Δρόμους …αντίθετους ακολουθούν με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας σε σύγκριση με τις εισπράξεις, όπως προκύπτει από το ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος για το εντεκάμηνο του 2016.

Μόνο για το μήνα Νοέμβριο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό, κατά 11,7%, αλλά οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 13,8%, φθάνοντας τα 219 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, για τα οποία περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 6,6%.

Ειδικότερα, ως προς τα έσοδα εντεκαμήνου του 2016 κινήθηκαν στα 13,03 δισ. ευρώ από 13,94 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και 13,2 εκατ. ευρώ το 2014. Σημειωτέον ότι ο Νοέμβριος του 2016 ήταν καλύτερος σε επιδόσεις σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014, οπότε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 207 εκατ. ευρώ, όχι όμως και τον αντίστοιχο μήνα του 2015, όταν το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 254 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της συνεχιζόμενης πτώσης των τουριστικών εσόδων προκαλεί ”πονοκέφαλο” στο υπουργείο Τουρισμού κι έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα στον κλάδο, του οποίου συνεχές αίτημα το τελευταίο διάστημα είναι η μείωση της φορολόγησης, προκειμένου το ελληνικό τουριστικό προϊόν να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές της Μεσογείου.

Ως προς τις αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, τα τελικά νούμερα του 2016 συνάδουν με τις αρχικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την περυσινή χρονιά και κάνουν λόγο για 27,5 εκατ. επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων και των 2,5 εκατ. αφίξεων από την κρουαζιέρα.

newmoney.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ