Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue” συνεχίζεται, για ακόμη πιο καθαρές θάλασσες και ακτές

 Με πολύ μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών Λυκείων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε, χθες, Παρασκευή στην Κω, η  περιβαλλοντική δράση “Κeep Aegean Blue”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που διήρκεσε δύο ημέρες και η “συγκομιδή” της ήταν 600 κιλά σκουπίδια που βγήκαν από την Ακτή Μιαούλη και την παραλία της Καρδάμαινας.

Μετά την Ρόδο, την Πάτμο, την Λέρο και την Κάλυμνο, η δράση, η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού θαλασσών στην Ελλάδα,  συνεχίστηκε για ένα διήμερο στην Κω, πάντα σε συνεργασία με τον τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος,  “All For Blue”, που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα η Κατερίνα Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, η οποία έχει και τον συντονισμό της αποστολής στα νησιά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Keep Aegean Blue”.   Η Κατερίνα Τοπούζογλου με την ομάδα της,  διασχίζουν με φουσκωτό εκατοντάδες ναυτικά μίλια, για να συναντήσουν στα νησιά τους μαθητές  των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση και όλους όσοι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, περιμένουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια για καθαρές ακτές και θάλασσες.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, μετά το σεμινάριο για την προστασία της θάλασσας στο 2ο Λύκειο Κω,  100 μαθητές πήραν μέρος στον παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό της Ακτής Μιαούλη.  Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν πάνω από 300 κιλά σκουπίδια από το νερό μεταξύ άλλων σίδερα, σωλήνες, κουτάλια, πλαστικά, αλουμινένια κουτάκια, μπουκάλια κ.α. Οι δύτες βουτούσαν για να βγάλουν με μια ανάσα τα σκουπίδια και σε άψογη συνεργασία με τους μαθητές, που τα ανέβαζαν στο μώλο όπου και γινόταν η καταγραφή και το ζύγισμα. Στη δράση πήρε μέρος και το Σώμα Διάσωσης του νησιού καθώς και αρκετοί τουρίστες!

Την Παρασκευή, το σεμινάριο  έγινε στο Γενικό Λύκειο Αντιμάχειας και αμέσως μετά ακολούθησε υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Καρδάμαινας. 100 μαθητές έβγαλαν άλλα 300 κιλά σκουπιδιών, σε μια ακόμη περιβαλλοντική αποστολή.

Και τις δύο μέρες, στη δράση έλαβαν μέρος ενεργά ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Ευριδίκη Νάκη.

 Στην διάρκεια των σεμιναρίων, η Κατερίνα Τοπούζογλου,  ενημερώνει  τους μαθητές για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να  άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας. Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε  έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Η περιβαλλοντική δράση, που βρίσκεται σε εξέλιξη  κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς  και  δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται  με απόλυτη ασφάλεια. Στον  καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν  μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ