Αθλητικά

Τάσος Σιδηρόπουλος: «Η ΕΠΟ καλό θα ήταν να έπαιρνε παράδειγμα από την Ομοσπονδία της Τουρκίας η οποία τα έκλεισε όλα όταν δέχθηκε επίθεση ένας διαιτητής»

Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο διεθνής διαιτητής του συνδέσμου της Δωδεκανήσου Τάσος Σιδηρόπουλος και μίλησε για όλα τα καυτά θέματα της διαιτησίας.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα όσον ανέφερε:
-Για τη συνάντηση των διαιτητών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου:
«Από μόνη της η συνάντηση ήταν ένα σημαντικό γεγονός και αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των διαιτητών κατά τη διάρκεια της αποχής. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις με τη Super League 1 και τον κ. Βρούτση. Στη συνάντηση βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔ και υπεύθυνος εκπαίδευσης διαιτησίας ο κ. Μάνταλος, η κ. Λαμπαδαρίου και ο κ. Καρατζίκας και από τους διαιτητές ήμουν εγώ, ο κ. Παπαπέτρου και ο κ. Παπαδόπουλος, οι τρεις κατά σειρά αρχαιότεροι διαιτητές στη Super League 1. Η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου μας υποδέχθηκε με θέρμη, ο ίδιος ο υπουργός άκουσε με σοβαρότητα τα προβλήματα και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα, ήδη με τις πρωτοβουλίες που έχει αρχίσει να παίρνει η κυβέρνηση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θα δούμε δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαιτητές εντός αγωνιστικών χώρων αλλά και όσον αφορά την ασφάλειά τους».
-Αν έχουν την αίσθηση οι διαιτητές ότι υπάρχουν κάμερες στα γήπεδα:
«Ότι υπάρχουν κάμερες υπάρχουν, και στα αποδυτήρια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να λειτουργούν. Με τον καινούριο νόμο διασφαλίζεται ότι οι κάμερες θα λειτουργούν και στα αποδυτήρια, και στις φυσούνες και νομίζω είναι προς όφελος όλων να πάψει όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει στις φυσούνες ότι δεν μας βλέπει κανένας και ότι μπορούμε να κάνουμε και να λέμε ό,τι θέλουμε. Γιατί και η λεκτική επίθεση δεν παύει να είναι επίθεση».
-Για το ότι οι διαιτητές δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση:
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πρέπει να συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Προφανώς αναφέρεστε στην Ένωση Διαιτησίας. Είναι ένα θέμα που καίει, που αναφέρεται στην Ολιστική Μελέτη, και νομίζω, επιτέλους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να δοθεί μια λύση έτσι ώστε οι εν ενεργεία διαιτητές να αναλάβουν τα ηνία της διαιτησίας. Η άποψή μου είναι ότι σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, οι εν ενεργεία είναι αυτοί που εκπροσωπούν τον εαυτό τους. Δε λέω ότι οι παρατηρητές κάθε κατηγορίας ή άνθρωποι που είναι στην ΟΔΠΕ να μην είναι μέσα. Όλη η διαιτησία να είναι μέσα αλλά κάθε κατηγορία έχει τα δικά της προβλήματα. Οι διαιτητές της Super League 1, οι οποίοι είναι οι αρχαιότεροι αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να εκπροσωπούν τον εαυτό τους όπως αντίστοιχα και οι διαιτητές της Β’ και της Γ’ Εθνικής. Κάθε κατηγορία να εκπροσωπείται από τους διαιτητές της, μεταφέροντας τα προβλήματα της. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και αν αυτή τη στιγμή υπήρχε μία Ένωση Διαιτησίας με αυτή τη μορφή, θα ήταν πολύ πιο εύκολη και η αποχή, γιατί τυπικά δεν έχουμε δικαίωμα στην αποχή υπογράφοντας στην αρχή ένα έγγραφο, αλλά θα ήταν και πολύ πιο εύκολη και η εκπροσώπηση της ελληνικής διαιτησίας σε όλα τα όργανα και τις συναντήσεις».
-Σχετικά για το πρόβλημα με τις επιθέσεις στους διαιτητές και τις ποινές που θα μπορούσαν να επιβληθούν, ο κ. Σιδηρόπουλος είπε:
«Η ΕΠΟ καλό θα ήταν να έπαιρνε παράδειγμα από την Ομοσπονδία της Τουρκίας η οποία τα έκλεισε όλα όταν δέχθηκε επίθεση ένας διαιτητής. Όταν διαιτητές απειλούνται, χτυπιούνται, όταν μπαίνουν βόμβες στα σπίτια τους, από τύχη δεν τραυματίστηκε ο κ. Γκάμαρης ή το παιδί του, έβγαλε κάποια ανακοίνωση η ΕΠΟ; Δεν τη θυμάμαι. Στην Τουρκία με μία γροθιά έκλεισε όλο το πρωτάθλημα. Είναι πιο σοβαρό αυτό το περιστατικό από το να χτυπηθεί ένας διαιτητής από μία βόμβα στο σπίτι ή το μαγαζί του; Τι έχει κάνει η ΕΠΟ για τις απειλές στον κ. Παπαπέτρου; Αν δεν κάνει κάτι η ΕΠΟ, πρέπει να κάνουμε εμείς, να δράσουμε. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη, η αποχή είναι το μεγαλύτερο ‘’όπλο’’.Να συνεχίσουμε να παίζουμε, λοιπόν, με το ίδιο στάτους, να πηγαίνουμε στα γήπεδα φοβούμενοι για τη ζωή μας, φοβούμενοι για όταν θα φύγουμε αν θα πάμε στο γήπεδο, φοβούμενοι για το μπούλινγκ που μας ασκείται διαρκώς, τι να κάνουμε. Και ίσα-ίσα λίγο σταματήσαμε. Και σταματήσαμε την αποχή γιατί πήραμε διαβεβαιώσεις από την ΕΠΟ, πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν συναντήσεις και ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα και σε ένα γενικευμένο αρνητικό κλίμα για το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δράσεις από την κυβέρνηση οι οποίες θα κατευνάσουν τα πράγματα και οι οποίες μέσα από το σύνολο θα κερδίσουν και οι διαιτητές. Οι διαιτητές για να αποδώσουν δικαιοσύνη και να πάνε στο γήπεδο, χρειάζονται καθαρό μυαλό. Όταν τους ασκείται μόνιμα ένα μπούλινγκ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι, δυστυχώς όταν δεν έχεις καθαρό μυαλό, σε όλες τις δουλειές δεν μπορείς να αποδώσεις. Η ΕΠΟ δεν ήταν αυτή που μείωσε τις ποινές φέτος; Επειδή είμαι θετικός άνθρωπος, θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα είναι κομβική η συνάντηση που θα γίνει με το νέο προεδρείο της Super League 1. Γιατί όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εκεί. Αν οι ομάδες αποφασίσουν ότι θέλουν να ηρεμήσουν, ότι πρέπει επιτέλους να παιχτεί ποδόσφαιρο χωρίς να υπάρχει πίεση στους διαιτητές, τότε νομίζω ότι όλα θα πάνε καλύτερα».
-Για την έλευση των ξένων διαιτητών καθώς οι Έλληνες έδωσαν δικαιώματα:
«Οι ξένοι διαιτητές ήρθαν γιατί συνέβησαν κάποια γεγονότα για μια απόφαση που ακόμα και σήμερα κανείς δεν έχει βγάλει άκρη τι ήτανε, αλλά ήρθαν σε μια άλλη εποχή. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, δεν μπορεί να συνεχίσει το πρωτάθλημα να διεξάγεται με ξένους διαιτητές, δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και καλό είναι να σταματήσει και στην Ελλάδα σιγά-σιγά. Αυτή τη στιγμή, η εκπαίδευση βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο, τα σεμινάρια γίνονται πολύ πιο συχνά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μάνταλος πραγματικά κάνει εκπληκτική δουλειά και νομίζω όλοι οι διαιτητές θα συμφωνήσουν μαζί μου. Μένει να φανούν τα αποτελέσματα. Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα χωρίς καλούς διαιτητές, δεν υπάρχει. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην UEFA. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, η UEFA έχει βγάλει μια καμπάνια που λέγεται ‘’Be A Referee’’ γιατί δεν υπάρχουν διαιτητές στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε αυτήν μεγάλοι διαιτητές φτιάχνουν διάφορα σποτάκια που συμμετέχουν προπονητές και ποδοσφαιριστές με σκοπό να προσελκύσουν διαιτητές. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα η διαιτησία να αιμορραγεί, να χάνονται διαιτητές».
-Για τους παράγοντες:
«Οι παράγοντες καλά κάνουν και βάζουν τα λεφτά τους. Δεν τους το ζητήσαμε εμείς. Το ότι βάζουν τα λεφτά τους, δε σημαίνει ότι οι διαιτητές, οι ποδοσφαιριστές και όλοι όσοι εργάζονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι υποχείρια αυτών των ανθρώπων. Πραγματικά, με λυπεί βαθύτατα και με προβληματίζει ακόμα περισσότερο ότι ένας άνθρωπος επειδή βάζει τα λεφτά του σε έναν χώρο, είτε είναι ποδόσφαιρο, είτε εταιρεία, είτε το μαγαζάκι της γειτονιάς, θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να είμαστε υποχείρια αυτών των ανθρώπων επειδή απλά βάζουν κάποια χρήματα. Με αυτή τη λογική, και ο πρόεδρος στην Τουρκία που γρονθοκόπησε το διαιτητή καλά έκανε γιατί βάζει τα λεφτά του. Εμείς σεβόμαστε πραγματικά τους ανθρώπους οι οποίοι μας πληρώνουν όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι σωστό, στο οποίο ένας άνθρωπος απειλείται, όπου οι διαιτητές δέχονται συνεχόμενες επιθέσεις. Έχουμε 38 επιθέσεις κατά διαιτητών η παραγόντων διαιτησίας, όλες ανεξιχνίαστες. Επειδή κάποιος βάζει τα λεφτά του, άρα να βάλουμε κάτω τις ημερομηνίες για το πρωτάθλημα και το κύπελλο πάνω από την ανθρώπινη ζωή, πάνω από τον σεβασμό, και πάνω από αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται και δεν αναφέρομαι μόνο στους διαιτητές. Αναφέρομαι και στον ποδοσφαιριστή γιατί κι εγώ είμαι μαζί του. Άρα αν ένας ποδοσφαιριστής χάσει ένα πέναλτι, να τον απολύσει επειδή βάζει τα λεφτά του. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα και πραγματικά με λυπεί βαθύτατα αυτό ότι επειδή κάποιος βάζει τα λεφτά του, εμείς δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα».
-Για το ότι πρέπει οι διαιτητές να συμφωνήσουν με την ΕΠΟ:
«Μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που ταιριάζει, να πάρουμε παράδειγμα τα καλύτερα πρωταθλήματα, να δούμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες και δούμε τελικά ποιο είναι το μοντέλο που μας ταιριάζει και στην ΕΠΟ. Όλα αυτά απαιτούν χρήματα. Σε μια Ομοσπονδία η οποία δεν είναι εύρωστη, όλα αυτά θα αποτελέσουν τροχοπέδη και θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Το να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου και να λέμε ότι η επαγγελματική διαιτησία θα βαδίσει σε αυτά τα δεδομένα και μετά να υπάρχει μια οικονομική αιμορραγία για την ΕΠΟ. Γιατί η επαγγελματική διαιτησία, δυστυχώς έχει καταντήσει αστείο, μια ΕΠΟ που έχει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, σάλας, άμμου, χίλια δυο πράγματα να ασχοληθεί, και ο καθημερινός της καημός είναι η διαιτησία ενώ το ποδόσφαιρο το παίζουν οι ποδοσφαιριστές, όχι οι διαιτητές και η προσοχή έχει μεταφερθεί από τους ποδοσφαιριστές στους διαιτητές».
-Για το VAR:
«Το VAR ήρθε για να κάνει το ποδόσφαιρο δικαιότερο. Για να το κάνει στο 100% είναι αδύνατον καθώς υπάρχουν πολλές φορές αποφάσεις υποκειμενικές που αφορούν την κρίση του διαιτητή. Έχω συζητήσει πολλές φορές με φιλάθλους που μου λένε “έλα μωρέ ήταν 2 εκατοστά οφσάιντ”. Δυστυχώς, το 2 σήμερα, αύριο μπορεί να είναι 4, γιατί όχι 4 και όχι 6, το 6 να γίνει 8 και πάει λέγοντας. Οπότε κρατάνε μια γραμμή. Στην Ευρώπη βελτιώνεται συνεχώς με το ημιαυτόματο οφσάιντ. Αν τα βάλουμε σε μια ζυγαριά πρέπει να δούμε τι κέρδισε και τι έχασε το ποδόσφαιρο από το VAR. Έκανε το ποδόσφαιρο δικαιότερο, πιο εύκολη τη ζωή των διαιτητών, πολλές φορές λίγο πιο δύσκολη αλλά οι αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με κρίση και είναι διφορούμενες έχουν μειωθεί αρκετά. Προφανώς και έχει χαθεί η ομορφιά, γι αυτό και στην Αγγλία δεν το θέλουν καθόλου το VAR».
-Αν θα είναι στο επόμενο Euro:
«Δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ θα ήθελα να πάω. Δυστυχώς όλη αυτή η ανακατωσούρα και η αναμπουμπούλα που δημιουργείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο φέρνει σε δύσκολη θέση και τους διαιτητές στην Ευρώπη όπως φέρνει και τους ποδοσφαιριστές. Οι Ομοσπονδίες και οι συνομοσπονδίες κοιτούν όλο και λιγότερο προς τα εδώ. Εγώ συνεχίζω μαζί με την ομάδα μου και την επιτροπή και την ΕΠΟ, θέλω να πιστεύω να κάνουμε μια προσπάθεια».
-Πώς θα συνεχίσει μετά τα 45 του χρόνια, ως διαιτητής ή ως διαιτητικός παράγοντας:
«Θα συνεχίσω ως διαιτητής. Υπάρχει ακόμα ο κανονισμός που προβλέπει ότι οι ελίτ διαιτητές μπορούν να συνεχίζουν με απόφαση της ΚΕΔ. Εγώ δε θέλω να σταματήσω ακόμα, νιώθω νεότατος, είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση οπότε θέλω να συνεχίσω και μπορώ να το κάνω. Είμαι σε ένα καλό επίπεδο, είμαι στην ανώτατη βαθμίδα στην UEFA, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσω. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει όριο ηλικίας, βλέπετε στην Αγγλία διαιτητές 50 ετών να παίζουν στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο και έχουν 5 ντέρμπι την εβδομάδα».

Πηγή: soccerplus.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου