Ειδήσεις

Πέτσας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο

«Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κάνοντας μια σύνοψη των κρουσμάτων παγκοσμίως, ο κ. Πέτσας υποστήριξε την καλή επιδημιολογική εικόνας της Ελλάδας αναφέροντας πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους τη στιγμή που στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην  132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους» δήλωσε.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα του Βελγίου επεσήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δέκα φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με την Ελλάδα. Ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι 42 φορές περισσότερος στο Βέλγιο απ’ ό,τι είναι στην Ελλάδα.

«Αυτή η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας» τόνισε υποστηρίζοντας ότι οφείλουμε να ξάρουμε πού βρισκόμαστε για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά που θέλουμε να πάμε.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σταθερά το τελευταίο διάστημα στη χώρας μας, ο κ. Πέτσας  επανέλαβε τη διαπίστωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ότι η έξαρση του ιού προέρχεται από εγχώρια κρούσματα. Πρόκειται για «αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να τονίσει ότι «από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας».

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των τεστ του κορωνοϊού- στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο- αλλά και στη μείωση του μέρου όρου ηλικίας των κρουσμάτων. «Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν -κατά μέσο όρο- ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη» επεσήμανε για να καταλήξει πως γι΄αυτό κρίθηκαν αναγκαία τα έκτακτα μέτρα στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Επεσήμανε επίσης ότι «τώρα είναι που χρειάζονται περισσότερα τέστ, καθώς ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο και έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας».

Προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους

Ο κυβερνητικός εκπρόωσπος ανακοίνωσε επίσης πως εντείνονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων και πως αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορωνοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.

Αναφερόμενους μάλιστα στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί είπε: «χθές 19 Αυγούστου διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη ΔΙΜΕΑ, την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα  και τις Περιφέρειες, 6.867 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 320 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 334 πρόστιμα ύψους 96.200 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών συνολικά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου