Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρώτη φορά οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει

«Κλείνει η χρονιά καλά, σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην αγορά. Έχουμε εκπληρώσει τους στόχους που θέσαμε, κάνουμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα» είπε ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με τον Θ. Φέσσα, σε συνέδριο του ΣΕΒ, όπου εξήγγειλε τη δημιουργία Συμβουλίου Βιομηχανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «1,2 δισ. μειώσεις φόρων, πολλές αφορούν τις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, και μείωση του φόρου στα μερίσματα», οπότε, όπως είπε, η χρονιά κλείνει καλά και σε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στην αγορά. «Νομίζω για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει» υποστήριξε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η επόμενη μεγάλη έμφαση της κυβέρνησης θα δοθεί στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, καθώς, όπως επισήμανε, «το τελευταίο είναι να χάνουμε ανθρώπους από ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό, όχι γιατί δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα, αλλά γιατί το διαθέσιμο εισόδημα μετά φόρων και εισφορών απλά κάνει την απασχόληση στην Ελλάδα μη ελκυστική».

«Θεμέλιο για οποιαδήποτε ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προστασία του περιβάλλοντος, δύο πυλώνες που πρέπει να είναι στο κέντρο αν θέλουμε να κοιτάξουμε τέσσερα χρόνια, δέκα χρόνια μπροστά» είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο πρωθυπουργός, που εξήγγειλε τη δημιουργία Συμβουλίου Βιομηχανίας, το οποίο, όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ειδικά προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. «Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο συζήτησης πολιτείας-κοινωνικών εταίρων για τα ζητήματα της βιομηχανίας, το οποίο θα εξειδικεύσει τη στρατηγική μας για τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα είπε πως θα δοθούν και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για ζητήματα που αφορούν υπεραποσβέσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητα συνολικά να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μια τολμηρή προσέγγιση και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχουμε τελικά αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις» επισήμανε.

Κατά τα λοιπά, με αφορμή τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης τον αμέσως επόμενο μήνα να έρθει στη Βουλή συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο δεν θα μπορούν στο εξής οι λίγοι να ταλαιπωρούν συστηματικά τους πολλούς.

Για τα Πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωσή τους. «Μακάρι να είχαμε αλλάξει και το άρθρο 16. Δεν τα καταφέραμε, όχι με δική μας ευθύνη» είπε, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως ζήτησε και έλαβε εντολή για καθαρή τετραετία. «Θα θέσουμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στην κρίση του ελληνικού λαού στο τέλος της τετραετίας, διεκδικώντας προφανώς την επανεκλογή μας το 2023» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η χώρα έχει πλέον μια σταθερή κυβέρνηση, με πλειοψηφία στη Βουλή, που δεν στηρίζεται σε ευκαιριακές συμμαχίες κι έχει έρθει για να υλοποιήσει το σχέδιό της, κάτι που, όπως συμπλήρωσε, δε συμβαίνει με τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου