Τοπικές Ειδήσεις

Το εργαστήρι στην Κάλυμνο που παράγει τα πιο premium σφουγγάρια στον κόσμο – Πελάτες του η Hermes και η Κιμ Καρντάσιαν

Αποστολή στη χώρα της Καλύμνου και στην επιχείρηση Kalyspongea, της οικογένειας Κοκκίνου, της οποίας τα σφουγγάρια χρησιμοποιεί η Hermes αλλά και η Κιμ Καρντάσιαν.
Μιλήσαμε με τον Γρηγόρη που μαζί με τον αδελφό του Γιώργο, ανήκουν στην τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης Kalyspongea, η οποία εξάγει σφουγγάρια, σε πολυτελείς οίκους μόδας, όπως η Hermes, σε resorts όπως τα Aman, αλλά και το εμβληματικό Eden Rock στο Saint Barth της Καραϊβικής. Εσχάτως, ο διάσημος αμερικανός μακιγιέρ Joe Blasco, που έχει αναλάβει προσωπικά την Κιμ Καρντάσιαν, επικοινώνησε με το μπουτίκ εργαστήριο της Kalyspongea προκειμένου να προμηθευτεί ειδικά σφουγγάρια για την επώνυμη πελάτισσά του.

Τα δύο αδέλφια εργάζονται στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ξεκίνησε ο παππούς τους στα τέλη της δεκαετία του ’40. Ηταν εκείνος που ξεκίνησε αργότερα τις εξαγωγές κυρίως προς την αγορά της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ιστορία, ένας Καλύμνιος ψαράς που συνεργαζόταν με Ιάπωνες προμηθευτές, μεσολάβησε έτσι ώστε ο σφουγγαράς να βρεί μια σταθερή συνεργασία με το εξωτερικό και συγκεκριμένα την εταιρεία προϊόντων ομορφιάς Max Factor. Οι αδελφοί Γρηγόρης και Γιώργος Κόκκινος είναι σίγουροι ότι “αυτό το σφουγγάρι, το τόσο φίνο, είναι η καλύτερη ποιότητα του κόσμου”.

–Σε ποιες χώρες εξάγετε τα σφουγγάρια σας; Σήμερα κυρίως στη Γαλλία, όπου έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αγορά, αλλά και στην Ελβετία. Πλέον ετοιμάζουμε παράδοση παραγγελιών στην Κίνα, την Αυστραλία και την Ταϊλάνδη.
-Στην Γαλλία, συνεργάζεστε με την Hermes… Ναι, ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια. Στα πλαίσια μιας κολεξιόν μας παρήγγειλαν πιο μεγάλα σφουγγάρια για μπάνιο, προκειμένου να τα κάνουν δώρο στους πελάτες τους. Το φυσικό σφουγγάρι είναι ό,τι πιο ευεργετικό υπάρχει για την επιδερμίδα. Είναι 8 φορές πιο απορροφητικό από το βιομηχανικό σφουγγάρι. Aνοίγει τους πόρους του δέρματος μετά το μπάνιο και ο χρήστης νιώθει σα να έχει κάνει μασάζ. Όλη αυτή η εμπειρία κατέταξε το συγκεκριμένο σφουγγάρι που παραγγέλνει η Hermés στα προϊόντα πολυτελείας.
-Πώς το ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Hermès; Έκαναν διαδικτυακή αναζήτηση με τις δύο λέξεις κλειδιά: φυσικό σφουγγάρι. Βρήκαν την ιστοσελίδα μας, τους άρεσε η δουλειά μας και ξεκίνησαν τις παραγγελίες.

Πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση; Ήταν ο μοναδικός τρόπος βιοπορισμού για τους κατοίκους του νησιού. Ο παππούς μας, Γρηγόρης Κόκκινος, την επιχείρηση, ο αδελφός μου κι εγώ είμαστε η τρίτη γενιά. Η επιχείρηση γεννήθηκε μερικά χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
-Έκανε καταδύσεις για τη συλλογή σφουγγαριών μόνος του; Βρισκόταν στο Βέλγιο όπου απασχολούνταν επαγγελματικά στον ίδιο τομέα – δούλευε σε μια εταιρεία που επεξεργαζόταν ελληνικά σφουγγάρια – ενώ παράλληλα σπούδαζε. Γνωρίζοντας το σφουγγάρι ήδη σαν προϊόν και επιστρέφοντας στην Κάλυμνο, τον τόπο καταγωγής του, έκανε το πρώτο του παιδί και έτσι η ανάγκη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη επαγγελματική του εμπειρία στο Βέλγιο, τον οδήγησαν στο σφουγγάρι. Εκτοτε, άρχισε να αγοράζει όλη την παραγωγή του νησιού και να την εξάγει. Αρχές της δεκαετίας του ’60, ξεκίνησε να στέλνει σφουγγάρια σε προμηθευτή στην Ιαπωνία ο οποίος συνεργαζόταν με τη γνωστή αμερικανική εταιρεία καλλυντικών Max Factor. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ώσπου ο παππούς μου ανέλαβε ο ίδιος τη μεταποίηση και συσκευασία που έκανε μέχρι τότε ο συνεργάτης του στην Ιαπωνία. Πλέον, τα έστελνε ο ίδιος απευθείας στους πελάτες του στο εξωτερικό. Ετσι λειτουργούμε μέχρι και σήμερα. Διέθετε σκάφη που αλιεύαν το σφουγγάρι, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς, διατηρώντας έναν μικρό “στόλο” στα παράλια της Αφρικής. Και δεν είμαστε παρόντες μόνο εκεί. Έχουμε δικά μας σκάφη στις Δαλματικές ακτές, κυρίως στην Κροατία. Αλλά και στην Κούβα και στις Μπαχάμες, περιοχές από τις οποίες συγκεντρώνουμε τα πιο οικονομικά σφουγγάρια. Όλα τα σφουγγάρια έρχονται εδώ και μεταποιούνται. Στις Φιλιππίνες, τα πλοία μας αλιεύουν σφουγγάρια που προορίζονται για make-up και ντεμακιγιάζ, τα οποία με τη σειρά μας τα εξάγουμε σε Γερμανία και Ταϊλάνδη.

 

Τρεις διαφορετικές γενιές διαχειρίζονται την οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Γρηγόρης Κόκκινος στην κεντρική αποθήκη της επιχείρησης του, στην Τυνησία.
-Ποια περιοχή του κόσμου βγάζει τα καλύτερα σφουγγάρια; Τα παράλια της Μεσογείου διαθέτουν πολύ καλής ποιότητας σφουγγάρια.
-Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Καλυμνιώτικου σφουγγαριού σε σχέση με αυτά των άλλων περιοχών του κόσμου; Η ποιότητα του μεσογειακού σφουγγαριού είναι αξεπέραστη. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να αλιεύουμε και να επεξεργαζόμαστε το ελληνικό σφουγγάρι και συγκεκριμένα το “φύλλο” και το “καπάδικο” – δύο παραδοσιακοί τύποι φυσικών σφουγγαριών που συναντάμε κυρίως στα Δωδεκάνησα και ειδικά στην Κάλυμνο. Αυτή η ποιότητα θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη.

Πόσα ιδιόκτητα πλοία έχετε; Δεν είναι πολλά αυτά που ανήκουν σε εμάς. Συνεργαζόμαστε όμως με πολλά ανά τον κόσμο, περίπου 50 με 60. Ουσιαστικά πρόκειται για μεγάλα καΐκια.
-Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την επιχείρησή σας; Έχει μειώσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, αλλά εμείς προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα έχοντας ανοίξει τα φτερά μας, με αποτέλεσμα να είμαστε παντού και να προσπαθούμε να αλιεύουμε σφουγγάρια σε όλη τη Μεσόγειο. Το σφουγγάρι συνήθως το κόβουμε για να το αλιεύσουμε, αλλά αυτό μεγαλώνει ξανά στο δύο σημείο. Δεν πεθαίνει.
-Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε κάτι άλλο από αυτό που κάνετε τώρα; Όχι, αγαπάμε αυτό που κάνουμε, είναι η δουλειά του πατέρα μας και του παππού μας. Ζούμε έτσι από μικρά παιδιά, αυτή είναι η παράδοσή μας.

Φωτογραφίες: Vasiliki Moisiadou

*Ευχαριστούμε την CK Strategies για την οργάνωση της αποστολής στην Κάλυμνο.

 

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου