ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Απαγόρευση καπνίσματος και στις ταινίες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΆΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνι­σμα στις ταινίες είναι ένα τερά­στιο, διφο­ρού­μενο και αμφι­λε­γό­μενο θέμα. Έχει απα­σχο­λή­σει άπειρες αντι­κα­πνι­στι­κές οργα­νώ­σεις, παρα­γω­γούς, σκη­νο­θέ­τες, αλλά και τις ίδιες τις εται­ρείες τσι­γά­ρων.

Μπορεί τελικά ένας jeune premier να σε πείσει να ξεκι­νή­σεις το κάπνι­σμα; Το υπουρ­γείο υγείας της Γαλλίας πάντως μάλλον πιστεύει πως ναι, γι΄ αυτό απο­φά­σισε να πάρει δρα­στικά μέτρα και να απο­κλεί­σει το τσιγάρο από την γαλλική κινη­μα­το­γρα­φική βιο­μη­χα­νία.

Κι όλα αυτά ενώ την προη­γού­μενη Πέμπτη,  οι γερου­σια­στές υιο­θέ­τη­σαν ένα μέτρο για την αύξηση της τιμής των τσι­γά­ρων ως το 2020. «Πρέπει να πάμε πέρα από το πορ­το­φόλι και να ενδια­φερ­θούμε ειδι­κό­τερα στην πρό­σκληση μέσω του θεά­μα­τος να καπνί­σουμε. Σκέ­πτο­μαι ειδι­κό­τερα το παρά­δειγμα του κινη­μα­το­γρά­φου που ενθαρ­ρύ­νει αυτή την πρα­κτική. Η Λίγκα ενα­ντίον του καρ­κί­νου απέ­δειξε σε μελέτη της ότι το 70% των νέων ταινιών ανα­πα­ρι­στούν του­λά­χι­στον μια φορά ένα άτομο να καπνί­ζει. Αυτό βοηθάει στο να απε­νο­χο­ποιεί­ται η πράξη του καπνί­σμα­τος, ακόμη και να ενθαρ­ρύ­νε­ται, απέ­να­ντι σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι είναι οι περισ­σό­τε­ροι κατα­να­λω­τές καπνού στις σειρές και στις ταινίας, ειδικά στο ίντερ­νετ », δήλωσε η γερου­σια­στής Nadine Grelet-Certenais, η οποία κατη­γό­ρησε τον κινη­μα­το­γράφο ότι κάνει «έμμεση δια­φή­μιση της κατα­νά­λω­σης καπνού».

Η υπουρ­γός υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν, συμ­φώ­νησε και διευ­κρί­νισε μάλιστα ότι έχει μιλήσει με την υπουργό Πολι­τι­σμού Φραν­σουάζ Νισέν για το θέμα. «Δεν κατα­λα­βαίνω την σημασία του τσι­γά­ρου στις γαλ­λι­κές ταινίες. «Θέλω να έχουμε μια σκληρή στάση γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε.

Αξίζει να σημειω­θεί, ότι η Γαλλία έχει πάρει εδώ και χρόνια μέτρα για την κατα­πο­λέ­μηση του καπνί­σμα­τος, αφού σύμφωνα με τον νόμο Βέιλ του 1976 είχαν απα­γο­ρευ­τεί οι δια­φη­μί­σεις τσι­γά­ρων και καπνού στην τηλε­ό­ραση και στο ραδιό­φωνο. Επίσης, το 1991 ψηφί­στηκε ο «νόμος Εβίν» ο οποίος απα­γό­ρευσε κάθε δια­φή­μιση καπνού σε δημό­σιους χώρους.

Ωστόσο, το τσιγάρο έχει απο­τε­λέ­σει απα­ραί­τητο prop σε πολλούς ρόλους στην ιστορία του κινη­μα­το­γρά­φου και πολλές προ­σω­πι­κό­τη­τες του καλ­λι­τε­χνι­κού χώρου επέ­κρι­ναν αυτό το μέτρο, το οποίο κρίνουν ως «λογο­κρι­σία στην ελευ­θε­ρία έκφρα­σης και στην καλ­λι­τε­χνική δημιουρ­γία».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.