Ειδήσεις

Παραπέμπονται σε δίκη 6 άτομα για «σκαστή» απάτη με ακίνητα!

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 15.000 ευρώ και 73.000 ευρώ και πλέον άνω των 30.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα, παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου τρεις κάτοικοι της Ρόδου και τρεις κάτοικοι των Αθηνών που ενεπλάκησαν σε μια απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση απάτη με ακίνητα στη Νότια Ρόδο, που απεκάλυψε η “δημοκρατική”.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συγκεκριμένα οι Μ. Μ. του Ι. κάτοικος Ρόδου, Δ. Π. του Χ., κάτοικος Αθηνών, Ε. Ψ. του Χ., κάτοικος Ρόδου, Θ. Π. του Δ., κάτοικος Ρόδου, Α. Μ. του Γ., κάτοικος Αθηνών και Π. Μ. του Β., κάτοικος Αθηνών.
Εκ των ανωτέρω οι Μ. Μ., Δ. Π., Θ. Π., Α. Μ. και Π.Μ. καταζητούνται με εντάλματα σύλληψης.
Τρεις εξ αυτών διώκονται ποινικά μαζί με 14 άλλα άτομα, για άλλη υπόθεση εξαπάτησης της Εμπορικής Τράπεζας Ρόδου με την υποβολή ψευδών στοιχείων για την εξασφάλιση δανείων ύψους 2.257.022 ευρώ.
Δύο εξ’ αυτών είναι κατηγορούμενοι, με άλλη δικογραφία, για απάτη, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ σε σκάνδαλο υφαρπαγής ακινήτου με τη χρήση πλαστού πληρεξουσίου, που είχε συνταχθεί στις ΗΠΑ.
Μια κάτοικος της Αδελαϊδας Νοτίου Αυστραλίας, που κατάγεται από τη Ρόδο, υπέβαλε μήνυση κατά των τριών κατηγορούμενων όταν διαπίστωσε ότι υφάρπαξαν με απίθανα τεχνάσματα ακίνητο ιδιοκτησίας της, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και συγκεκριμένα έναν αγρό εμβαδού 8.560 τ.μ. στη θέση «Κεπούλα», στη Λαχανιά.
Επειδή δεν μπορούσε να έχει άμεση και διαρκή επαφή με το εν λόγω ακίνητο ευρισκόμενη στην Αυστραλία είχε αναθέσει την επίβλεψη, διαχείριση και καλλιέργειά του σε έναν εξάδερφό της. Μάλιστα επειδή του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη, του είχε αναθέσει μεταξύ άλλων και την εντολή να προβεί σε πώλησή του εάν και εφόσον βρισκόταν αγοραστής και με τίμημα το οποίο θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της.
Περί το μήνα Νοέμβριο του 2006 ο εξάδερφός της, επικοινώνησε μαζί της στην Αυστραλία και την πληροφόρησε ότι τον πλησίασε ο Μ. Μ. του Ι., καταγόμενος και αυτός από το Γεννάδι, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει, εάν το εν λόγω ακίνητο διατίθετο προς πώληση.

Το εν λόγω άτομο, είχε επιστρέψει πρόσφατα από τις ΗΠΑ όπου διέμενε για πολλά χρόνια, ασχολούμενος με μεσιτικές εργασίες και “real estate”, στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.
Μάλιστα, όπως του είπε, είχε έτοιμους πελάτες – αγοραστές τους δύο άλλους εγκαλούμενους και ήδη κατηγορούμενους στις υποθέσεις που προαναφέρθηκαν, οι οποίοι ήθελαν να το αγοράσουν και διέθεταν προς τούτο τα οικονομικά μέσα προσφέροντας 90.000 € και ήταν φερέγγυοι, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και προέγκριση δανείου από την Εμπορική Τράπεζα.

Η ομογενής δέχτηκε και ο φερόμενος ως κτηματομεσίτης, θέλοντας να κάμψει τις επιφυλάξεις της, σχετικά με την καταβολή του τιμήματος, ζήτησε από τον εξάδελφό της να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο χορηγήσεων δανείων της τράπεζας και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη προέγκρισης του δανείου, στο όνομα των μελλοντικών αγοραστών.
Ο εξάδελφος της ομογενούς πράγματι επικοινώνησε με τον υπεύθυνο χορηγήσεων της τράπεζας που τον διαβεβαίωσε ότι πράγματι στο όνομα των αγοραστών υπάρχει ήδη προέγκριση χορήγησης δανείου και ότι με την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς του ακινήτου η Τράπεζα θα εκταμίευε άμεσα το ποσό των 90.000 € για την εξόφλησή του.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2006 υπεγράφη στη Ρόδο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου. Στο συμβόλαιο ανεγράφη ότι το (εικονικό) ποσό των 7.532,80 € θα της καταβαλλόταν εκ προϊόντος δανείου που θα εχορηγείτο στους αγοραστές από την τράπεζα το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2007.
Τρεις μόλις μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου και προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα του δανείου, που είχε ήδη εγκριθεί στους αγοραστές, ο φερόμενος ως κτηματομεσίτης ειδοποίησε τον εξάδελφό της ότι η Τράπεζα έχει έτοιμα τα χρήματα του δανείου και προκειμένου να εκταμιεύσει το ποσό των 90.000 € θα έπρεπε προηγουμένως να υπογράψει πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιμήματος, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η αποπληρωμή και εξόφληση του τιμήματος των 90.000 €.
Πράγματι, ο εξάδερφός της, πειθόμενος για το «κανονικό» της ενέργειας αυτής εμφανίστηκε σε συμβολαιογράφο και υπέγραψε πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιμήματος του ως άνω μεταβιβαστικού συμβολαίου, δηλώνοντας (εικονικά) ότι δήθεν το ποσό των 7.532,80 € καταβλήθηκε από τους αγοραστές και εισπράχτηκε απ’ αυτόν για λογαριασμό της.

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός περνούσε, ο εμφανιζόμενος ως μεσίτης προφασιζόμενος δήθεν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες με την τράπεζα ανέβαλλε συνεχώς την καταβολή των 90.000 €. Αρχές του 2008 μετά τις έντονες και επίμονες οχλήσεις «αποκάλυψε» ότι δήθεν η τράπεζα «κόλλησε» το δάνειο επειδή διαπίστωσε κάποια τυπικά προβλήματα και ότι εν πάση περιπτώσει θα το διευθετούσε ο ίδιος άμεσα.
Περί τα τέλη Ιουλίου 2008, αφού πλέον η ομογενής έπαψε να πιστεύει στις διαβεβαιώσεις του «μεσίτη», ο οποίος εξαφανίστηκε από τη Ρόδο και άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ανέθεσε σε δικηγόρο της Ρόδου να προβεί σε έρευνα της υπόθεσης.
Από έλεγχο που διενήργησε ο δικηγόρος της κ. Μιχαήλ Ι. Καντιδενός, στο Κτηματολόγιο Ρόδου, διαπίστωσε ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας είχε μεταγραφεί κανονικά στο όνομα των αγοραστών στις 15-12-2006, ότι εν συνεχεία ενεγράφη προσημείωση υποθήκης υπέρ της τράπεζας για την εξασφάλιση απαίτησής της ποσού 300.000 € και στις 16-1-2007 δυνάμει διάταξης του Κτηματολογικού δικαστή είχε μεταγραφεί και η πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιμήματος της ως άνω αγοραπωλησίας.
Η ίδια ως άνω μηνυτής μαζί με μια άλλη ομογενή υπέβαλε και δεύτερη μήνυση κατά του “κτηματομεσίτη” και ακόμη 3 ατόμων κατοίκων Γλυφάδας Αττικής.

Με όμοια συγκεκριμένα μεθοδολογία ο μεσίτης κατόρθωσε να υφαρπάξει από την περιουσία των δύο ομογενών και ένα ακίνητο εμβαδού 7.720 τ.μ. κείμενου στη θέση «Σαλαμίνα» στη Λαχανιά.
Εμφάνισε τους 3 κατοίκους της Αττικής ως ενδιαφερόμενους να αγοράσουν το ακίνητο αυτό, που κατείχαν οι ομογενείς εξ’ αδιαιρέτου έναντι ποσού 200.000 € με δανειοδότηση από την Εμπορική Τράπεζα.
Στις 30 Ιανουαρίου 2007 υπεγράφη στη Ρόδο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας στο οποίο ανεγράφη η αντικειμενική αξία του ακινήτου δηλ. 38.158,19 €.
Το τίμημα της αγοράς του ακινήτου ουδέποτε καταβλήθηκε και οι δύο ομογενείς διαπίστωσαν ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας είχε μεταγραφεί κανονικά στο όνομα των αγοραστών και εν συνεχεία το ακίνητό τους πωλήθηκε σε τρίτο αντί του αναγραφόμενου (εικονικά) στο ως άνω συμβόλαιο ποσού των 36.932,48 €!!

Το ίδιο ακίνητο εμφανίστηκε να μεταβιβάζεται στην πορεία από τη φερόμενη ως κυρία (αγοράστρια) αυτού εξ ημισείας σε δύο κατοίκους της Ρόδου αντί του ποσού των 33.058,58 € και εν συνεχεία το ½ εκ του μεριδίου μιας εξ αυτών ήτοι το ¼ εξ αδιαιρέτου του ακινήτου φέρεται να μεταβιβάζεται με δωρεά στην αδερφή της δωρήτριας.
Εν τέλει στον εν λόγω ακίνητο ενεγράφη και προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για ποσό 276.000 € επί των μεριδίων των φερομένων ως συνιδιοκτητών του ακινήτου των δύο ομογενών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • nadir junkers    02.08.2017 17:20

    Προσοχη σε μεσητες που “παιζουν” τους αγοραστες δεν εννοοω υποδυονται αν & αυτο συμβαινει επισεις…..αλλα κατα κυριο λογο εκμεταλλευονται τον πωλητη για το κερδος του αγοραστη ειμαι θυμα καταστασης κ α μα συνεχτει το παιχνιδι θα αξιολογηθουν αναλογα κ θα αναρτηθουν τα ονοματα οπως κ τα κολπα τους

Σχολιασμός άρθρου