Ρεπορτάζ

Βελτιώθηκαν τα πράγματα και στον κλάδο της εστίασης

Οι ρυθμοί της τουριστικής σεζόν έχουν αυξηθεί σημαντικά δίνοντας ώθηση σε πολλούς κλάδους, όπως αυτόν την εστίασης που είχε επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού. Οι εστιάτορες εύχονται να κυλήσει ομαλά η σεζόν μέχρι το τέλος και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πρόωρου κλεισίματος εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ρόδο.
«Όλα τα εστιατόρια του νησιού-άλλο λιγότερο, άλλο περισσότερο-έχουν δουλειά, ανάλογα πάντα και την ποιότητα της κάθε επιχείρησης. Μπορεί να μην φθάνουμε στα επίπεδα του 2019 αλλά μετά από 1,5 χρόνο ξεκινήσαμε να παράγουμε. Οι υποχρεώσεις καλύπτονται ευκολότερα σε σύγκριση με το 2020 και το μόνο μας άγχος αυτή τη στιγμή είναι μη τυχόν και κλείσει πρόωρα η σεζόν λόγω της γενικότερης επιδημιολογικής κατάστασης. Δεν ανησυχούμε για το μίνι λοκντάουν και τα μέτρα, όπως το να κλείνουμε στη 1 τη νύχτα. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η αντίδραση των αγορών. Εάν π.χ. επιβάλουν οι χώρες 10ήμερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα… Το είδαμε να συμβαίνει με την αγορά του Ισραήλ, τα νούμερα των οποίων είναι πλέον πολύ μικρά. Και η απώλεια των συγκεκριμένων τουριστών είναι σημαντική, αφού συνέβαλαν αισθητά στην κίνηση της αγοράς.
Φοβόμαστε λοιπόν να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Λούης Παλούκης, μέλος του Σωματείου Εστιατόρων «Η Πρωτοπορία».
Στη φετινή σεζόν πολλά πράγματα είναι διαφορετικά απ΄ό,τι συνήθως. Εκείνο όμως που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, είναι η έλλειψη ή η «υποτυπώδης» παρουσία τουριστών από τις λεγόμενες «κλασικές» αγορές.
«Από τις 15 Ιουλίου και έπειτα άρχισαν να ανεβαίνουν οι ρυθμοί. Βέβαια η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών είναι αυτή τη φορά εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν λ.χ. αρκετοί Σκανδιναβοί ή Άγγλοι, ενώ αντίθετα έχουμε περισσότερους τουρίστες από ανατολικές χώρες οι οποίοι ταξιδεύουν με συγκεκριμένο budget. Η έλλειψη των τουριστών από τις κλασικές αγορές έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι τα οικονομικά αποτελέσματα αυτά που θα μπορούσαν να είναι σε σύγκριση με την αυξημένη κίνηση που υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν από τα μέσα Ιουλίου δεν αυξανόταν η κίνηση και η ρευστότητα, δεν θα κατάφερνε καμία επιχείρηση να μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της σεζόν. Όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεχρεώσουν υποχρεώσεις που είχαν μεταφέρει από το 2019 στο 2020 και από το 2020 στο 2021… ενώ προσπαθούν ταυτόχρονα να μείνει κάτι στην άκρη για τα έξοδα του χειμώνα», σημειώνει ο κ. Παλούκης.
Στην απουσία τουριστών από συγκεκριμένες αγορές, όπως αυτή του Ισραήλ και της Σκανδιναβίας αναφέρεται και ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Πρωτοπορία», κ. Γιάννης Κλούβας δηλώνοντας τα εξής: «Σε περιοχές, όπως είναι η Παλιά Πόλη ή η Λίνδος, τα εστιατόρια δουλεύουν πάρα πολύ καλά. Σε πολλά σημεία της πόλης, υπάρχουν εστιατόρια που δεν κινούνται το ίδιο καλά. Κυρίως εκείνα που δούλευαν με αγορές από τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη παρουσία αυτή τη σεζόν, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Από την άλλη παρατηρούμε ότι εστιατόρια που το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας τους είναι Έλληνες (ντόπιοι ή επισκέπτες) κινούνται ικανοποιητικά.
Από τα μέσα σχεδόν του Ιουλίου κι έπειτα αυξήθηκε η δουλειά. Λείπουν όμως οι Ισραηλινοί ή οι Σκανδιναβοί τουρίστες τα νούμερα των οποίων είναι μικρά… Το μόνο που ευχόμαστε είναι να κυλήσει ομαλά η σεζόν μέχρι το τέλος και να αποφευχθεί ένα πρόωρο κλείσιμο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου