ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Κατέθεσαν ερώτηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πολυκατοικιες

Τρο­πο­ποί­ηση του υπο­λο­γι­σμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελά­φρυνση των ασθε­νέ­στε­ρων κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των ζητούν περισ­σό­τε­ροι από 30 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών.

Σύμφωνα με τους βου­λευ­τές, «έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύ­να­τους οικο­νο­μικά θα απο­δε­σμεύ­σει σημα­ντικά ποσά από τον ατομικό ή οικο­γε­νειακό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τα οποία θα δια­τε­θούν για την κάλυψη άλλων σημα­ντι­κών αναγκών, με απο­τέ­λε­σμα την ενί­σχυση της αγοράς και των μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων και άρα και τη δια­τή­ρηση των θέσεων εργα­σίας, την πληρωμή των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και γενικά την ενδυ­νά­μωση της τραυ­μα­τι­σμέ­νης οικο­νο­μίας της χώρας».

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της ερώ­τη­σης:

Οι ρυθ­μί­σεις που ψήφισε πρό­σφατα η Βουλή ως προ­α­παι­τού­μενα για τη σύναψη συμ­φω­νίας με τον Ευρω­παϊκό Μηχα­νι­σμό Στή­ρι­ξης (ESM), καθώς και αυτή καθ’ εαυτή η επι­κεί­μενη συμ­φω­νία συντη­ρούν το ασφυ­κτικό οικο­νο­μικό πλαίσιο που έχει δημιουρ­γη­θεί τα τελευ­ταία πέντε χρόνια εις βάρος των ασθε­νέ­στε­ρων κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των.

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύ­τηκε ότι μετά τη σύναψη της συμ­φω­νίας πρώ­τι­στο καθήκον της κυβέρ­νη­σης απο­τε­λεί η με τέτοιο τρόπο εφαρ­μογή των δεσμεύ­σεων της χώρας προς τους δανει­στές, ώστε να κατα­νέ­μο­νται τα βάρη ανάλογα με την οικο­νο­μική κατά­σταση των πολιτών, δηλαδή με ελά­φρυνση των κατώ­τε­ρων κοι­νω­νικά τάξεων και επι­βά­ρυνση των ισχυ­ρό­τε­ρων οικο­νο­μικά στρω­μά­των, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το φορτίο που τους ανα­λο­γεί, αλλά αντί­θετα εξα­κο­λου­θούν να αυξά­νουν τον πλούτο τους.

Στα πλαίσια της ίδιας συμ­φω­νίας η δια­τή­ρηση και για τα επόμενα δύο οικο­νο­μικά έτη (2015 και 2016) του δυσβά­στα­κτου και άδικου ΕΝΦΙΑ, καθώς και των εσόδων που αυτός απο­φέ­ρει (2,65 δις ευρώ ανά έτος) απο­τε­λεί πια δέσμευση της χώρας μας. Η αδυ­να­μία να εκπλη­ρω­θούν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα υπο­χρέ­ωσε την κυβέρ­νηση να δεχτεί την παρα­μονή του για δύο ακόμα έτη.

Δεν απο­τε­λεί όμως δέσμευση της χώρας ο τρόπος με τον οποίο θα σχε­δια­στεί ο συγκε­κρι­μέ­νος φόρος, ποιους θα επι­βα­ρύ­νει και σε ποιο βαθμό.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΕΝΦΙΑ σχε­διά­στηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμπε­ριέ­χει την προ­ο­δευ­τική επι­βά­ρυνση των φορο­λο­γου­μέ­νων ανάλογα με το μέγεθος της περιου­σίας τους και της οικο­νο­μι­κής τους κατά­στα­σης, γεγονός που απο­τε­λεί και ρητή συνταγ­μα­τική επιταγή (άρθρο 4, § 5 του Συντάγ­μα­τος). Αντί­θετα βασί­στηκε σε μια αθροι­στική λογική θεσπί­ζο­ντας τον ίδιο συντε­λε­στή φορο­λο­γίας και για κάποιον που δια­θέ­τει ένα μόνο ακίνητο και για τον κάτοχο πολλών ακι­νή­των. Αυτό απο­τε­λεί εξό­φθαλμα μερο­λη­πτική στάση υπέρ των κατόχων μεγάλης ακί­νη­της περιου­σίας και κατα­φα­νέ­στατη αδικία εις βάρος όσων κατέ­χουν μία μόνο κατοι­κία ή ακίνητη περιου­σία μικρής αξίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν ο φόρος που έπληξε περισ­σό­τερο από όλους τα φτωχά λαϊκά στρώ­ματα και δημιούρ­γησε πολύ μεγάλες οφειλές στην Εφορία λόγω της αδυ­να­μίας ευρύ­τα­των τμη­μά­των του πλη­θυ­σμού να αντα­πο­κρι­θεί σε αυτόν το φόρο.

Θεω­ρεί­ται σχεδόν δεδο­μένο ότι η συγκε­κρι­μένη συμ­φω­νία με τους δανει­στές θα προ­κα­λέ­σει νέα ύφεση στην οικο­νο­μία της χώρας και η δια­τή­ρηση, ως έχει, του ΕΝΦΙΑ συμ­βάλ­λει σε αυτήν την κατεύ­θυνση. Μονα­δική περί­πτωση να ανα­τρα­πεί ο υφε­σια­κός χαρα­κτή­ρας των μέτρων που προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία με τους δανει­στές είναι να μην επι­βα­ρυν­θούν πια οι ασθε­νέ­στε­ροι οικο­νο­μικά, αλλά οι ισχυ­ρό­τε­ρες οικο­νο­μικά τάξεις.

Ήδη ο νέος ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός οικο­νο­μι­κών κ. Τρύφων Αλε­ξιά­δης δήλωσε ότι το υπουρ­γείο μελετά κάποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Στα πλαίσια αυτά έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύ­να­τους οικο­νο­μικά θα απο­δε­σμεύ­σει σημα­ντικά ποσά από τον ατομικό ή οικο­γε­νειακό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, τα οποία θα δια­τε­θούν για την κάλυψη άλλων σημα­ντι­κών αναγκών, με απο­τέ­λε­σμα την ενί­σχυση της αγοράς και των μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων και άρα και τη δια­τή­ρηση των θέσεων εργα­σίας, την πληρωμή των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και γενικά την ενδυ­νά­μωση της τραυ­μα­τι­σμέ­νης οικο­νο­μίας της χώρας.

Αντί­θετα η πολ­λα­πλά­σια σε σχέση με τα προη­γού­μενα χρόνια επι­βά­ρυνση των κατόχων μεγάλης ακί­νη­της περιου­σίας ουδόλως θα επη­ρε­ά­σει αρνη­τικά τη λει­τουρ­γία της οικο­νο­μίας, καθώς ως κάτοχοι σημα­ντι­κού πλούτου θα συνε­χί­σουν να παρου­σιά­ζουν την ίδια κατα­να­λω­τική συμπε­ρι­φορά.

Επι­πλέον μετά τη συμ­φω­νία με τους δανει­στές απο­τε­λεί δεσμευ­τική δράση της χώρας η υλο­ποί­ηση του Περου­σιο­λο­γίου, το οποίο ήταν και κεντρι­κός στόχος του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ απο­τε­λεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρ­νη­σης,

Επειδή η ακίνητη περιου­σία απο­τε­λεί κατα­φύ­γιο για τα φτω­χό­τερα στρώ­ματα του λαού,

Επειδή ο συγκε­κρι­μέ­νος νόμος έχει έναν κατά­φωρα άδικο και βαθιά ταξικό χαρα­κτήρα

Επειδή η δια­τή­ρησή του θα συμ­βάλ­λει στην περαι­τέρω φτω­χο­ποί­ηση ευρύ­τα­των λαϊκών στρω­μά­των και στη δια­τή­ρηση της ύφεσης στην ελλη­νική οικο­νο­μία

Επειδή μόνο το ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ απο­τε­λεί δέσμευση της χώρας μας απέ­να­ντι στους δανει­στές

Ερω­τά­ται ο υπουρ­γός:

1. Προ­τί­θε­ται να αλλάξει προς το δικαιό­τερο τους συντε­λε­στές υπο­λο­γι­σμού του ΕΝΦΙΑ, θεσπί­ζο­ντας προ­ο­δευ­τικά αυξα­νό­με­νους συντε­λε­στές συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας τη συνο­λική ακίνητη περιου­σία;

2. Προ­τί­θε­ται σε περί­πτωση που το επι­τρέ­ψει η οικο­νο­μική κατά­σταση της χώρας να μειώσει νωρί­τερα από τον Ιανουά­ριο του 2017 που προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία με τους δανει­στές τις αντι­κει­με­νι­κές αξίες, προ­σαρ­μό­ζο­ντάς τες στην τρέ­χουσα εμπο­ρική αξία;

3. Προ­τί­θε­ται να θεσπί­σει ένα, έστω και μικρό, αφο­ρο­λό­γητο όριο επι­βα­ρύ­νο­ντας ισο­δύ­ναμα τους πλου­σιό­τε­ρους;

4. Προ­τί­θε­ται να φορο­λο­γή­σει την ακίνητη περιου­σία όλων των θρη­σκευ­τι­κών δογ­μά­των που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην χώρα μας με τρόπο τέτοιο ώστε να εξα­σφα­λί­ζε­ται η ισο­νο­μία;

5. Ποια μέτρα προ­τί­θε­ται να πάρει ώστε οι οικο­νο­μι­κές υπη­ρε­σίες να βρουν και να φορο­λο­γή­σουν επι­τέ­λους την ακίνητη περιου­σία των off shore εται­ρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα;

Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές

Τζούφη Μερόπη

Ακριώ­της Γεώρ­γιος

Βαγιω­νάκη Βάλια

Γάκης Δημή­τρης

Γιαν­να­κί­δης Στάθης

Γρη­γό­ρης Σταύρος

Δελη­μή­τρος Κώστας

Εμμα­νου­η­λί­δης Δημή­τρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελε­ρίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατε­ρίνα

Καβ­βα­δία Αννέτα

Καρα­γιου­σούφ Αϊχάν

Καρα­σαρ­λί­δου Φρόσω

Κατρι­βά­νου Βασι­λική

Κοζο­μπόλη Πανα­γιώτα

Κου­ρε­μπές Φάνης

Κων­στα­ντι­νέας Πέτρος

Μανιός Νίκος

Μαντάς Χρήστος

Μητα­φί­δης Τρια­ντά­φυλ­λος

Μπα­λα­ού­ρας Γερά­σι­μος

Παπα­δό­που­λος Σάκης

Πετρά­κος Θανάσης

Ρίζος Δημή­τρης

Σιμο­ρέ­λης Χρήστος

Σκουφά Μπέττυ

Σμίας Χρήστος

Σταθάς Γιάννης

Στα­μα­τάκη Ελένη

Συρίγος Αντώνης

Φάμελος Σωκρά­της

Ψυχο­γιός Γεώρ­γιος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.