ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευθ. Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης ΜΕΤΡΟΠΟΛ: Σβήνουν οι κινηματογράφοι λόγω κρίσης & τεχνολογίας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
σινεμα2

«Δώρον άδωρον» απο­τε­λεί για τις επι­χει­ρή­σεις θεα­μά­των η απόφαση της Κυβέρ­νη­σης να καταρ­γή­σει τον ειδικό φόρο κινη­μα­το­γρά­φων 8% που εισπράτ­τε­ται μέχρι σήμερα, καθώς αυτού του είδους οι επι­χει­ρή­σεις έχουν δεχθεί τερά­στιες επι­βα­ρύν­σεις τα τελευ­ταία χρόνια. Με το καθε­στώς που ισχύει σήμερα και με τους Ελληνες να έχουν γονα­τί­σει οικο­νο­μικά, θεω­ρεί­ται εξαι­ρε­τικά πιθανό οι κινη­μα­το­γρά­φοι ως επι­χει­ρή­σεις να σβήσουν ορι­στικά.

«Είμαι σε αυτή τη δουλειά από το 1974 και μπορώ να σας πω από την πείρα μου ότι οι Ελληνες αγαπούν τον κινη­μα­το­γράφο. Αγαπούν όλα τα είδη κινη­μα­το­γρά­φου και αυτό το έδει­χναν έμπρα­κτα», δήλωσε προς  τη «δημο­κρα­τική» ο ιδιο­κτή­της του κινη­μα­το­γρά­φου Μετρο­πόλ Ευθύ­μιος Κων­στα­ντι­νί­δης. Ωστόσο ο ίδιος δεν έκρυψε την πλήρη του απο­γο­ή­τευση για την κατά­σταση στην οποία έχουν περιέλ­θει οι Ελληνες. «Όλα αυτά που συμ­βαί­νουν τα τελευ­ταία χρόνια έχουν οδη­γή­σει τους συμπο­λί­τες μας στο να μείνουν στο σπίτι. Δυσκο­λεύ­ο­νται να ξοδέ­ψουν και αυτό φαί­νε­ται. Μάλιστα, μετά την επιβολή των capital controls η κατά­σταση έγινε ακόμα πιο δρα­μα­τική».

Η κυβέρ­νηση χθες ανα­κοί­νωσε την κατάρ­γηση του φόρου 8% που είχε θεσπι­στεί για τα κινη­μα­το­γρα­φικά θεάματα. Η ανα­κοί­νωση συνο­δεύ­τηκε από σχόλια που έχουν να κάνουν με «οικο­νο­μι­κές ανάσες» και σειρά άλλων χαρα­κτη­ρι­σμών που προ­φα­νώς απευ­θύ­νο­νται σε πρόσωπα που δεν έχουν συναί­σθηση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Απε­να­ντίας, εκείνοι που γνω­ρί­ζουν, αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι η απόφαση αυτή στην πράξη χτυπάει κατά «πρόσωπο» την ελλη­νική, κινη­μα­το­γρα­φική παρα­γωγή και ταυ­τό­χρονα  δεν πρό­κει­ται να ελα­φρύ­νει τις τιμές των εισι­τη­ρίων.

Πιο συγκε­κρι­μένα, σήμερα το κόστος ενός εισι­τη­ρίου σε κινη­μα­το­γράφο έχει τις ακό­λου­θες επι­βα­ρύν­σεις:

– 8% υπέρ των παρα­γω­γών κινη­μα­το­γρα­φι­κών έργων

– 16% ΦΠΑ (ο οποίος ήταν 9% μέχρι πριν από δύο μήνες και θ’ αυξηθεί στο 23% από τον Οκτώ­βριο)

– 50% επί του καθαρού υπέρ των παρα­γω­γών της ταινίας (σε αυτό το ποσοστό υπάρχει πρό­σθε­τος ΦΠΑ 23% τον οποίο οι επι­χει­ρη­μα­τίες των κινη­μα­το­γρά­φων απο­δί­δουν με σκοπό να τους επι­στρα­φεί, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα).

Ετσι, με τις κρα­τή­σεις αυτές, για ένα εισι­τή­ριο ενη­λί­κου της τάξεως των 8 ευρώ, το τελικό ποσό που μένει ως καθαρό έσοδο είναι μόλις 2,8 ευρώ (ή 2,5 ευρώ για τα παιδικά εισι­τή­ρια). Μάλιστα, τα τελευ­ταία χρόνια οι κινη­μα­το­γρά­φοι της Ρόδου έχουν εντα­χθεί σε μεγάλες αλυ­σί­δες (odeon, village κλπ), γεγονός που τους υπο­χρε­ώ­νει σε πολλές περι­πτώ­σεις να προ­χω­ρούν σε μεγάλες προ­σφο­ρές προς συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρίες πελατών (για παρά­δειγμα, τιμή εισι­τη­ρίου 4 ευρώ για τους συν­δρο­μη­τές της τάδε εται­ρείας κινητής τηλε­φω­νίας).

Συμπε­ρα­σμα­τικά, η κατάρ­γηση του φόρου 8% δεν θα μετα­κυ­λή­σει στα εισι­τή­ρια. Αυτά δεν θα γίνουν φθη­νό­τερα, διότι οι επι­βα­ρύν­σεις που τους έγιναν είναι δυσα­νά­λογα μεγάλες. Επι­πρό­σθετα, το 8% δεν απο­τε­λεί προ­σφορά του οικο­νο­μι­κού επι­τε­λείου της κυβέρ­νη­σης προς τους πολίτες. Είναι περι­κοπή από τα έσοδα που υπο­στή­ρι­ζαν την παρα­γωγή ελλη­νι­κού κινη­μα­το­γρα­φι­κού έργου. Αυτό το τελευ­ταίο, θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα, καθώς χωρίς έσοδα, οι νέοι κινη­μα­το­γρα­φι­στές δεν θα μπορούν να υπο­στη­ρι­χθούν στο ξεκί­νημά τους.

«Πάντοτε ζούμε με την ελπίδα και ευχό­μα­στε συνέ­χεια ότι τα πράγ­ματα θα φτιά­ξουν, όμως η κατά­σταση είναι πολύ δύσκολη» τόνισε προς τη «δημο­κρα­τική» ο κ. Κων­στα­ντι­νί­δης και εξέ­φρασε την άποψη ότι «με αυτά που κάνουν πάνε να πεθά­νουν τον κινη­μα­το­γράφο».

Η μόνη υπο­στή­ριξη που απέ­μεινε για τις κεντρι­κές, κινη­μα­το­γρα­φι­κές αίθου­σες της Ρόδου είναι οι θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις. Αυτές, επειδή είναι περιο­ρι­σμέ­νες σε αριθμό παρα­γω­γών, όπως και περιο­ρι­σμέ­νες σε αριθμό παρα­στά­σεων, μπορούν και συγκε­ντρώ­νουν μεγάλο αριθμό θεατών. «Το βλέ­πουμε κάθε φορά που έχουμε θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, ο κόσμος είναι διψα­σμέ­νος για θέατρο. Σε κάθε παρά­σταση, μεγάλη ή μικρή, για παιδιά ή για μεγά­λους, τα καθί­σματα γεμί­ζουν», δήλωσε ο κ. Κων­στα­ντι­νί­δης, έχοντας ταυ­τό­χρονα πικρή γεύση στα λόγια του: «το ίντερ­νετ, η συν­δρο­μη­τική τηλε­ό­ραση, οι μεγάλες τηλε­ο­πτι­κές συσκευές στο σπίτι, όλα αυτά έχουν επη­ρε­ά­σει αρνη­τικά τον κινη­μα­το­γράφο, που τα τελευ­ταία χρόνια χάνει συνεχώς θεατές, όπως ακριβώς χάθηκε και το άρωμα του για­σε­μιού δίπλα από τα καθί­σματα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.