Ειδήσεις

Αντιστέκονται στην κρίση τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Βίους αντίθετους φαίνεται πως διάγουν η δημοσιονομική ύφεση που ταλανίζει εδώ και μια επταετία τη χώρα μας και το ανερχομενο προς τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, καθώς τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι εμφανίζονται να έχουν… αντίδοτο στην κρίση!

Μπορεί όλοι σχεδόν οι οικονομικοί τομείς στη χώρα μας να… αγκομαχούν ώστε να διατηρηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα και να μη χάσουν τα κεκτημένα τους, ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την πολιτιστική μας κληρονομιά και κατ’ επέκταση τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν το 2016 με τον πήχη σε πολύ μεγάλα ύψη.

Όπως αποδεικνύεται, τα έσοδα από τα εισιτήρια που «κόβουν» οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Ελλάδας για τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, εμφανίζονται ιδιαιτέρως αυξημένα. Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης είναι πως, μολονότι στα περισσότερα εξ αυτών, υπήρξε αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων, η επισκεψιμότητά τους μειώθηκε ελάχιστα ( 8,5% ).

Σύμφωνα με την δημοσια ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τα κέρδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας συνολικά, εμφανίζουν τη διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση τησ ταξησ του 55%. Πιο συγκεκριμένα, τα φετινά έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 56,23 εκατ. ευρώ για το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ τα περσινά έσοδα για το αντίστοιχο διάστημα έφτασαν τα 36,28 εκατ. ευρώ.

Αύγουστος, ο κορυφαίος

Ο πλέον «παραγωγικός» μήνας, ήταν και φέτος – ως είθισται λόγω των αθρόων τουριστικών αφίξεων – ο Αύγουστος. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από τις «εισόδους» στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ανήλθαν σε 13.803.308 ευρώ έναντι των 8.205.751 ευρώ του αντίστοιχου μήνα για το 2015, εμφανώς ανεβασμένα δηλαδή κατά 68,2%!

«Στα ύψη» τα έσοδα στην πρωτεύουσα 

Όσον αφορά δε στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Ολυμπιείο, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλη, Μονή Καισαριανής) η αύξηση των εσόδων άγγιξε ακόμα και το 86% εξαιτίας όμως και της αύξησης κατά 8% του αριθμού των εισιτηρίων με αξία.

Ικανοποίηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

«Μπορούμε να πούμε πως ήταν μια αρκετά ικανοποιητική χρονιά ως προς το σκέλος των εσόδων. Αν και η επισκεψιμότητα των χώρων κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, είναι αισιόδοξο ότι παρά την αύξηση των τιμών, ο αριθμός των επισκεπτών δεν μειώθηκε» δήλωσε στο «Reporter» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, δρ. Ελένη Μπάνου.

Σύμφωνα με την κα Μπάνου, η διατήρηση του αριθμού των επισκεπτών και ταυτόχρονα η εκτίναξη των εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος για εφέτος, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπήρξε αύξηση στις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων που υπάγονται στην Εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Νέοι χώροι στη διάθεση των επισκεπτών

Παράλληλα, όπως σημείωσε η ίδια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να καθίστανται και νέοι χώροι επισκέψιμοι για το κοινό, γεγονός που εκτοξεύει έτι περαιτέρω τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου, ή Πύργος των Ανέμων ή «Αέρηδες» όπως είναι περισσότερο γνωστό, το οποίο έγινε μόλις φέτος επισκέψιμο για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία. Μετά από εξειδικευμένες εργασίες από το προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, κυρίως στο εσωτερικό του μνημείου, ο χώρος είναι και πάλι επισκέψιμος από τον Αύγουστο για το ευρύ κοινό.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, αναμένεται στις αρχές του νέου έτους, να καταστεί επισκέψιμο ένα ακόμα συντηρημένο μνημείο στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Φετιχιέ Τζαμί, το οποίο και αποκαταστάθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Να σημειωθεί πως δεν θα είναι απλά επισκέψιμο ως μνημείο, αλλά και ως χώρος όπου θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται με την Αθήνα και τα μνημεία της.

Σταθερά πρώτο το Μουσείο της Ακρόπολης

«Ναυαρχίδα» των ελληνικών μουσείων είναι όπως και κάθε χρονιά το Μουσείο της Ακρόπολης με σχεδόν 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως, αριθμός που το καθιστά πρώτο μακράν του… δεύτερου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις του Μουσείου της Ακρόπολης, φέτος ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι περσινές ανήλθαν σε 3.723.307 ευρώ. Με σχεδόν 4.000 επισκέπτες ημερησίως, το Μουσείο κατά τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του, έχει αναπτύξει μια δυναμική μεγάλου βεληνεκούς και τυγχάνει διεθνούς φήμης και αναγνωρισιμότητας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η πρόσφατη τιμητική του διάκριση από το TripΑdvisor, του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού δικτύου στον κόσμο για τον τουρισμό, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά του.

«Έχουμε σταθερά έναν πολύ υψηλό αριθμό επισκεπτών, θα έλεγα ασυνήθιστα μεγάλο και σαφώς μεγαλύτερο από όλων των άλλων μουσείων της χώρας, καθώς είμαστε ένα καινούριο μουσείο με διαφορετικό τρόπο διαχείρισης του επισκέπτη και προσπαθούμε διαρκώς να έχουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον μέσα στο μουσείο. Στόχος μας, είναι να υπάρχει ένας ‘’διάλογος’’ ανάμεσα στους επισκέπτες και το μουσείο κι αυτό ασφαλώς είναι κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τον επισκέπτη», τόνισε στο «R» ο πρόεδρος του οργανισμού του μουσείου και επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Παντερμαλής. «Ήμασταν προετοιμασμένοι για τη μεγάλη επισκεψιμότητα και της φετινής χρονιάς» τόνισε, «καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι από τη στιγμή που αυξάνεται η τουριστική κίνηση στη χώρα, με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνεται και η κίνηση των επισκεπτών στο μουσείο».

Χάρης Αποστολόπουλος

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου