίθος του θεσμού του Κτηματολογίου, είναι η αρχή της δημόσιας πίστης του κτηματολογικού βιβλίου και το τεκμήριο της ακριβείας των κτηματολογικών εγγραφών.
Αυτή η αρχή διέπει τόσο την νομοθεσία του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (ο οποίος ισχύει για τις νήσους Ρόδο, Κω και Λακί Λέρου), όσο και το Εθνικό Κτηματολόγιο που ισχύει για όλη την λοιπή ελληνική επικράτεια.
Εννοείται ότι εάν αμφισβητείται με οποιονδήποτε τρόπο η δημόσια πίστη των οριστικών ή μεταγενέστερων κτηματικών εγγραφών, τότε δεν υφίσταται η ίδια η ουσία ύπαρξης του θεσμού.
Όμως τόσο στην Ρόδο, όπου υφίσταται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που καθιερώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, παρατηρούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί για διάφορους λόγους με υπερβάλλοντα ζήλο τις οριστικές ή μεταγενέστερες δημόσιες εγγραφές του κτηματολογίου και ασκώντας αγωγές εμπλέκει σε δικαστικές περιπέτειες τόσο τις υπηρεσίες και τα δικαστήρια όσο και ιδιαίτερα τους ιδιώτες που απέκτησαν τα εν λόγω ακίνητα καλή τη πίστει με βάση τα δεδομένα των κτηματολογικών εγγραφών.
Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα συγκροτηθεί επιτροπή όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων.
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατική», είχε ενταχθεί ως την 30η Μαρτίου 2022, οπότε και είχε πραγματοποιηθεί μια τελική διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών με τα εμπλεκόμενα μέρη ειδική ρύθμιση στο άρθρο 19 του προσχεδίου του σχεδίου νόμου για την τακτοποίηση και ακινήτων που αγοράστηκαν από καλόπιστους τρίτους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες που φέρονται να τα έχουν υφαρπάξει από την ιδιοκτησία του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων – πλαστών αποφάσεων εκποίησης τους από το δημόσιο σε εφαρμογή του νόμου 719/77.
Στην συγκεκριμένη ρύθμιση, που παραμένει ακόμη άγνωστο αν έχει ενταχθεί στο τελικό κείμενο που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής σύντομα αναφέρονται τα εξής:
«Ρύθμιση διαφορών για ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου
Ο αποκτήσας, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από επαχθή αιτία ακίνητο που κείται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου σύμφωνα με το Κυβερνητικό Διάταγμα 132/1-9-1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, και στηρίζει το δικαίωμά του σε κτηματολογικές εγγραφές οριστικές ή μεταγενέστερες η εγκυρότητα των οποίων στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από το Δημόσιο μέσω άσκησης αγωγής δικαιούται να υποβάλει στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία αίτηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς με τίμημα που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Η αίτηση συνοδεύεται από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του Κτηματολογικού γραφείου από τα οποία αποδεικνύεται η ιδιότητα του αποκτήσαντος από επαχθή αιτία το ακίνητο. Μετά την παραλαβή της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οικεία Κτηματική Υπηρεσία προσδιορίζει το τίμημα και καλεί τον αιτούντα να καταβάλει αυτό εφάπαξ εντός τριμήνου στην κατά τόπο αρμόδια ΔOΥ.
Μετά την εξόφληση του τιμήματος η ΔOΥ εκδίδει σχετική βεβαίωση η οποία κοινοποιείται στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου το Δημόσιο να προβεί σε νομότυπη παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής. Με επιμέλεια του αιτούντος, καταχωρείται στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου κτηματολογικού γραφείου η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης του Δημοσίου».
Είχε προηγηθεί άλλη ρύθμιση, που ανετράπη στην πορεία σε προσχέδιο του ίδιου σχεδίου νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 που προέβλεπε τότε τα εξής:
«Ειδικές ρυθμίσεις για καλόπιστους αγοραστές που στηρίζουν την κτήση εμπραγμάτου δικαιώματος σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών.
1. Ο αποκτήσας από επαχθή αιτία ακίνητο, που στηρίζει το δικαίωμά του σε δεδομένα κτηματολογικών εγγραφών, οριστικών ή μεταγενέστερων των οριστικών), των οποίων η εγκυρότητα στη συνέχεια – μετά την κτήση του δικαιώματος – αμφισβητήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω άσκησης αγωγής η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει, δικαιούται να υποβάλει στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας αίτηση για την επίλυση της διαφοράς του διεκδικούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο ακινήτου, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την δημοσίευση του νόμου.
Την αίτηση αυτή συνοδευόμενη από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του Κτηματολογικού Γραφείου από τα οποία αποδεικνύεται η κτηματολογική εγγραφή oνόματι του αιτούντος καθώς και ο μεταγενέστερος της εγγραφής αυτής χρόνος άσκησης αγωγής του Δημοσίου, δικαιούται να υποβάλει ο τελευταίος τιτλούχος του ακινήτου.
2. Το οριζόμενο τίμημα για την οριστική επίλυση της διαφοράς ορίζεται στο πενήντα επί τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του γηπέδου του ακινήτου προσδιοριζόμενης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
3. Για την εξόφληση του τιμήματος της επίλυσης της διαφοράς εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 3,4,5 και 6 του άρθρου 8 του παρόντος.
4. Μετά την εξόφληση του ανακύπτοντος τιμήματος η προς τούτο σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ υποβάλλεται εγγράφως στην αρμόδια κατά τόπο Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας, η οποία αποστέλλει αντίγραφο αυτής μαζί με την απόφαση παραίτησης του Δημοσίου από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής στο Κτηματολογικό Γραφείο προς καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία αυτού».
Θυμίζουμε ότι εκκρεμούν δεκάδες αγωγές εις βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που τα αγόρασαν από τρίτους οι οποίοι φέρονται να τα απέκτησαν με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησης τους από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο στρέφεται ειδικότερα κατά ιδιωτών και τραπεζών με τις οποίες ζητείται η αποκατάσταση της ιδιοκτησίας του στα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για τα διεκδικούμενα από το δημόσιο ακίνητα από ιδιώτες εγγεγραμμένους στα κτηματικά βιβλία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου