ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρηματικές «προσευχές» για έναρξη των πληρωμών των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΣΠΑ

Όλα βρί­σκο­νται στον «πάγο» από τον περα­σμένο Μάιο

Η αβε­βαιό­τητα κλο­νί­ζει τους επαγ­γελ­μα­τίες της αγοράς

Ελπίδα ότι την προσεχή εβδο­μάδα θα ξεκι­νή­σουν οι πλη­ρω­μές των επι­δο­τή­σεων για τις επεν­δύ­σεις που έχουν υπαχθεί στο πρό­γραμμα ενί­σχυ­σης μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων, εκφρά­ζει η πλειο­νό­τητα των επεν­δυ­τι­κών συμ­βού­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη Ρόδο. Παρότι, δεν υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­νες κυβερ­νη­τι­κές δεσμεύ­σεις, εν τούτοις οι πλη­ρο­φο­ρίες που διαρ­ρέ­ουν από τα αρμόδια δια­χει­ρι­στικά γραφεία, κάνουν λόγο για έναρξη των εκτα­μιεύ­σεων.

Η αναμονή για όλους τους επι­χει­ρη­μα­τίες ήταν μεγάλη και ακόμα μεγα­λύ­τερη η αβε­βαιό­τητα για σταθερή επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα. Η αστά­θεια αυτή απο­τε­λούσε το χει­ρό­τερο παρά­γο­ντα για τους ντό­πιους επι­χει­ρη­μα­τίες, οι οποίοι έχουν κάνει το πλάνο της ανά­πτυ­ξής τους και αυτό επι­θυ­μούν να ακο­λου­θή­σουν. Εφόσον οι πλη­ρω­μές ξεκι­νή­σουν την επόμενη εβδο­μάδα ή έστω και στις αρχές Σεπτεμ­βρίου, τότε αυτό σημαί­νει ότι έχουν λυθεί σειρά προ­βλη­μά­των που αφο­ρού­σαν τα ευρω­παϊκά, επι­δο­τού­μενα προ­γράμ­ματα.

Η μεγάλη απά­ντηση που όλοι ανα­μέ­νουν αφορά τα κον­δύ­λια της Ε.Ε. που πρέπει να δια­νε­μη­θούν μέσω του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου. Το τελευ­ταίο απο­τε­λεί τον ενδιά­μεσο μεταξύ επι­χει­ρη­μα­τιών και ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λίων. Εφόσον, γίνουν οι πρώτες εκτα­μιεύ­σεις, αυτό σημαί­νει ότι μπόρεσε το κράτος να δου­λέ­ψει σωστά. Σε αντί­θετη περί­πτωση, η απο­γο­ή­τευση όλων θα είναι τερά­στια, έστω κι αν είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή στο μέλλον τα κον­δύ­λια θα απο­δε­σμευ­τούν. Η αβε­βαιό­τητα είναι ο βασικός ανα­σταλ­τι­κός παρά­γο­ντας για τους επι­χει­ρη­μα­τίες.

Πρό­γευση αυτής της κατά­στα­σης έχει δοθεί προς όλους τους επεν­δυ­τές και τους επεν­δυ­τι­κούς συμ­βού­λους μέσα από το πάγωμα των πλη­ρω­μών που επε­βλήθη από τον περα­σμένο Μάιο για όλους όσους είχαν εντα­χθεί στο πρό­γραμμα ενί­σχυ­σης μικρο­με­σαίων επι­χει­ρή­σεων (ΜΜΕ).

Σύμφωνα με τα στοι­χεία που έχει δημο­σιεύ­σει η «δημο­κρα­τική», το ποσοστό υλο­ποί­η­σης των έργων για το πρό­γραμμα ενί­σχυ­σης ΜΜΕ στη Δωδε­κά­νησο έχει φτάσει στο 30%, ωστόσο το ποσοστό των πλη­ρω­μών δεν ξεπερ­νάει το 20%. Πλήρη στοι­χεία για την πορεία του συγκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος έχει μόνο η Ελλη­νική Ανα­πτυ­ξιακή Εται­ρεία «ΕΛΑΝΕΤ», που απο­τε­λεί και τον ενδιά­μεσο φορέα δια­χεί­ρι­σης.

Πρέπει να σημειω­θεί ότι το πρό­γραμμα για τη στήριξη των ΜΜΕ προ­βλή­θηκε όσο κανένα άλλο και για το λόγο αυτό κινη­το­ποι­ή­θη­καν εκα­το­ντά­δες επεν­δυ­τές από τη Δωδε­κά­νησο και χιλιά­δες από ολό­κληρη την Ελλάδα για να υπα­χθούν σε αυτό. Τώρα ακόμα και αυτό διέρ­χε­ται σοβα­ρό­τατη κρίση. Η κρίση αυτή (ακόμα κι όταν από την επόμενη εβδο­μάδα όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους) έχει κλο­νί­σει την εμπι­στο­σύνη των μικρο­ε­πεν­δυ­τών έναντι τέτοιου είδους χρη­μα­το­δο­τι­κών εργα­λείων και αυτό θα είναι μια πραγ­μα­τικά δυσά­ρε­στη παρα­κα­τα­θήκη για το μέλλον των «μικρών» επι­χει­ρη­μα­τιών.

Την επόμενη εβδο­μάδα ανα­μέ­νε­ται επίσης η ανα­κοί­νωση νέων κατα­λη­κτι­κών ημε­ρο­μη­νιών για τα εν εξε­λί­ξει προ­γράμ­ματα. Η παρά­ταση θα δοθεί διότι είναι πολλές οι γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σίες που έχουν μείνει πίσω και θα πρέπει να ολο­κλη­ρω­θούν.

Δόθηκαν οι πρώτες παρα­τά­σεις για τα τρέ­χο­ντα προ­γράμ­ματα

Προς τη σωστή κατεύ­θυνση βρί­σκο­νται οι απο­φά­σεις που αφορούν την παρά­ταση του χρόνου υλο­ποί­η­σης των επεν­δυ­τι­κών σχεδίων που έχουν εγκρι­θεί στο πλαίσιο των προ­γραμ­μά­των «Νέα Και­νο­το­μική Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα», «Μετα­ποί­ηση στις Νέες Συν­θή­κες», «Εξω­στρέ­φεια – Αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των Επι­χει­ρή­σεων» του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Οι απο­φά­σεις ήδη έχουν  υπο­γρα­φεί και σύμφωνα με αυτές παρα­τεί­νο­νται:

Για το πρό­γραμμα «Εξω­στρέ­φεια – Αντα­γω­νι­στι­κό­τητα των Επι­χει­ρή­σεων» η διάρ­κεια υλο­ποί­η­σης των εγκε­κρι­μέ­νων έργων ορί­ζε­ται σε 34 μήνες από την ημε­ρο­μη­νία της από­φα­σης ένταξης της επι­χεί­ρη­σης.

Για το πρό­γραμμα «Μετα­ποί­ηση στις Νέες Συν­θή­κες» η διάρ­κεια υλο­ποί­η­σης των εγκε­κρι­μέ­νων έργων ορί­ζε­ται σε 30 μήνες από την ημε­ρο­μη­νία έκδοσης της από­φα­σης ένταξης της επι­χεί­ρη­σης.

Για το πρό­γραμμα «Νέα Και­νο­το­μική Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα» η διάρ­κεια υλο­ποί­η­σης των εγκε­κρι­μέ­νων έργων ορί­ζε­ται σε 24 μήνες από την ημε­ρο­μη­νία της από­φα­σης ένταξης της επι­χεί­ρη­σης.

Για όλα τα έργα δίνεται η δυνα­τό­τητα παρά­τα­σης μέχρι τις 30−10−2015, εφόσον το αίτημα υπο­βλη­θεί πριν την τυπική ημε­ρο­μη­νία ολο­κλή­ρω­σης του έργου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.