Συνεντεύξεις

Γιώργος Υψηλάντης: «Το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Εμάς οι εκλογές μας αρέσουν!»

Για την πορεία τις περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιώργος Υψηλάντης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία, στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αλλά και στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023 και όπως αναφέρει: «Εμάς οι εκλογές μας αρέσουν!».

• Κύριε Υψηλάντη, η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου μετρά αρκετές επιτυχίες αλλά και ρεκόρ, στην μέχρι σήμερα πορεία της. Είναι μια πορεία επιτυχημένη κατά την άποψή σας και σε τι οφείλονται αυτά τα επιτεύγματα;
Προφανώς και είναι μια επιτυχημένη πορεία που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται με συνεχώς αυξανόμενη ένταση έως και σήμερα. Η άποψη αυτή δεν είναι μόνο δική μου. Την ίδια άποψη έχει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ακόμα κι η πλειοψηφία εκείνων που δεν ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και του 2019, τον Γιώργο Χατζημάρκο και την παράταξή του.
Οι λόγοι μιας τόσο επιτυχημένης αυτοδιοικητικής πορείας είναι πολλοί. Η βάση τους ωστόσο έχει να κάνει με μερικές απλές ανθρώπινες αρετές.
Την αγάπη και την έγνοια πρωτίστως για τους ανθρώπους των νησιών σου κι όχι την αγάπη για την καρέκλα που σε επέλεξαν να καθίσεις.
Την ανάγκη να τους γνωρίσεις σε κάθε νησί και σε κάθε χωριό του Νοτίου Αιγαίου από την Άνδρο έως την Κάσο και το Καστελλόριζο. Ν’ αφουγκραστείς τους καημούς και τις δυσκολίες τους, να μοιραστείς τις σκέψεις και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή για κείνους και τα παιδιά τους, στον τόπο τους κι όχι στην ξενιτιά.
Την εντιμότητα κοιτώντας τους στα μάτια, να τους πεις αυτό δεν γίνεται ή δεν είναι σωστό, το άλλο όμως και δίκαιο και σωστό είναι και πάμε να το κάνουμε. Όλοι μαζί. Οι Δήμοι των νησιών μας, οι κοινωνικοί εταίροι, ο κόσμος σε κάθε γωνιά του Νότιου Αιγαίου.
Την επιθυμία να δεις τον τόπο σου να προκόβει, να κατακτά κορυφές, στο σύνολό του κι όχι σημειακά σε κάποια νησιά κι αυτό να σε γεμίζει ικανοποίηση και περηφάνια και να σου δίνει τη δύναμη να το πας ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά.
Κι ύστερα έρχεται η πολιτική. Για την ακρίβεια, η πολιτική αλλιώς. Διαφορετική απ’ ό,τι την είχαμε συνηθίσει. Η πολιτική με καθαρό πρόσωπο προς την κοινωνία. Οι υποσχέσεις που δεν ξεχνιούνται την άλλη μέρα των εκλογών, αλλά γίνονται δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που υπερβαίνουν συνήθως κι αυτά που υποσχέθηκες, γιατί η ζωή γεννά καθημερινά νέες ανάγκες και νέα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Πολλές φορές, εδώ και τώρα! Όταν πορεύεσαι από την αρχή εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων, όταν σου σκάει το μεταναστευτικό το 2015 ή η πανδημία το 2019, δεν μπορείς να πεις αυτό δεν το είχα λογαριάσει, δεν ήταν στο πρόγραμμα ή στις δεσμεύσεις μου. Πρέπει απλά να το αντιμετωπίσεις. Πώς; Τον τρόπο θα τον βρεις εσύ. Το ρίσκο είναι όλο δικό σου. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα το μοιραστούν πολλοί.
Η πολιτική λοιπόν αλλιώς! Με σχέδιο, με πρόταση κι όχι με υπεκφυγή, άρνηση και μιζέρια. Η πολιτική με εξωστρέφεια κι εμμονή στη διεκδίκηση, στηριγμένη σε θέσεις και επιχειρήματα. Η πολιτική που δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω και κανέναν πίσω, αλλά αντίθετα βασίζεται στη συνεργασία και στη συστράτευση όλων, ανεξαρτήτως επιμέρους διαφωνιών, συμπαθειών ή αντιπαθειών. Γιατί αυτός είναι ο δρόμος που μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα και τη διάχυσή του σε κάθε γωνιά των νησιών μας.
Και βέβαια πολιτική δεν είναι μόνο το σχέδιο που θέλεις να υλοποιήσεις. Είναι η γνώση και ο κόπος που απαιτείται για να το κάνεις. Γνώση που μεταφράζεται σε αδιάκοπη μελέτη ακόμα και της τελευταίας λεπτομέρειας της κάθε γραφειοκρατικής διαδικασίας. Κόπος που μεταφράζεται σε εξαντλητική δουλειά, ταξίδια και ξενύχτια πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα. Δεν είμαστε μια συνηθισμένη περιφέρεια. Λόγω κυρίως της πολυνησιωτικότητας, είμαστε η πιο δύσκολη περιφέρεια της χώρας.. Είμαστε ταυτόχρονα στην πιο δύσκολη και ευαίσθητη γεωπολιτικά θέση, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά της Ευρώπης. Σε επίπεδο δουλειάς, αυτό σε κάνει να κινείσαι με έναν ιδιόμορφο τρόπο που θα μπορούσε ίσως να περιγραφεί και με τον όρο «πολιτικός νομάς».
Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν αφορούν μόνο στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά σε ολόκληρη την ομάδα της Περιφερειακής Αρχής. Ο ίδιος βεβαίως, έχοντας το κύριο βάρος της ευθύνης, οφείλει να έχει και αναμφίβολα έχει τα παραπάνω στοιχεία σε υπερθετικό βαθμό, εμπνέοντας και καθοδηγώντας με το παράδειγμα και τη στάση του, την ομάδα των αιρετών της Περιφερειακής Αρχής, τους συνεργάτες και το ελάχιστο προσωπικό που έχει στη διάθεσή του.
• Έχουμε παρακολουθήσει σε πολλές περιπτώσεις, την περιφερειακή αρχή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς της. Τελικά, αυτό λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση κατά την άποψή σας, ή δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες;
Ισχύουν και τα δύο. Σίγουρα δημιουργούνται πρόσθετες ευθύνες.

Και σίγουρα λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση, μιας και μιλάμε για ανάληψη πρωτοβουλίας πέραν των τυπικών σου αρμοδιοτήτων, που όμως ο ίδιος ζήτησες ή δεν αρνήθηκες να αναλάβεις, όντας αποφασισμένος να τα βγάλεις πέρα με το όποιο κόστος και την όποια θυσία. Μπορείς να πεις όχι στον δήμαρχο ενός μικρού νησιού, που θέλει να κάνει κάτι και δεν μπορεί, γιατί δεν έχει τα μέσα ή τους πόρους και ζητά την βοήθειά σου; Απλά λες ναι, το φορτώνεσαι στην πλάτη, έστω κι αν αυτή σκέβρωσε από το βάρος και συνεχίζεις παρακάτω.
Από την άλλη, πρέπει να δούμε και την περίπτωση που σου φορτώνονται αρμοδιότητες που δεν είχες, χωρίς να τις ζητήσεις, χωρίς καν να ερωτηθείς και χωρίς να συνοδεύονται από τα μέσα (πόροι, προσωπικό κλπ) για την υλοποίησή τους. Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και κυρίως άχαρα. Η εύκολη και πεπατημένη αντίδραση είναι να κρυφτείς πίσω από τις αντικειμενικές δυσκολίες και με μια σειρά δικαιολογίες –συνήθως βάσιμες- να σπρώξεις τα θέματα κάτω από το χαλί. Αυτή όμως η Περιφερειακή Αρχή, πολιτεύεται αλλιώς. Αγαπά την ευθύνη και την αναλαμβάνει. Δεν κρύβεται, δεν δικαιολογείται. Κι αντί να ψάχνει τις δικαιολογίες, ψάχνει τους τρόπους για να κάνει το ανέφικτο, εφικτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταφορά της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων από τους Δήμους στην Περιφέρεια. Πώς το είπε προχθές ο Χατζημάρκος; «Καθαρίζουμε ρέματα – ζούγκλες, σε όλα τα νησιά». Αλήθεια είναι. Έγινε, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται σε βάθος τριετίας.

• Αφήνοντας το 2022 ύστερα και από την διετία της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του covid, μπαίνουμε σε τροχιά εκλογών. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες, οι προκλήσεις και οι στόχοι για το 2023;
Το 2023 είναι χρονιά εκλογών και πολλών εκλογών απ’ ό,τι φαίνεται. Προφανώς δεν θα πλήξουμε. Βέβαια, εμάς οι εκλογές μας αρέσουν. Είναι γιορτή της δημοκρατίας, είναι ώρα λογοδοσίας και ταυτόχρονα εξειδίκευσης του σχεδίου μας για την επόμενη περίοδο, γιατί αυτό θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Ενός σχεδίου που στην περίπτωσή μας, έχει σφραγίδα εγγύησης. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, κλείνοντας σχεδόν δύο πλήρεις θητείες, αντί να μετρά απώλειες λόγω φθοράς ή κόπωσης -κάτι που θα μπορούσε να το πει κανείς σύνηθες και φυσιολογικό-, αντίθετα διαβάζει καθημερινά μια εκπληκτική αύξηση της αποδοχής του έργου της από την κοινωνία. Μας εμπιστεύεται η κοινωνία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου κι εμείς κάνουμε κάθε μέρα το αδύνατο δυνατό, για να τιμήσουμε αυτήν την εκτίμηση κι εμπιστοσύνη.
Για τις προκλήσεις, τους στόχους και τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, τίποτα δεν αλλάζει. Συνεχίζεται και το 2023 χωρίς ανάπαυλα, η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης των νησιών μας, όπως αυτό γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αφήνουμε τίποτα πίσω. Μόνο που τώρα όλα αυτά συνδέονται με έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία κι αποκτούν έναν πιο στοχευμένο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Έχουμε πράγματα να κάνουμε κι οι εκλογές δεν είναι λόγος για να χασομεράμε.
Αυτό που σίγουρα θα συνεχίζει να παρουσιάζεται με όλο και αυξανόμενη ένταση μέχρι να βρει δικαίωση, είναι η διεκδίκηση άρσης της κατάφωρης αδικίας σε βάρος της περιφέρειάς μας. Το μήνυμα του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, παρουσία αρκετών υπουργών, ήταν ηχηρό και ξεκάθαρο. Πώς γίνεται η 9η σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας (γιατί σ’ αυτήν την θέση βρισκόμαστε σήμερα) να είναι η τελευταία (13η) σε χρηματοδότηση; Πώς γίνεται η περιφέρεια που συμβάλλει όσο λίγες στο ΑΕΠ της χώρας, να αντιμετωπίζεται σαν ο πλούσιος συγγενής που δεν έχει ανάγκη από τίποτα. Ούτε από πόρους, ούτε από προσωπικό! Κι επειδή έχουμε αποδείξει, πως δεν είμαστε ντε και καλά βολικοί και a priori καλά παιδιά, καλό είναι το μήνυμα αυτό να ληφθεί σοβαρά και έγκαιρα υπόψη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου