Σε μια ταχύτατη διαδικασία διερευνητικών εντολών προσανατολίζονται η κυβέρνηση και η προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να ορισθεί το συντομότερο δυνατό υπηρεσιακή κυβέρνηση και να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για εκλογές, με διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών ακόμη και την Παρασκευή.

Ταχύτατη διαδικασία εντολών

Σύμφωνα με πληροφορίες, για εθνικούς λόγους επιβάλλεται να παρακαμφθεί η χρονοβόρα διαδικασία των τριήμερων διερευνητικών εντολών που προβλέπει το άρθρο 37 του συντάγματος.

Για τον λόγο αυτό η φόρμουλα που συζητείται ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την προεδρία της Δημοκρατίας είναι οι αρχηγοί των κομμάτων να παραδίδουν αμέσως τις εντολές του προέδρου σε μια γρήγορη τηλεφωνική διαδικασία.

Ετσι, ο Αλέξης Τσίπραςς θα παραδώσει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον Προκόπη Παυλόπουλο και εκείνος αμέσως θα την δώσει στον Ευάγγελο Μαϊμαράκη, ο οποίος με την σειρά του θα δηλώσει αμέσως ότι δεν θα κάνει χρήση. Στην συνέχεια η εντολή θα δοθεί στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη που αν και 4ο κόμμα έχει ίσο αριθμό βουλευτών (17) με τη Χρυσή Αυγή.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ερμηνευτική δήλωση, «στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές, νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.»

Τα επόμενα βήματα

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν αυτήν την διαδικασία να ολοκληρώνεται απόψε και να ακολουθεί μια τυπική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Παρασκευής.

Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 37, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού «όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής υπηρεσιακής κυβέρνησης» έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου.

Αμέσως μετά θα πρέπει να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ